Tereyağ mı,margarin mi?


263189

 

 

Sitemizde yayınlanan ve NTV Kaynaklı “Tereyağ bir Kez Daha Aklandı” başlığı ile verdiğimiz haberde.Kanada7da yapılan bir araştırma sonunda hayvansal yağların kalp hastalıkları,diyabet ve erken ölüme yol açmadığı vurgulanarak aşağıdaki haber verilmişti.

 

 


Tereyağı bir kez daha aklandı

 

NTV

Tereyağı ve diğer hayvansal yağları aklayan yeni bir araştırma yapıldı. Kanada’daki araştırma sonucunda, hayvansal yağların kalp hastalıkları, diyabet ve erken ölüme yol açmadığı, ancak margarinin ölümcül olabileceği vurgulandı.

 

Başta tereyağı olmak üzere hayvansal yağların sanıldığı gibi zararlı olmadığını savunan çalışmalar yıllardır yapılıyor, konuyla ilgili ikiye bölünmüş olan tıp camiasındaki tartışmalar da tam gaz devam ediyor. Hayvansal yağların zararlı olmadığını söyleyen bu çalışmalara bir yenisi de Kanada’dan eklendi.

 

McMaster Üniversitesinde yapılan çalışma, et, peynir ve tereyağında bulunan doymuş yağları bir kez daha akladı.

 

İnsanlara sağlıklı yaşam için yıllarca yağdan uzak durmaları çağrısı yapıldığını hatırlatan araştırmacılar, bunu doğrulayacak bir veri elde etmediklerini belirtti.

 

Çalışma sonunda hayvansal yağların, kalp hastalıkları, diyabet ve erken ölüme yol açmadığı vurgulandı.

 

“TAMAMEN HAYVANSAL GIDALARA YÖNELMEYİN, DENGELİ BESLENİN

 

DİĞER HABERLER
Çiğ süt fiyatları üreticiyi sevindirdi

Bununla birlikte margarin ve işlenmiş gıdalardan uzak durulması gerektiğine de dikkat çekildi. Margarin ve trans yağ barındıran işlenmiş gıdaların erken ölüm riksini yüzde 34 oranında artırdığı kaydedildi.

 

Sağlıklı yaşam için dengeli beslenmenin önemine işaret eden uzmanlar, elde edilen sonuçlarla, insanların tamamen hayvansal gıdalara dayanan bir diyete yönlendirilmemesi gerektiğine de vurgu yaptı.

 

Bu haber üzerine bir açıklama yapan MÜMSAD (Mutfak Ürünleri ve Margarin Sanayicileri Derneği) Yönetim Kurulu Başkanı Metin Yurdagül

Özetle şu ikazları yaparak bir açıklama gönderdi.Açıklama kısaca şöyle:

 

“Sayın Serdar Konuralp Çiftlik Dergisi Genel Yayın Yönetmeni İstanbul..

 

Çiftlik Dergisi’nin A4ğustos sayısında yer alan “Tereyağ Bir Kez Daha Aklandı” Başlıklı haberde margarinin ölümcül olabileceği ifadesini okuduk.Bu bağlamda Mümsad olarak Türkiye’de margarin hakkında güncel akademik verileri ve Kanada’daki araştırmanın size aktarmak istedik.

 

Öncelikle habere konu olanKanada’da yapılan çalışma bir Meta-Analiz yani daha önce yapılmış birden çok klinik araştırmalar sonuçlarının aynı kriterlerle değerlendirilerek hazırladığı  özet bir rapordur.Kanada’da yapılan meta-analiz metninde,bilim dünyasında eskiden düşünülenin aksine doymuşyağ asitlerinin kardiyavasküler  risk nedeni olmadığı,doymamış yağlarınise pozitif bir katkısının bulunmadığı anlatılıyor.Eses riskin %18 oranıyla trans yağ asitlerinden kaynaklandığı belirtiliyor..

DİĞER HABERLER
300 yıllık zeytin ağacının kesilme cezası 300 Tl

margarin_uretmek

 

Araştırmanın orijinaline baktığınız taktirde hiçbir yerde margarinden söz edilmediğini göreceksiniz.Oysa siz,trans yağı margarinle o kadar özdeşleştirmiş ve ölümcül olduğuna karar vermişsiniz ki tüketiciyi nasıl bir sıkıntıya soktuğunuzun farkında değilsiniz.Bir araştdırmayı anlatırken kendi çıkarım ve yorumlarınızı araştırma sonucu gibi yansıtmanın etik bir davranış olmadığını umarım sizde taktir edersiniz.Bu araştırmayı çarpıtarak yayınlamanızı Türkiye’deki margarin sanayicilerini temsilen Mümsad olarak şiddetle kınıyor ve açıklamalarımızın derginizde mutlaka yayınlanmasını talep ediyoruz.

 

NOT: Sitemizde yayınlanan haberde hiçbir yorum ve onay tarafımızdan verilmediği.Haberin içeriğinde mevcuttur.Buna rağmen bizim habere katkı vermediğimiz görüldüğü halde böyle bir suçlamayı hak  etmediğimiz   sanıyoruz.

 

Beslenme ve Gıda  konusunda büyük bir güven ve liyakate ulaşmış bir ustanın  Prof.Ahmet Rasim Küçükusta’nın margarin konusundaki yazılarının okunmasını rica ederiz.Saygılarımızla

http://ahmetrasimkucukusta.com/?s=margarin

 

 

 


23 Ekim 2015. 15:31
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x