TGDF ve GDO’ya İk Red Karaköy Güllüoğlu’ndan


Karaköy Güllüoğlu, ülkemize gıda amaçlı 29 GDO’nun girmesi için başvuruda bulunan Türkiye Gıda ve İçecek Sanayii Dernekleri Federasyonu ile ilişkisini kesti.

 

10 Ağustos 2012, İstanbul Geleneksel tatlı sektörünün önde gelen markalarından Karaköy Güllüoğlu, GDO başvurularına ilişkin tepkisini göstermek için Türkiye Gıda ve İçecek Sanayii Dernekleri Federasyonu (TGDF) ile bağlarını kopardı. Gıda amaçlı 29 adet GDO’nun ithalatı için 28 Ekim 2010 tarihinde Biyogüvenlik Kurulu’na başvuran TGDF’nin bir bileşeni olan Şekerli Mamül Sanayicileri Derneği’nin (Şemad) üyesi olan Karaköy Güllüoğlu, bu dernekten üyeliğini çekti. İki asırlık tarihi boyunca tüketici sağlığını ön planda tutan firma, ürünlerinde hiçbir zaman GDO’lu ürün kullanılmadığını, bundan sonra da kullanılmayacağını duyurdu.

 

Karaköy Güllüoğlu’nun Şemad’a yaptığı üyelik iptali başvurusunda aşağıdaki ifadelere yer verildi: “İki asırlık tarihi bir firma olarak bizim için en başta tüketici sağlığı ön plandadır. Tüketici sağlığını hiçe sayan hiçbir kurum ile işbirliği yapmak saygın kimliğimize yakışmaz. Ürünlerimizde hiçbir şekilde GDO içermemektedir. Aksine piyasada glikoz şurubunu önlemek için Yıllarca emek verip  ARGE’sini yaptığımız ve sadece pancardan elde edilen İnvert şeker kullanmaktayız. Dernek olmanın ana prensiplerinden birisi de kamu yararına işler yapmaktır. Gördüğümüz kadarıyla Şemad Derneği bu durumda ticari düşünmektedir. Dernek ilkesinden sapmıştır.”

 

DİĞER HABERLER
2017 Hububat Sezonu Değerlendirme Paneli

Karaköy Güllüoğlu’nun kararını örnek bir adım olarak nitelendiren Greenpeace Akdeniz Tarım Kampanyası Sorumlusu Tarık Nejat Dinç, “Karaköy Güllüoğlu’nun bu kararı, tüketicinin sağlığını ön planda tuttukları konusunda samimi olduklarını gösteren, örnek bir karardır. Geçtiğimiz haftalarda Türkiye çapında yaptırdığımız kapsamlı araştırma, halkın %80’inin GDO ithalatı yapmak için başvuru yapan bir firmaya güvenmeyeceğini ortaya koyuyor. Karaköy Güllüoğlu, GDO ithalatı için başvuran TGDF ile ilişkisini keserek, GDO ve TGDF’ye tepkisini gösteren ilk firma oldu ve tüm Türkiye’nin güvenini kazandı. Bu karar, TGDF üyesi diğer büyük markalar için de bir örnek oluşturmalıdır. Türkiye’nin önde gelen firmaları, TGDF’den talep ederek GDO başvurularının geri çekilmesini sağlayacak güce sahip” dedi.

 

Greenpeace Akdeniz, GDO’ya karşı Şubat 2012’den beri yürüttüğü Yemezler kampanyasında GDO’ların doğrudan gıdamıza girişinin engellemesini talep ediyor. Greenpeace, gıdalarda kullanılacak 29 adet GDO’nun ithalatı için Biyogüvenlik Kurulu’na başvuran TGDF’nin halkın ve tüketicilerin taleplerine kulak vererek başvurularını geri çekmesini, Federasyon’un lokomotif firmaları olan Nestle, Ülker, Eti, Algida ve Sana gibi firmalardan da, GDO’lu ürünlere karşı tepkilerini göstermesini talep ediyor.

 

Daha fazla bilgi için:

Tarık Nejat Dinç, Greenpeace Akdeniz Tarım Kampanyası Sorumlusu

DİĞER HABERLER
Kaçak et'in Önüne Geçilemiyor...!

0539 606 02 70 / ndinc@greenpeace.org

Gülçin Şahin, Greenpeace Akdeniz İletişim Sorumlusu

0 530 963 10 91 / gsahin@greenpeace.org


10 Ağustos 2012. 11:54
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x