Türk Tavukçuluk Sektörünün Japonya’ya İhracat Çıkarması


1

 

TÜRK TAVUKÇULUK SEKTÖRÜ JAPONYA’YA İHRACATA HAZIRLANIYOR

 

Japonya/Tokyo’da ülkeden 700 katılımcının iştiraki ile gerçekleştirilen Uzak Doğu’nun en kapsamlı gıda fuarlarından Foodex  2013 Fuarında Kanatlı Ürünleri Tanıtım Grubu çıkartma yaptı.

 

Fuar süresince, Japonya’lı tüketicilerin ilgisiyle ve  güzel bir noktada başarılı bir performans sergilenerek ülkemizle ticari ilişkiler kurmak isteyen ve Türk kanatlı ürünlerine talep gösteren çevre ülkelerin etkili firmaları  görüşmeler gerçekleştirilmiştir.

 

Ayrıca Kanatlı Ürünleri Tanıtım Grubu’nun organizasyonu ile  heyete katılan Ekonomi Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü Tarım Dairesi Başkanı Sayın Tayfun KILIÇ ve Uzman Zeynep SEZEN ile Japonya Tarım Bakanlığı, Japonya Sağlık Bakanlığı, Japonya Et İthalatçıları Birliği ile resmi görülmeler gerçekleştirilmiştir.

 

 Japonya Sağlık Bakanlığı – T. C. Ekonomi Bakanlığı ve Kanatlı Tanıtım Grubu Görüşmesi

 

Japonya Sağlık Bakanlığı Sn HIDESHI MICHINO ile görüşme sağlanmış ve ülkemizden  Kanatlı Ürünlerinin ihracatının kaldırılması yönünde çalışmalara hız vermek istediklerini belirtmişlerdir.

 

Türkiye’nin AB’ye üye olmak için standartlarını yükselttiğini ve çabalarının olduğunu bildikleri, AB ülkelerinden Japonya’ya ihracat gerçekleştirilmekte olduğu, Japonya olarak AB standartlarını kabul etmelerinin mümkün olduğu ancak ilave bazı standart taleplerinin de olabileceği, teknik olarak sorunların kısa sürede çözülmesi ile ülkemizden Japonya’ya tavuk ithalatının açılmasının öngörüldüğü belirtmişlerdir.

 

Japonya Tarım ve Hayvan Sağlığı Bakanlığı – T. C. Ekonomi Bakanlığı ve Kanatlı Tanıtım Grubu Görüşmesi

 

Japonya Tarım Bakanlığı’nda gerçekleştirilen görüşmelerde, anılan Bakanlık yetkilileri tarafından, ülkemizden Japonya’ya kanatlı eti ve ürünleri ihracatının gerçekleştirilebilmesini teminen yürütülen çalışmaların hayvan sağlığı hususunda araştırma yapmalarının elzem olması ve kaynaklarının sınırlı olması nedeniyle zaman aldığı belirtilmiş, ihtiyaç olması halinde bir sonraki adımda, ülkemizce kendilerine İngilizce metinleri iletilen mevzuata ilişkin tarafımıza sorular iletecekleri ifade edilmiştir.

 

Resmi Türk Delegasyoun tarafından, ülkemizin kanatlı eti sektöründe, protein ihtiyacı fazla olan net gıda ithalatçısı Orta Doğu ve Afrika ülkelerinden oluşan çevre ülkelerin en önemli tedarikçisi olduğu, Irak gibi ülkelerin yanında, İslami şartlara ilişkin kriterler de talep eden ve çok yüksek standartlara sahip olan Suudi Arabistan ile Rusya Federasyonu (RF), Türki Cumhuriyetler ve Kafkas ülkelerine ihracat gerçekleştirdiği, Japonya’nın bir ada ülkesi olması nedeniyle kendisini insan ve hayvan hastalıklarına karşı korumak istemesini ve bu çerçevede yüksek standart beklentilerinin olduğunu anladığımız, ülkemizin Avrupa Birliği’ne (AB) uyum süreci çerçevesinde karşı tarafın taleplerini karşılayacak standartlarda üretim yapacak modern tesislere sahip olduğu, dünyadaki en yeni teknolojiyi kullandığı, kanatlı eti ve ürünleri sektöründe üretimde dünyada ilk 10 ülke içinde bulunduğu, Japon dostlarımızın istedikleri zaman ülkemize gelip kanatlı tesislerimizi yerinde ziyaret edebilecekleri ifade edilmiştir

 

 

Japonya Et İthalatçıları Birliği  – T. C. Ekonomi Bakanlığı ve Kanatlı Tanıtım Grubu Görüşmesi

Japonya Et Ticaretçileri Birliği’ne gerçekleştirilen görüşmede, bahse konu Birlik temsilcisi tarafından, Japonya’ya geçen sene ithal edilen tavuk etinin 425 bin ton olduğu, AI’nın çıktığı ülkelerin hiçbirinden tavuk eti ithal edilmediği, bu nedenle anılan miktarın % 90’ının Brezilya’dan, geriye kalan % 10’luk kesimin ise ABD, Filipinler ve Meksika gibi ülkelerden karşılandığı, ithalatlarının çoğunlukla but olduğu, işlenmiş etlerin çoğunu ÇHC ve Tayvan’dan ithal ettikleri ifade edilmiştir. Grubumuz tarafından , Japon işletmelerinin de farklı yerlerden ürün tedarik ederek pazar çeşitliliğine gitmelerinin gıda tedarikinin güvenliği ve sürdürülebilirliği açısından önemli olduğu, ülkemizin AI’dan ari olduğuna ilişkin OIE’ye bildirimde bulunduğu belirtilmiştir.

 


DİĞER HABERLER
Zor Günlerde Tarımda Dayanışmanın Adı: Kooperatifçilik
20 Mart 2013. 12:08
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x