Türk kirazı Çin Seddi’ni aştı


Tekfen Tarım bünyesinde faaliyetlerini sürdüren Alanar Meyve’nin ürettiği kirazların soğuk işlem görmeden Çin’e ilk sevkiyatı, Şanghay kentine ulaştı. Dünyanın en büyük kiraz üreticisiyle en büyük kiraz tüketicisini buluşturan bu sevkiyat, Çin’in tüketim potansiyeli de düşünüldüğünde Türkiye’nin ihracat stratejisinde önemli bir kilometre taşı oluşturuyor.

T.C. Şanghay Başkonsolosu Ahmet Denk, kirazların Şanghay’a soğuk işlem görmeden ihraç edilebilmesinin iki ülke arasındaki ticari ilişkilerde önemli bir dönüm noktası olduğunu belirtti.

“Çin pazarına önemli bir giriş yaptık”

Tekfen Tarım Genel Müdürü Emrah İnce ise “Çin pazarına önemli bir giriş yaptık. Soğuk işlem görmeden sevkiyat yapabilir hale gelerek, Çin’e ihracatta önemli bir rekabet avantajı yakaladık. Türkiye’den ihracatı zorlayacak 16 günlük soğuk uygulama yerine 3 saatlik fümigasyon uygulaması sayesinde havayolu kargo yoluyla kiraz mevsimi bitmeden Çin’e kiraz ihraç etmeye başladık. Bu gelişme, pazarın güçlü oyuncularından olan ABD’den pay almaya başlayacağımızdan dolayı çok önemli. Hedefimiz, kaliteden ve izlenebilirlikten ödün vermeden, yıllarca kapısını aşındırdığımız Çin pazarında uzun soluklu kalabilmek. Türk kirazının ihracat potansiyelinin karşılık bulması için çalışmalarımıza devam edeceğiz” dedi.

Türkiye’nin en büyük meyve üreticisi ve ihracatçısı firmalarından olan ve faaliyetlerini Tekfen Tarım bünyesinde sürdüren Alanar Meyve’nin ürettiği kirazlar, İzmir’den yola çıkıp Çin pazarına Şanghay kentinden giriş yaptı. Bir ilk niteliği taşıyan bu sevkiyat için düzenlenen törene T.C. Şanghay Başkonsolosluğu’nun ve ihracatın gerçekleştirildiği firmaların üst düzey temsilcilerinin yanı sıra büyük perakende zincirlilerinin yetkilileri de katıldı.

Diğer Haberler:
İhracat bayrağını Türk kadınları taşıyor

Yoğun çalışmalar neticesinde Çin ile anlaşma yapıldı

Tekfen Tarım’ın Şanghay’a ihraç ettiği kirazların önemi ise, bu sevkiyatın soğuk hava depolarında bekleme yapılmadan gerçekleştirilmiş olması. Çin’in bugüne kadar Türkiye’ye uyguladığı ve kirazların “soğuk işlem görmesi gerekliliği” prosedürü, son bir yıldır yapılan görüşmeler ve yoğun çalışmalar sonucunda kaldırıldı ve Alanar Meyve tesislerinde yapılan incelemeler sonrası Türk kirazına Çin yolu açılmış oldu. Bu gelişmelerden önce, kirazların 16 gün boyunca soğuk hava depolarında bekletilmesi Türkiye’ye diğer ihracatçı ülkelere karşı rekabetçiliğini zayıflatıyordu.

Kiraz deyince, dünyanın en büyük üreticisi Türkiye’yle en büyük tüketicisi Çin’i buluşturan sevkiyat, dünyanın en büyük pazarının Türk kirazına kapısının açılmasıyla hem Türkiye’nin ihracat stratejisi için hem Türk çiftçisi için de büyük önem taşıyor.

Şanghay’ın Huizhan pazar yerinde düzenlenen törende açıklama yapan T.C. Şanghay Başkonsolosluğu Ahmet Denk, kirazların Şanghay’a soğuk işlem görmeden ihraç edilmesinin Türkiye ve Çin arasındaki ürün ticaretinde önemli bir dönüm noktası olduğunu belirtti. Denk, 2018 yılında başlayan temaslar sonucu bugün gelinen konumun; gelecekte Çin’in Türkiye kirazları için ana ihracat pazarlarından biri olacağının göstergesi olduğuna inandıklarını söyledi.

“Çin’e ihracatta avantajlı konuma geldik”

Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Tekfen Tarım Genel Müdürü Emrah İnce, bu gelişmenin Türk tarım sektörü için çok önemli olduğunu vurguladı. Bu sevkıyatla sadece bir ürün ihraç etmediklerini, Çin pazarına önemli bir giriş yaptıklarını söyleyen İnce, “Soğuk işlem görmeden sevkiyat yapabilme imkânıyla birlikte Çin’e ihracatta avantajlı konuma geldik. Türk Hava Yolları’nın da yaygın uçuş ağıyla birlikte henüz bu sezon bitmeden Çin’e kiraz ihraç etmeye başladık. Bu sayede pazarın güçlü oyuncularından ABD’nin pazardaki yerinden pay almaya başlıyoruz. Tekfen Tarım ve Alanar Meyve öncülüğünde gerçekleşen bu ihracat aynı zamanda Türk üreticisi için de çok önemli. Çünkü Çin’den her geçen gün yeni siparişler alıyoruz ve Çin’in tüketim potansiyelini de düşündüğümüzde bu taleplerin önümüzdeki günlerde daha da büyüyeceğine inanıyoruz. Hedefimiz kaliteden ve izlenebilirlikten ödün vermeden, yıllarca kapısını aşındırdığımız Çin’de uzun soluklu kalabilmek” dedi.

Diğer Haberler:
Cenazeler uğurlanıyor

İnce, “Fümigason yöntemiyle elde ettiğimiz bu avantaj, şüphesiz ki önümüzdeki yılın kiraz sezonunda Türkiye’nin kiraz ihracat coğrafyasını ağırlıklı olarak Çin’e kaydıracaktır. Biz de Tekfen Tarım olarak bu işlem için yeterlilik alan 8 ihracatçı/üreticiden biri olarak, Türk kirazının dünyada hak ettiği değeri bulması için çalışmalarımıza devam edeceğiz” dedi.

İhraç edilen Türk kirazları lezzet yıldızı almıştı

Çin’e ihraç edilen kirazlar, Brüksel merkezli International Taste Institute tarafından yapılan ve yüzlerce ülkeden, binlerce gıda ve içecek ürününün katıldığı 2019 Tat değerlendirmesi ve sertifikasyonu sonuçlarına göre yüzde 87,9’luk bir skor ile 2 altın yıldız lezzet sertifikasını kazanmıştı. Sadece performansı yüzde 70’in üzerinde olan ürünlerin derecelendirildiği ve sertifikasyonunda aralarında Michelin yıldızlı şefler ve dünyaca ünlü sömeliyelerin jüri olarak yer aldığı süreç, tüm dünyadan gelen binlerce gıda ve içecek ürününün değerlendirilmesini kapsıyor.


Yazan - 16 Temmuz 2019. Kategori MANŞET, TARIM. Bu yazıya yapılan yorumları takip edebilirsiniz RSS 2.0. Bu yazıya yorum yapabilir ve geri izlemede bulunabilirsiniz

Kimler Neler Demiş?

avatar
  Abone ol  
Bildir