Türk Kanatlı Sektörü İzmir’de Buluştu


Türk Kanatlı Sektörü İzmir’de Buluştu

 

 

SERDAR KONURALP

 

2 yılda bir yapılan Ulusal Kümes Hayvanları Kongresi 2012 İzmir  Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Kampüsü Fevzi Önder Konferans Salonunda geniş bir katılımla başladı.

 

Katılımcılarının kayıtları ile başlayan toplantının açılış konuşmasını yapan Kongre Organizasyon Komitesi Başkanı Prof.Dr.Servet Yalçın ve Kongre Genel Koordinatörü,Bilimsel Tavukçuluk derneği Başkanı(WPSA Türkiye Şubesi Başkanı) katılımcılara teşekkür ederek şu konuşmayı yaptılar:

 

“Türkiye’de bir sanayi kolu olarak kümes hayvanları üretimi 1970’li yıllardan başlayarak hayvancılık sektörü içinde giderek daha çok pay alan bir üretim dalı olmuştur. Günümüzde, ülkemiz tüketicisinin hay-vansal protein açığının önemli bir kısmı yumurta ve kanatlı etinden karşılanmaktadır.

 

Kongreler, sorunlar, çözüm önerileri, yeni gelişmeler ve uygulamalar hakkında bilgi sahibi olunması bakımından önemli platformlardır. Bugüne değin, kümes hayvanları yetiştiriciliği konusunda üniversiteler ve Bilimsel Tavukçuluk Derneği tarafından çok sayıda seminer, ulusal ve uluslararası kongre, sempozyum ve panel düzenlenerek deneyimle-rin paylaşıldığı ortamlar yaratılmıştır. Bu faaliyetler içinde yer alan Ulusal Kümes Hayvanları Kongrelerinin, gelenekselleştirilerek her iki yılda bir düzenlenmesi hedeflenmektedir. Bu yıl ev sahipliğini yapmaktan onur duyduğumuz “Ulusal Kümes Hayvanları – 2012”, Bilimsel Tavukçuluk Derneği’nin katkılarıyla değerli hocamız Prof. Dr. Çetin KOÇAK anısına düzenlenmiştir. Bu kongrede, kümes hayvanları yetiştirme, besleme ve ıslahı alanında çalışan araştırmacılar ile sektörü bir araya getirerek, bilgi paylaşımının sağlanması ve güncel konuların tartışılması amaçlanmıştır.

DİĞER HABERLER
Erpiliç'ten İleri İşlenmiş Ürünlere Yeni Yatırım Hamlesi

 

Bu kongrenin düzenlenmesinde ve gerçekleştirilmesinde katkısı olan Organizasyon ve Bilim Kurulu üyelerine, panelistlere, bildiri sahiplerine, başta TÜBİTAK olmak üzere tüm sponsorlarımıza ve tüm katılımcılara teşekkür eder, kongrenin başarılı olmasını dileriz. ”   Daha sonra Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Başkanı Prof.Dr.Yavuz Akbaş,Ziraat Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Akın Olgun ve Rektör Candeğer Yılmaz birer konuşma yaptılar.

 

ÇETİN KOÇAK KİMDİR?

 

1938 yılında Çivril’de doğan Prof. Dr. Çetin KOÇAK, Bulkaz İlkokulu’nu (1951), Balıkesir Lisesi’ni (1957) ve Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü’nü (1961) bitirmiştir. Aynı yıl aynı bölüme asistan olarak atanan Çetin KOÇAK, hindi yetiştirme ve ıslahı konusunda doktora (1968), tavşan yetiştirme ve ıslahı konusunda doçentlik çalışması (1977) yapmıştır. Çetin KOÇAK, 1988 yılında profesörlüğe atanmıştır.

Prof. Dr. Çetin KOÇAK’ın çoğu kanatlı hayvanlar konusunda olmak üzere hayvancılığın çeşitli alanlarında araştırma, derleme ve bildiri şeklinde yüzden fazla çalışması yayınlanmıştır. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü tarafından düzenlenen bir çok seminer, sempozyum ve kongrede düzenleme veya bilim kurulu üyesi olarak görev üstlenmiş, diğer üniversitelerce düzenlenen çok sayıda bilimsel toplantılara bildiri ile katılmıştır. Ülkemizde bıldırcın üretiminin başlamasında ve gelişmesinde, chinchilla lanigera yetiştiriciliğinin başlamasında öncülük yapmıştır. Başlıca kitapları Hindi Yetiştiriciliği; Hindi Besiciliği; Etlik Piliç Üretimi; Ördek Yetiştiriciliği; Zootekni Uygulamaları; Bıldırcın, Sülün ve Keklik Yetiştiriciliği; Tavşan Yetiştirme; Kürk Hayvancılığı; Bilimsel Yazı Yazma ve Sunma; Ankara Tavşanı şeklinde sıralanabilir. Son olarak bir el kitabı niteliğinde olan Tarımsal Uygulamalar (Hayvansal Üretim Uygulamaları) kitabının ortak editörlüğünü yapmıştır.

DİĞER HABERLER
“Dünya Yumurta Günü”

Akademik hayatı boyunca lisans ve lisansüstü düzeyde çeşitli dersler veren Koçak, kendi bilim dalında çok sayıda yüksek lisans ve doktora çalışmasına danışmanlık ve jüri üyeliği yapmıştır. Akademik gelişmelerine katkı verdiği öğrencilerinden bir bölümü çeşitli üniversitelerde öğretim üyesi olarak görev yapmaktadır.

Koçak,1988-1994 arasında iki dönem Hayvan Yetiştirme Anabilim Dalı Başkanlığı görevini de yürütmüştür. 15.03.2005 tarihinde üniversitedeki görevinden emekli olmuştur.

2010 yılında kaybettiğimiz Koçak evli ve bir çocuk babasıydı. Koçak, salt kendi konusunda bilimsel bilgi üreten bir kişi değildi. Yurt ve dünya sorunlarına da ilgi duyan bir aydındı. Türkçe’nin bir bilim dili olması konusunda özen gösterdi. Aynı zamanda insan ilişkilerinde sevecen ve vefakâr bir insandı. Anısı önünde saygı ile eğiliyor, ışıklar içinde yatsın diyoruz.

ONUR KONUĞU HANRİ BENAZUS

 

2 yılda bir yapılan Ulusal Kümes Hayvanları Kongresi’nin bu yılki onur konuğu, Türk Tavukçuluk Sektörünün Modern hale gelmesinde büyük emeği olan ve dergimiz Çiftlik’in kurucularından olan Hanri  Benazus.

 

Efsane Yu-Pi Tavukçuluk şirketinin de kurucusu olan Hanri Benazus Türkiye’de Atatürk fotoğrafları ile de anılmaktadır.Çeşitli kitapları da bulunan hanru Benazus kongrede hem kitaplarını imzaladı,hem de panellere katılarak konukları bilgilendirdi.

 

Bu geniş katılımlı kongrenin sponsorları ise;(Alfabetik Sıraya Göre ) Besd-Bir (Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçıları Derneği),Ceva Hayvan Sağlığı A.Ş,Kanatlı Ürünleri Tanıtım Grubu,Kutlusan Kafes Ekipmanları ltd.Şti,Ege-Tav(Ege Tarım Hayvancılık Yatırım Ticaret ve Sanayi A.Ş.),Ekol,Lezita (ABALIOĞLU Yem-Soya ve Tekstil San. A.Ş.) ve Tübitak (Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu).

 

DİĞER HABERLER
'Kırmızı et yerine yumurta beyazı' önerisi

 Kongrenin Organizasyon Kurulu

 

Servet Yalçın, Başkan , Ege Üniversitesi Rüveyde Akbay, Genel Koordinatör, Bilimsel Tavukçuluk Derneği Genel Başkanı Yavuz Akbaş, Zootekni Bölümü Başkanı, Ege Üniversitesi Ö. Hakan Bayraktar, Kongre Sekreteri, Ege Üniversitesi Zümrüt Açıkgöz Ege Üniversitesi Kemal Akman Bilimsel Tavukçuluk Derneği Hatice Basmacıoğlu Malayoğlu Ege Üniversitesi Avni Çakır Bilimsel Tavukçuluk Derneği Figen Kırkpınar Ege Üniversitesi Selim Mert Ege Üniversitesi Prof. Dr. Sezen Özkan Ege Üniversitesi Çiğdem Şeremet Ege Üniversitesi Kağan Tan Ege Üniversitesi Gülbenk Yalçın Bilimsel Tavukçuluk Derneği

 

Bilim Kurulu

 

Sezen Özkan, Başkan Ege Üniversitesi İbrahim Ak Uludağ Üniversitesi Yavuz Akbaş Ege Üniversitesi Tülin Aksoy Akdeniz Üniversitesi Mustafa Akşit Adnan Menderes Üniversitesi Özge Altan Ege Üniversitesi Ali Altan Ege Üniversitesi Ömer Camcı Mustafa Kemal Üniversitesi Necmettin Ceylan Ankara Üniversitesi Figen Kırkpınar Ege Üniversitesi Hasan Rüştü Kutlu Çukurova Üniversitesi Nihat Özen Akdeniz Üniversitesi Musa Sarıca On Dokuz Mayıs Üniversitesi Ümran Şahan Uludağ Üniversitesi Kazım Şahin Fırat Üniversitesi Nizamettin Şenköylü Namık Kemal Üniversitesi Ahmet Testik Çukurova Üniversitesi Turgay Şengül Bingöl Üniversitesi Şakir Doğan Tuncer Ankara Üniversitesi Servet Yalçın Ege Üniversitesi Ramazan Yetişir Selçuk Üniversitesi


4 Ekim 2012. 10:49
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x