TOBB’dan Kuş Gribi Mücadelesindeki Başarısı İçin Bakan’a Teşekkür Ziyareti


ANK BORSA BŞK FAİK YAVUZ

 

TOBB’dan Kuş Gribi Mücadelesindeki Başarısı İçin Bakan’a Teşekkür Ziyareti

 

Serdar KONURALP
Çiftlik Dergisi – Özel

 

Iran hükümetinin kuş gribi ile ilgili olarak aldığı ithalat yasağı bir başarı öyküsünü de gündeme taşıdı.Irak Sağlık Bakanlığı’nın 20’ye yakın ülkede çıkan kuş gribi’ni neden göstererek aldığı ithalat yasağı, Türk kanatlı sektörü ihracatını büyük oranda olumlu yönde etkileyecek.

 

TARIM BAKANINA TEŞEKKÜR ZİYARETİ

 

2006 yılında kuş gribi ile mücadelede Türkiye’nin başarı gerçeği tüm dünya ülkelerinde ve Dünya Sağlık Örgütü tarafından örnek alınabilecek bir mücadele örneği olarak gösterildi.

 

Türk kanatlı ürünlerininin başta Irak olmak üzere ihracatta önünü açacak olan bu başarı için harekete geçen Türkiye Odalar ve borsalar Birliği Başkan Yardımcısı ve Ankara Ticaret Borsası Başkanı Faik Yavuz ,beraberinde borsa tavukçuluk sektörü başkanı Cevat Şenbaba olmak üzere tavukçuluk kuruluşlarından oluşacak bir heyetle bakan Mehdi Eker’i ziyaret çederek kendisine teşekkür edecek.

 

 

Bu konu ile ilgili bilgisine başvurduğumuz Çiftlik Dergisi ve Sitesi köşe yazarı ve eski Pendik Veteriner Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr.Kaya Demirözü başarının büyük olduğunu söyleyerek ” Ülkemiz bilindiği gismi kuşların göç yollaranın bulunduğu bir yerdedir.Bunun için bu başarının ne kadar önemli olduğu kendiliğinden ortaya çıkar”

 

Bu başarı öyküsünü ardında o tarihlerdeki Tarım Bakanlığı Müsteşarı Haşim Öğüt ve Koruma Kontrol Genel Müdürü  Dr. Hüseyin Sungur’un da payı büyük.

 

DİĞER HABERLER
Evcil kuşların Uçakla Yolculuğu

 

PROF.RÜVEYDE AKBAY GERÇEĞİ DE VAR

 

Bu başarıç öyküsünü tüm uluslararası toplantılarda dile geütidren Bilimsel Tavukçuluk Derneği Başkanı Prof.Dr.Rüveyde Akbay’da kendisine sorulan kuş gribi mücadele başarısını tüm ülkelerin temsilcileri anlattığı ortaya çıktı.

 

Bu hastalıkla ilgili başarı ile ilgili haberlere göz atacak olursak;
Kuş Gribi İle Mücadelede Türkiye’nin Başarı Gerçeği
Ülkemizde ve dünyada kanatlı sektörüne büyük yıkıma neden olan “Kuş Gribi”
mücadelesinde Türkiye örnek ülke olarak gösterildi.

 

Avrupa Birliği bünyesinde faaliyet gösteren ve merkezi Stockholm’de bulunan Avrupa Bulaşıcı Hastalıklarla Mücadele ve Kontrol Merkezi uzmanlarından doktor Denis Coulombier, Türkiye’nin kuş gribiyle ilgili mücadelede “örnek ülke” olarak gösterildiğini söyledi. Bu konu ile ilgili soraları yanıtlayan Coulombier, 2006 yılında ortaya çıkan krizde Türkiye’nin “hızlı ve şeffaf” biçimde hareket ettiğini belirterek, AB’de bu alanda yapılan ve yapılacak çalışmalarda Türkiye’nin tecrübesinin büyük önem taşıdığını kaydetti.

 

Kuş gribi vakası görülmesinin hemen ardından Dünya Sağlık Örgütü ve AB’nin ilgili birimlerinin Türk yetkililer tarafından derhal haberdar edildiğini ve alınacak önlemler konusunda yakın ve etkili işbirliği içine girildiğine belirten Coulombier, “Bu konuda Türkiye’nin tavrını takdirle karşılıyoruz” dedi.

 

Sağlık Bakanlığı uzmanları, kamu sağlığını tehdit eden bulaşıcı hastalıkların çıktığı ülkelerin şeffaf olması ve hızlı davranması kadar, bu ülkelere yapılacak yardımın ve yine bu ülkelere gereksiz yaptırım yapılmamasının da önemli olduğunu hatırlattı.

 

Grip ilaçları virüslere işlemiyor

DİĞER HABERLER
Yaşar Okuyan için acil çağrı

 

Bilim adamları bu yıl ilk kez grip ilaçlarının grip virüsü karşısında bir işe yaramadığını açıkladı.

 

ABD’li bilim adamları, “En etkili ilaç Tamiflu bile birşey yapamıyor” derken, direncin Asya ve Avrupa’ya yayılabileceği uyarısı yaptı.

 

Amerikalı bilim adamları, bu yılki grip virüslerinin ilaçlara karşı beklenmedik bir direnç geliştirdiklerini açıkladı. International Herald Tribune Gazetesi’nin haberine göre, gribe karşı kullanılan ilaçların en başında gelen Tamiflu adlı ilaçla yapılan testler bu yıl sürpriz sonuçlara yol açtı.

 

Merkezi New York’ta bulunan Memorial- Sloan Kettering Kanser Merkezi Laboratuvarı’ndan Doktor Kent Sepkowitz, özellikle Tamiflu adlı ilaçla yapılan tedavilerde, geçen yıllarda grip virüslerinin sadece yüzde 11’inin ilaca karşı direnç geliştirdiğini hatırlatarak, bu yıl direnç oranının yüzde 99’a çıktığını açıkladı. Sepkowitz, bugüne kadar ilk kez böyle bir durumla karşılaştıklarını söyledi.

Bugüne kadar Tamiflu’ya karşı direnç geliştiren virüslerin başında H1N1 tipi virüs geldiğini kaydeden bilim adamları, bu yıl en yaygın olarak da bu virüsle karşılaşıldığını belirtiyor. Roche firması tarafından üretilen Tamiflu, dünyada gribe karşı kullanılan ilaçların en başında geliyor. Bilim adamları direncin nereden kaynaklandığını araştırıldığını belirtirken, birkaç yıl önce benzer bir durumla Japonya’da da karşılaşıldığı, ancak burada söz konusu ilaca karşı direnç geliştirenlerde virüsler zayıfladığı için başkalarına bulaşma oranlarının epeyce düşük olduğu belirtiliyor.

 

https://www.ciftlikdergisi.com.tr/kus-gribi-ile-mucadelede-turkiyenin-basari-gercegi.html
ABD’den Türkiye’ye kuş gribi övgüsü

 

 

ABD Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Ann Derler, kuş gribine karşı Türkiye`de yapılan çalışmaları değerlendirirken, “Uluslararası toplum Türkiye`ye gerçekten teşekkür borçlu“ dedi.

DİĞER HABERLER
Büyük yıkıma rağmen tarıma hemen yeniden başlanmalı

 

Derler, Polat Renaissance Otel`de düzenlenen basın toplantısında, Erzurum`daki incelemeleri süresince, yapılan çalışmalar hakkında çok iyi fikir sahibi olduklarını ifade etti. Kuş virüsünün sınır tanımadığını, bunun global bir sorun olduğunu ve çözümünün de global olması gerektiğini vurgulayan Derler, şunları kaydetti: “Uluslararası toplum, bu salgına karşı etkili bir karşılık için toplu halde hareket etmek durumunda. Ekibimiz, Türkiye`nin bu konu hakkındaki açıklık ve şeffaflığından çok etkilendi. Uluslararası toplum Türkiye`ye gerçekten teşekkür borçlu. Bilgilerin ve verilerin çabuk paylaşılması ve şeffaflık, etkili bir karşılık için çok önemli.

 

Bu işbirliğinin uluslararası bir ortaklık şeklinde devam etmesini arzu ediyoruz.“ Böyle bir krizde, yetkililer arasında iyi bir eşgüdümün çok önemli olduğuna dikkat çeken Derler,“Kriz eşgüdüm merkezinde çok iyi bir takım çalışması gördük. Bu çok önemli. Müdahale yöntemleri çok iyi“ dedi.

 

Derler, yetkililerin cami, okul, görsel ve yazılı basını kullanarak mesaj verme çabalarını da takdir ettiklerini dile getirdi.

 

Derler, kuş gribinin turizmle ilgili etkilerine yönelik bir soruya, “Müdahale yöntemleri aynı şekilde sürdürülürse zamanla görülecek ki gerçek bir tehlike yok. Mesela ABD hükümetinin, Türkiye`ye seyahat kısıtlaması ya da yasağı gibi bir girişimi olmadı. Ben de burada bir gece fazla konaklamak zorunda kaldığım için mutluyum“ yanıtını verdi.

 

Yayın Tarihi : 20 Ocak 2006


23 Mayıs 2013. 13:17
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x