Tavukçuluk kriz Geçirirken Tavuk Ayağı Karaborsada


İki yıldır birçok olumsuz nedenlerle kriz geçiren tavukçuluk sektörü’nde bir zamanlar çöpe atılan  “Tavuk Ayağı” bulmak imkansız hale gelince Bulgaristan dahil birçok ülkeden ithal yoluna gidiliyor.

Türk tavukçuluk Entegre tesislerinden tavuk ayağı bulamayan birçok ihracatçı kuruluş ham olarak ithal ettikleri ürünleri ülkemizde tezliyerek yurtdışına ihrac ediyorlar.

 

BİRÇOK FİRMA KURULDU

Tavuk ayağı ihracatının güzel kazanç sağladığını gören birçok ithalatçı kuruluş tesis kurarak ürünü işlemek suretiyle dondurup en büyük alıcı Çin dahil güneyasya ülkelerine gönderiyorlar,

Ortalama olarak bir tonu  820-225 Amerikan dolarına müşteri bulan tavuk ayağı 20 kiloluluk paketlerle ihraç ediliyor.Gönderilen tavuk ayakları insan gıdasının yanında hayvan yemi ve hazır gıdalarda kullanılıyor.

KADIN GÜZELLİĞİNE İYİ GELİYOR

Çinli hanımlar tavuk ayağının yüzü güzelleştirdiğine inandıkları için tavuk ayağını en çok tüketen kesim olduğu da biliniyor. İnternette yüzlerce tarif var. Türkiye’nin tavuk ayağı ihracatına bakılırsa tüketilen bir ” gıda”  Tavuk ayağı temel olarak iki şekilde pişiriliyor birisi haşlama diğeri kızartma.. 

Türk İş Adamı Suriye’den Çin’e Tavuk Ayağı Satıyor

Alican Yamanyılmaz, Türk mutfağında yeri olmayan tavuk ayağının Türkiye için önemli bir döviz kaynağı haline geldiğini belirtti. Yamanyılmaz, Suriye’de 1 milyon 100 bin dolarlık yatırım bedeliyle kurdukları tesislerde işledikleri tavuk ayağını Çin’e Türk markasıyla ihraç ettiklerini belirtti.

DİĞER HABERLER
Çamoluk Kuru Fasulyesi marka olma yolunda…

Akdeniz İhracatçı Birlikleri (AKİB) Koordinatör Başkanı ve Sasu Su ve Tarım Ürünleri Limited Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Alican Yamanyılmaz, Türk mutfağında yeri olmayan tavuk ayağının Türkiye için önemli bir döviz kaynağı haline geldiğini belirtti.

Türkiye’nin tavuk ayağından yılda 40 milyon dolar döviz girdisi sağladığına dikkati çeken Yamanyılaz, “Türk mutfağında çöpe atılan tavuk ayağı, Çin sofralarının baş köşesinde yer alıyor. Bu nedenle, 1999’dan beri ihracat amaçlı faaliyet gösteren SASU Tarım bünyesinde, 2004 yılında Suriye’de tavuk ayağı işleme tesisi kurmaya karar verdik. Bu yatırım sayesinde krizleri kolayca atlattığımız gibi karlılığı da yakaladık” dedi.

Yamanyılmaz, Suriye’de 1 milyon 100 bin dolarlık yatırım bedeliyle kurdukları tesislerde işledikleri tavuk ayağını Çin’e Türk markasıyla ihraç ettiklerini belirterek, şunları söyledi:
“Sasu markası Çin’li ithalatçılar tarafından artık biliniyor. Bu ülkede Türkiye’den gönderilen ürünlere büyük ilgi var. Bu sayede kurduğumuz tesis 5 yılda yatırım maliyetini çıkardığı gibi yıllık ihracatımız da 3 bin tonu geçti. Aynı fabrikada işkembe de işliyoruz. Temizleyip, pişirerek paketlediğimiz işkembeyi de dahil edersek sadece Suriye’den ihracatımız 3 milyon dolara yaklaştı. Firma olarak yıllık toplam ihracatımız ise 10 milyon dolar civarında.”

DİĞER HABERLER
Gıda Sahtecileri Açıklandı Ama.....

Suriye’de kurdukları fabrikada işledikleri tavuk ayağını Suriye’deki kesimhanelerden temin ettiklerini ancak, ürünlerinin Türk markasını taşıdığını anlatan Yamanyılmaz, şunları kaydetti:“Tonunu 480 ile 520 dolar arasında aldığımız tavuk ayağını temizliyor, haşlıyor, üzerindeki derisini soyuyor, donduruyor ve ambalajlıyoruz. Tavuk ayağının tonunu ortalama 900 dolardan ihraç ediyoruz. Çin halkı, bir kilo tavuk ayağını 1,5 liraya temin edebiliyor. En fazla talep Çin’den gelmekle birlikte Gana ve Liberya’ya da ihracatımız oluyor.”

Yamanyılmaz, Türk sofralarındaki ekmeğin yerini Çin sofralarında tavuk ayağının aldığını belirterek, şöyle devam etti:
“Çinlilerin ana besin kaynaklarından birini tavuk ayağı oluşturuyor. Üç öğünde tavuk ayağı yenen Çin’deki bu tüketimde kadınların etkisi de büy ük. Çinli kadınların güzellik iksiri olarak gördüğü tavuk ayağı protein yönünden oldukça zengin. Bu ülkede tavuk ayağı ya haşlanıp çorba yapılıyor ya da kızartılıp havuç gibi tüketiliyor. Tavuk ayağının özellikle avuç içi kısmındaki etin protein değerinin çok yüksek olduğu söyleniyor.”

Yamanyılmaz, salyangozdan kurbağa bacağına, ahtapottan dondurulmuş balığa kadar birçok ihraç ürünüyle Avrupa’dan Ortadoğu’ya ve Afrika’ya kadar birçok ülkeye ihracat yaptıklarını ancak, ileriye dönük en büyük hedeflerinin Çin pazarında büyümek olduğunu belirterek, “Yatırımlarımızı da bu yönde yapıyoruz. Çünkü, Çin, 1,5 milyar nüfusuyla dünyanın en büyük pazarı durumunda” diye konuştu.

DİĞER HABERLER
En Tatlı Festival Yapıldı

21 Ocak 2011. 13:04
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x