Tefecilik Yapan Bankaları Açıklayın!


KOBİDER Başkanı Ekonomi Bakanlığı’nın tefecilik yapan bankaları açıklaması gerektiğini vurguladı.

 

Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler Derneği (KOBİDER) Başkanı Nurettin Özgenç, “Sağlık Bakanlığı, sağlığa uygunsuz damacana suyu satan markaları açıkladı. Aynı şekilde Ekonomi Bakanlığı da tefecilik yapan bankaları açıklamalı” dedi.

 

KOBİDER Başkanı Nurettin Özgenç yaptığı yazılı açıklamada Sağlık Bakanlığı, tüketiciye ulaşıncaya kadar geçen süreçteki uygunsuz şartlar sebebiyle olumsuzlukların görüldüğü 114 damacana su satışı yapan markaları açıkladığını belirterek, bu örnekten hareketle Ekonomi Bakanlığı’nın da uygunsuz, gayri ahlaki bankacılık yapan finans kurumlarını deşifre etmesi gerektiğini vurguladı.

 

Açıklamasında Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’ın “Bankacılık sistemi halâ eski günleri hayal ediyor. Bazı büyük bankalar zaman zaman bankacılık değil tefecilik yapıyor” ve “Türk bankacılık sektörü içinde zihniyeti hala tefecilik olan bankaları görmekten üzüntü duyuyorum” ifadelerine yer veren Özgenç, bakanın bu açıklamalarının ortada büyük bir sorun olduğunun ifadesi olduğunu dile getirdi. Özgenç, “Ticarette faizin faizi olmayacağına göre bu tür uygulama yapan bankalar sağlıksız damacana su satan firmalarının ismi açıklandığı gibi bunlarda kamuoyuna ifşa edilmeli” ifadelerini kullandı.

 

Bankalar ile reel sektör etle tırnak gibi

 

DİĞER HABERLER
Bölünmüş Arazilerden Yılda 8 Milyar Kaybediyoruz

Esnaf ve KOBİ’ler için bankaların çok önemine dikkat çeken Özgenç, bu çevrelerin ticaretinin büyük çoğunluğunu bankalar üzerinden yaptığını vurguladı. Bankalar ile reel sektörün etle tırnak gibi olduğunu dile getiren Özgenç, “Biri olmadan diğerinin bir anlamı olmaz. Ancak bazı bankalar temerrüde düşen borçlar için faizin faizini işleterek alacağını katlarken ödeme güçlüğüne düşen esnaf ve KOBİ’ler ya dükkanını satmak zorunda kalıyor ya da bankaya teminat gösterdiği varlıklarının yok pahasına elden çıkarılmasına neden olunuyor” dedi.   İsimleri açıklansın

Uygunsuz ve ticari kurallar ile bağdaşmayan bankacılık yapılıyorsa, bunlara müsaade edilmemesi gerektiğini dile getiren Özgenç, bankacılık sektöründe esnaf ve KOBİ’leri faiz sarmalına sararak onları adeta ömür boyu borç ödemeye mahkum eden yani tefecilik zihniyetiyle çalışan bankaların adları kamuoyuna açıklanmasını istedi. Bankalara borcu bulunan esnaf ve KOBİ’lerin üstte şenlik yapılan bir geminin altında kırbaçlanan kürekçiler gibi olmaması gerektiğini kaydeden Özgenç şunları kaydetti: “Bazı bankaların alacaklarını tahsil edebilmek için bu kadarına pes yani dedirten uygulamaları var. Örneğin; esnaf dükkanı kapatmamak için hesabının bulunduğu bankaya oğlunu gönderip para yatırmak istese dahi ondan bile kesinti yapıyorlar. Böyle saçma bir şey olabilir mi? Ayrıca borcu borçla ödemenin adı borç sarmalıdır. Esnaf ve KOBİ’ler bu sarmalın içine girmiştir. Kazancı borcunu ödemeye yetmeyen esnaf borcu borçla çevirmeye başladı. Aslında Türk bankacılık sektörünün devlete verdiği borçlardan para kazanma devri bitmeye yüz tutunca hizmet gelirlerini habire artıran bankalar neredeyse gişede para bozdurandan bile kesinti yapacak hale geldiler.”   Tefeci kuralları ile çalışan banka istemiyoruz

DİĞER HABERLER
Toprak Analizi Yaptırmayana Destek Verilmeyeceği Açıklandı

KOBİDER Başkanı Özgenç acımasız tefeci kuralları ile çalışan bankaları istemediklerini bildirdi. Özgenç açıklamasına şöyle devam etti: “Banka kazanırken esnaf ve KOBİ’ler kaybetmemeli. Biz, kazan kazan modeliyle çalışan bir Türk bankacılığı arzu ediyoruz. Diğer önemli bir husus ise bankalar güneşli havada verdikleri şemsiyeyi yağmurlu havada geri istememeli. Bu konuda Türkiye’de faaliyet gösteren katılım bankaları daha insaflı davranıyor. Tefeci mantığıyla hareket etmiyorlar. En azından esnafın halinden anlıyor, borçlarına ödeme kolaylığı sağlıyorlar. Aynı şeyi diğer bankaların bazıları için söylemek çok zor. Dolayısıyla tefecilik yapmayan bankalar hiçbir şekilde töhmet altında kalmamalı. Kamuoyunun ‘tefecilik yapan’ bankaları tanıması ve diğer bankaların tefecilik iddiaları karşısında töhmet altında kalmaması, kafalarda şüphe uyandıran çelişkileri giderici açıklamaların yapılmasının gerekli olduğuna inanıyoruz.”


10 Ağustos 2012. 20:11
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x