Tüketici Bal Diye Glikoz Yemekten Bıktı


Tüm yetkililerin gözü önünde  televizyon kanallarında 4 kat ucuza gerçek bal sattığını iddia eden düzenbazlar,devletin laboratuvarına takıldılar

Son günlerde televizyon ekranları ve radyolara reklam veren bazı bal firmalarının sahtecilik oyununu SABAH ortaya çıkardı. Doğrudan satış yöntemini kullanan firmalar, reklamlarında organik ve karakovan olarak bilinen bazı özel bal çeşitlerini piyasadaki fiyatından 4 kat daha ucuza satıyor. Reklamlarda balın faydaları sıralanıyor ve birçok hastalığa iyi geldiğinden bahsediliyor.

Kamuoyunun gündemine oturan binlerce kişinin satın aldığı balların gerçek olup olmadığını test ettik. Bu satışlara öncülük eden firmadan kilogramı 95 liradan bal aldık. Satış yapan tezgâhtar balın Siirt Pervari yöresinin ürünü ve yüzde 100 doğalolduğunu söyledi. Aldığımız balı Sağlık Bakanlığı Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi Başkanlığı İstanbul Hıfzıssıhha Enstitüsü Müdürlüğü’nde analiz ettirdik. Türk Gıda Kodeksi 2005/49 sayılı Bal Tebliği’ne göre, balın tam analizi yapıldı. Bal, rengi, görünüşü, tat ve kokusu, rutubet miktarı, asitlik, sentetik boya, kül miktarı, polen, ticari glikoz, glikoz/fruktoz miktarı gibi parametreler açısından incelendi. Yapılan inceleme sonucunda, yüzde 100 organik olduğu belirtilerek satın aldığımız balda ticari glikoz tespit edildi. Ayrıca, mevzuata göre, 0.9-1.4 oranında olması gereken glikoz/fruktoz miktarı ise 1.52 çıktı.

DİĞER HABERLER
Arıcılık Nedir?

KATKI VARSA SAHTEDİR

İstanbul Teknik Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Dilek Boyacıoğlu, balda ticari glikozun olmaması gerektiğini söyledi. Boyacıoğlu, “Balda ticari glikoz olması balın hileli olduğu anlamına geliyor” diye konuştu. Erciyes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Biyoteknoloji Bölüm Başkanı Doç. Dr. Sibel Silici de glikozun balın yapay olduğunu gösterdiğini belirtti.

DOWN SENDROMUNA BİLE İYİ GELİR DİYORLAR

Hacettepe Üniversitesi Arı Ürünleri Ar-Ge Merkezi Müdürü Prof. Dr. Kadriye Sorkun, glikoz/ fruktoz oranın 1.4’ten yukarı olmaması gerektiğini belirterek, “0.9 ile 1.4 arasında normal kabul ediliyor. Ama onun üstündeki değerler normal kabul edilmiyor. Bu, doğal bal değil. Fruktoz nedeniyle sağlık bozucu bir şey. Bunların engellenmesi lazım. Bal, ‘down sendromuna bile iyi gelir’ diyen insanlar çıkıyor” dedi.

“Bal ormanları”

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, ”Bal ormanları bizim için çok önemli. Türkiye’yi organik bal merkezi yapma bakımından 102 noktada bal ormanları kurduk” dedi.

Bakan Eroğlu, açılış ve temel törenlerine katılmak üzere geldiği Adana’da DSİ 6. Bölge Müdürlüğünde basın toplantısı düzenledi.Eroğlu, Adana, Mersin, Hatay, Gaziantep, Kahramanmaraş, Osmaniye ve Kilis’te baraj, gölet, içme suyu isale hattı, taşkın koruma tesisi, sulama tesisi, bal ormanları, mesire yeri, kent ormanı, milli park, tabiat parkı ve meteoroloji sistemleri gibi önemli yatırımlar ve projeler yaptıklarını söyledi.

DİĞER HABERLER
Anzer Balı Üretiminde Rekor Düşüş

Eroğlu, “Bal ormanları bizim için çok önemli. Türkiye’yi organik bal merkezi yapma bakımından 102 noktada bal ormanları kurduk.

Bal üreticileri ve ihracatçılar hangi tür bal istiyorsa bu alanlara ona göre bitki ekiyoruz.Bu alanların tamamında organik üretim yapılacak. Bu gerçekten büyük bir açılım” diye konuştu.
 

 


14 Ocak 2012. 12:25
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

2 Yorum
Eskiler
En Yeniler
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
zeliha
zeliha
12 yıl önce

hele şükür birileri el atmaya başladı şu 4 kilo sahtecilerin yaptıklarına. Umarım insanlar da anlar da artık etiketi olmadan bal ürünleri almazlar.

Sedat ŞEN
Sedat ŞEN
12 yıl önce

SABAH’I gercekten kutlarım.insan sağliğınla oynayanlar er gec cezalarını cekeceklerdir.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
2
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x