Teşvikli ekmek kapısı kümeslere kaçak diye yıkım tehlikesi


Teşvikli ekmek kapısı kümeslere kaçak diye yıkım tehlikesi

Erkan KONURALP

Türk tavukçuluk sektörünün gelişmesinde ve dünya stardardını yakalaması çalışmalarının başladığı milat olarak 1980 -1990 yılları kabul edilir.

Bu çalışmalar yapılırken 1980 yıllarının başlarında tavukçuluk sektörünün gelişmesi için başta Cumhurbaşkanı Turgut Özal olmak üzere,Tarım ve Köyişleri bakanı ve özal’ın yeğeni Hüsnü Doğan ve Ziraat Bankası Genel Müdürü Kemal Akkaya’nın öncülüğü  örnek olunması gereken bir çalışmaydı.

Bu yıllar arası Bakanlıkça hazırlanan projeler kümes sahipleri tarafından uygulanırken kademeli olarak ta Ziraat Bankası’ndan da kredi tahakkuk ettirilip kendilerine ödeniyordu.Bu olayları bizzat yerinde yaşayan biri olarak şahit durumundayım.

Bu kredi ve uygulamaların öncülüğünü de, o devrin sivil toplum örgütlerinden olan Bilimsel Tavukçuluk Derneği Başkanı Prof.Dr.Rüveyde Akbay ile Tavukçuluk Derneği Başkanı Prof.Dr.Erdoğan Finci yapıyorlardı.Bu iki uzmana  Uz.Veteriner Hekim Nurettin Gürsoy da eşlik etmekteydi.

Etçi ağılıklı(Broiler) kümesleri daha çok Bolu ve Bandırma yöresinde göze çarpıyordu.Bu atılımlar yapılırken elinde avucunda nakit parasının tümünü kümesi yapımını yatırım üretici o sürelerde bir iki imza ile alınacak ruhsat işini geriye atıyordu.

BU KÜMESLER KAÇAK DEĞİL DEVLET TEŞVİKİ İLE YAPILMIŞ ANCAK RUHSATI ALINMAMIŞ

Kaçak ve ruhsatsız oldukları gerekçesiyle yıkım kararı alınmak istenen kümeslerin kaçak değil devlet teşviki ile yapıldığını unutmamamız gerekiyor.Bu durumda en modern illerimizde bile bir çok dev binanın kullanma izninin olmadığını da hatırlatmak isterim.

Bu konu ile ilgili olarak Bolu eski milletvekili Mehmet Güner bizzat benimle de konuşarak bir rapor hazırlayıp Başbakan sayın Recep Tayyip Edoğan’a sunduğunu biliyorum.Fakat hasır altı edilen bu çalışmanın ardından yeni kanunlarla ruhsat işleri zorlaştı ve sağlık ve çevre Bakanlığı ile İmar Bakanlığı da bir çok evrak isteyince üretici bu büyük masrafı kaldıramadı ve zaten zarar ettiği içinde kümesler öyle kaldı.

DİĞER HABERLER
Sahipsiz hayvanların hakları ve refahı

YAYLA EVLERİ DURURKEN NEDEN KÜMESLER

Bolu Özel İdaresi il genelinde 3 binin üzerinde kaçak kümes! bulunduğuna dikkat çekerek gerekli çalışmanın yapılacağını duyurdu.

İl Özel İdaresi’nden kümeslerle ilgili yapılan açıklamada şöyle denildi;

İl Özel İdaresi Genel Sekreter Vekili Rıza Kiniş, Bolu il genelinde 3 binin üzerinde ruhsatsız kümesin bulunduğuna dikkat çekerek, “İmar Kanunu’na göre,  ruhsatsız yapılar mühürlenerek durdurulur. Mühürlenme tarihinden itibaren bir ay içerisinde yapının ruhsatlandırılmaması halinde il encümeni tarafından yapı hakkında yıkım kararı alınır” dedi.

Ak Parti Bolu Milletvekili Ercoşkun ise konuya ilişkin açıklamasında, “Mühürlü vaziyette ki kümeslerle alakalı kanuni düzenlemelerle yapacağımız çalışmayla yaşanan sorunları ortadan kaldırmayı planlıyoruz” dedi.

İl Özel İdaresi Genel Sekreter Vekili Rıza Kiniş, ruhsatsız olduğu gerekçesiyle 63 kümesin mühürlenmesine ilişkin açıklamalarda bulundu. Bolu’da 1980-1990 yılları arasında devlet teşviki ile yapılmış 3000’in üzerinde ruhsatsız kümes bulunduğuna işaret eden Kiniş, “Bu kümeslerin bir kısmının ruhsatlandırılması amacıyla o tarihteki adıyla Bayındırlık ve İskân Müdürlüğü tarafından girişimde bulunulmuş, 63 adet kümese verilen tadilat ruhsatları Bayındırlık ve İskân Bakanlığı Teftiş Kurulu incelemesine alınarak ruhsatların usulsüz olduğu, kanunlara aykırı düzenlendiği gerekçeleri ile ruhsatlar iptal edilmiştir. Teftiş Kurulu raporunda 63 adet kümesin ruhsatlarının yeniden alınması gerektiği, ruhsatlar düzenlenene kadar 3194 sayılı İmar Kanununun 32 ve 42’nci maddelerine göre işlem tesis edilmesi gerektiği Valiliğimizden istenmiştir.

DİĞER HABERLER
SÜTAŞ 3. Fabrikasını Bingöl’e kuracak

“RUHSATSIZ KÜMES SAHİBİ İDARİ PARA CEZASI VERİLİR”

Kiniş açıklamalarının devamında, “İmar kanunun 32’nci maddesine göre ruhsatsız yapılar derhal mühürlenerek durdurulur. Mühürlenme tarihinden itibaren en çok bir ay süre zarfında yapı sahibinin yapısını ruhsatlandırması gerekmektedir. Bu süre zarfında ruhsata bağlanmayan yapılar için il encümeni tarafından yıkım kararı alınır. İmar kanununun 42’nci maddesine göre ruhsat alınmaksızın veya ruhsata, ruhsat eki projelere veya imar mevzuatına aykırı olarak yapılan inşaatın sahibine, yapının sınıfına göre toplam metrekare üzerinden hesaplanan bedel üzerinden idari para cezası verilir” diye konuştu.

RUHSATSIZ KÜMES ARAŞTIRMALARI SÜRÜYOR

Açıklamalarında, imar kanununun ilgili maddeleri gereği cezai yaptırımların uygulanması kanuni bir zorunluluk olduğunu belirterek, kanun maddelerinin gereklerini yerine getirmeyenlerin Türk Ceza Kanununun 184’ maddesine göre suç teşkil ettiğini kaydetti.

Kiniş açıklamalarının son bölümünde şunları söyledi: “Asıl sıkıntının her ne kadar 63 adet kümes için olsa bile toplam 3000’in üzerinde bir kümes toplamına sirayet edeceği düşünüldüğünde bu problemin çözüm noktasında Özel İdaremiz tarafından gerekli girişimlere başlanılmış olup, çalışmalar devam etmektedir.”

“KÜMES KONUSUNDA YAŞANAN SORUNU MECLİS’E TAŞIYACAĞIZ”

Ak Parti Milletvekili Ali Ercoşkun ise konuya ilişkin yaptığı açıklamada sorunun çözümüne yönelik girişimler başlattıklarını söyledi. Ercoşkun, “Kümesler nihayetinde tarımsal üretim yapmakla alakalı ticari binalar. Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı’ndan konuyu görüşmek üzere randevu talebinde bulunduk. Bu sektörde faaliyet gösteren 3 bin 209 kümesten sadece 9 tanesi ruhsatlı. Geri kalanının tamamı ruhsatsız pozisyonda. Şu an da mühürlü vaziyette ki kümeslerle alakalı adımlar atacağız ve kanuni bir düzenlemeyle yapılacak çalışmayla bu ruhsatsız kümeslerin ruhsat problemlerini halletmeyi planlıyoruz. Beyaz et sektörünün Bolu için ne denli önemli olduğunun bilincindeyiz. Önümüzdeki günlerde konuyu Meclis’e taşıyacağız. Ve hazırlayacağımız yasa teklifiyle bu sorunu ortadan kaldırmayı hedefliyoruz” dedi.

DİĞER HABERLER
Edirne'deki Dev Farenin Sırrı Çözüldü

“YAYLA EVLERİ DURURKEN KÜMESLERİN YIKILACAĞI KANAATİNDE DEĞİLİM”

İmar Kanunu’nun ilgili maddesine göre, mühürlenen kümeslerin mühürleme tarihinden bir ay sonrası il encümeni kararıyla yıkılabileceği konusunda da görüşlerini açıklayan Erdoşkun, “Bildiğiniz üzere Bolu’da yıkılması gereken binlerce yayla evi var. Fakat yıkım şeklinde bir adım atılmış değil. Bu konuda da yıkım kararı verilse bile yıkım gündeme gelmeyebilir. Ben böyle bir yıkımın gerçekleşemeyeceği kanaatindeyim” ifadelerini kullandı. 

Ercoşkun açıklamalarının son bölümünde, “Gerek İl Genel Meclisi’ndeki üyelerimizle, gerek teşkilatlarımızla bu konuyla alakalı olarak 2 yıldır ciddi çalışmalar içerisindeyiz. Bu konunun ancak yasal bir düzenlemeyle çözülebileceğini de biliyoruz. Bu konuya ilişkin kanunun teklifinin Meclis’e sunulması ve ardından gerçekleşecek kabulüyle bu sorunun ortadan kaldırılması sağlanacak. Biz de bu süreçte yasal düzenlemeleri yaparak bu meseleyi kökten çözmeyi hedefliyoruz. Biz hiç vakit kaybetmeden, tatil yapmadan bu meselenin üzerine gidiyoruz.” ifadelerine yer verdi. 
 

 


6 Ağustos 2011. 13:34
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x