Türk yemekleri afrodizyak mı?


Dr. Mehmet Öz’ün kızı Daphne Öz’ün Türk mutfağıyla ilgili yazısı tartışma yarattı…

TÜRK yemekleri afrodizyak etkisi mi yapıyor? Bu konuyu gündeme taşıyan tanıdık bir isim: ABD’nin ‘en etkili yüz isminden biri’ kabul edilen ünlü kalp cerrahı Dr. Mehmet Öz’ün kızı Daphne Nur Öz. Yazdığı yemek ve diyet kitapları ABD’de ‘bestseller‘ olan Öz’ün Türk mutfağıyla ilgili yazısı, Food&Wine Dergisi’nin son sayısında yer aldı.

Öz yazısında, Türk yemeklerinin cinsel arzu uyandıran etkisi olduğunu belirtti. Okurlarına beğendi tarifi de veren Öz, Türk mutfağında bolca kullanılan sarmısak, limon kabuğu, biberiye, kekik, nane ve tarçının afrodizyak etkisi taşıdığının altını çizdi. Küçük bir dipnot… Açıklamalarıyla ‘babasının kızı’ olduğunu gösteren Daphne Nur Öz, ABC Televizyonu’nda 26 Eylül’de yayınlanmaya başlayacak olan ‘The Crew’ adlı talk-şov programının sunucularından biri olacak. Peki, Daphne Nur Öz’ün “Türk yemekleri afrodizyak etkisi yapıyor” sözü gerçeği mi yansıtıyor yoksa kamuoyunun dikkatini çekmek için ortaya atılan bir iddia mı? Biz de bu soruyu konunun uzmanlarına sorduk…

“Türk mutfağı afrodizyak etkili olsa, herkes duvarlara tırmanırdı”

Ahmet Örs (Mutfak Dostları Derneği BaşkanıGurme)

“AFRODİZYAK sözcüğünün moda olduğu dönemler, insanların doğru dürüst beslenemediği dönemlerdir. Çikolata, kabuklu deniz ürünleri gibi yiyecekler yendiği zaman insanlar kendilerini daha güçlü hissediyor, buna da afrodizyak etkisi deniyor. Bugün afrodizyak denilen besinlerden çocuklar da gençler de yaşlılar da yiyor. O zaman yaşlı genç, çoluk çocuk demeden Türk yemekleriyle beslenen herkesin duvarlara tırmanması gerek. Duvara tırmanan kimseleri görüyor musunuz? Ya da etrafına saldıran? Saldırıyorsa da bunun nedeni başkadır. Doğru dürüst beslenen herkes zaten afrodizyak etkisi yarattığı söylenen besinleri alıyor. Beyni doğrudan etkileyen yasal olmayan kimyasal maddeler dışında bu tür gıdaların afrodizyak olduğu iddiası gerçeği yansıtmıyor. 21. yüzyılda böyle bir kanıt yok. Dolayısıyla Türk mutfağı için afrodizyak etkili denmesi doğru değil.”

DİĞER HABERLER
Daha sağlıklı ve kolay zayıflamak için bunu yapın

Aydan Üstkanat (Yemek stilisti ve yemek yazarı)

‘Afrodizyak etkili demek doğru olmaz’

“TÜRK mutfağı çok çeşitli özellikler taşır. Ege mutfağıyla Güneydoğu mutfağını bir tutamazsınız. Her yörenin kendine özgü yemek çeşitleri var. Türk mutfağında kullanılan kimi malzemeler afrodizyak etkisi yaratabilir ama bu malzemeler yemeğe afrodizyak etkisi yaratsın diye konmuyor. Türk yemeklerini tek çatı altında toplayıp, ‘Türk yemekleri afrodizyak etkisi taşır’ demeyi çok anlamlı ve doğru bulmuyorum.”

Dr. Haydar Dümen (Cinsel sağlık uzmanı)

‘Bunlar reklam, mutfağımızın afrodizyak kılıfına ihtiyacı yok’

“YEMEK yemenin elbette seksle ilgisi vardır. Ama dengeli beslenmek yeterlidir. Yoksa illa şunu ye bunu ye değil. Biberiye ye demişler. Biberiye ne? 81 yaşına geldim hayatımda biberiye yemedim ama turp gibiyim. Adam iki öğün hayvar yiyor, 2 çocuğu zor yapıyor; doğru beslenen sıradan bir adamın 12 çocuğu oluyor. Önemli olan doğru ve dengeli beslenme. Hep aynı grup beslenmeyeceksiniz, hep ete yönelmeyeceksiniz. Sebze ve meyve de yiyeceksiniz. Bunlar doğanın nimetleri zaten. Ama birileri çıkıyor, biberiye ye, tarçın ye, limon kabuğu ye. Niye? Bunlar afrodizyak. Tüm bunlar ticari açıklamalardır. ABD’de zaten bu tür şeyler hep satar. Dergiler, televizyonlar bu haberlerden geçilmez. O yüzden Türk mutfağının afrodizyak kılıfına ihtiyacı yok.”

Turgut Kut (Araştırmacı-Yazar/Türk Mutfağını ve Mutfak Sanatını Araştırma Geliştirme ve Uygulama Derneği Üyesi)

‘Türk mutfağında değil padişah macunlarında var’

“AFRODİZYAK maddeler her yemeğe konulan maddeler değildir. Eğer padişah macunlarından bahsediyorsa, Topkapı Sarayı’nın helvahanesinde padişahlar için hazırlanan bu macunlara fazla miktarlarda afrodizyak maddeler konulurdu. Helvahane defteri yayınlandı. O defterde padişahlara yapılan macunlar, afrodizyak maddeler anlatılıyor. Günümüz Türk mutfağında Daphne Öz’ün sözünü ettiği afrodizyak etkisi yaratan baharatlar kullanılmıyor. Eski yemek kitaplarında daha çoktu baharatlar. Safran mesela, günümüz mutfaklarında kullanılan baharatlardan değil artık. Ama kaymaklı badem, ceviz, Gaziantep baklavası afrodizyak etkisi yaratır.”

DİĞER HABERLER
Lahmacun yarışması yapıldı

Ali Esad Göksel (Gurme-Habertürk yazarı)

‘Başarılı bir yemek, insanı daha romantik yapabilir’

“NE Türk mutfağı ne de başka bir ülkenin mutfağı için ‘şahane afrodizyak etkisi yaratır’ demek anlamlı olmaz. Bu tür sözler biraz reyting kaygısıyla sarf edilmiş sözlere benziyor. Açıkçası Türk yemeklerinin afrodizyak etkisi yarattığını düşünmüyorum. Başarılı her yemek, insana kendini iyi hissettirir, daha romantik olmasını sağlayabilir. Ama ‘Türk mutfağı afrodizyak deposudur’ gibi göndermeler doğru değil.”

3 tane fıstıklı baklava yiyin kara kara düşünürsünüz

Ahmet Yavuz (Aşçılar Derneği Yönetim Kurulu Başkanı)

“İSTANBUL’da Kapalıçarşı’ya gidin, kuruyemişçilerle, baharatçıları gezin. Birçok ürünün üzerinde ‘Turkish viagra’ yazdığını göreceksiniz. Turistlere bile doğal viagra olarak satılır bu yiyecekler. Belli ki, Daphne Nur Öz de, babasından bilgi edinip bunları yazmış ama doğru yazmış. Evet, Türk yemekleri afrodizyak etkisi yapar. Örneğin deniz ürünlerimiz… Jumbo demiyorum, orta boy iki karides yiyin, rahatsız eder. Ya da 3 tane fıstıklı Antep baklavası. Kara kara düşünürsünüz yedikten sonra. Türk mutfağı hem sağlıklıdır, hem de afrodizyak etkisi yapar. Daphne Öz’ün Food&Wine Dergisi’ne yazdıklarına katılıyorum.”

Burhan Çağdaş (Gaziantep İmam Çağdaş Lokantası’nın sahibi)

‘Yemeklerimizdeki baharatlar, kan dolaşımını hızlandırır’

“GAZİANTEP, bir köşebaşı. İpek Yolu’nun üzerinde oluşu, birçok farklı kültüre ev sahipliğe yapması mutfağını da etkilemiş. Antep mutfağı hem çok renkli hem de çok çeşitli. Türk ve Ortadoğu mutfağında gerek sarmısak, gerek acılar, gerekse binbir çeşit baharatlar kullanılır. Sadece kuşbaşı kebapta 7-8 çeşit baharat kullanıyoruz. Tüm bu kullanılan malzemeler, doğrudur kan dolaşımını da hızlandırır ve afrodizyak etkisi yapar. Örneğin keme mantarı çok kıymetlidir. Kemenin kebabını yapıyoruz. Ama Araplar keme mantarını sadece afrodizyak etkisinden dolayı yiyor. Baklava başlı başına apayrı bir lezzet. Baklavada kullanılan malzemelerin hepsi yüzde yüz doğal ürünler. Kullandığımız tereyağdaki asit oranı binde 3. Türkiye ortalaması ise yüzde 4. Buna cevizi, fıstığı ve diğer malzemeleri eklediğinizde hem sağlıklı hem de faydalı bir tatlı ortaya çıkıyor. Özetle, mutfağımız hem lezzetlidir hem de sağlıklı. Kullandığımız malzemelerden dolayı da afrodizyak etkisi vardır.”

DİĞER HABERLER
EBK, 10 bin 500 tonluk sığır ithal edecek

‘Yemeklerimizde sık kullanılan malzemeler afrodizyak etkilidir’

Elif Edes Tapan (Afrodizyak Yemekler-44 Tabak Aşk kitabının yazarı)

“TÜRK yemeklerinde en sık kullanılan malzemelerin başında soğan, sarmısak, maydanoz, kekik, biberiye gelir. Bunların tümü afrodizyak etkisi yaratır. Aynı nohut, mercimek, pırasa, çilek, incir, nar gibi. Dikkat ederseniz tüm bu yiyecekler sağlıklı gıdalar kategorisindedir. Mesela tuz, yağ, şeker, kırmızı et afrodizyak etkisi yapmaz. Ama deniz ürünleri ve hindi eti yapar. Afrodizyak gıdalar insanın içini ısıtır, damarları açar, kan dolaşımını hızlandırır. Böylece kan tüm vücuda kolayca yayılır ve insan kendini daha iyi hisseder. Ağır yemek yiyen birisinin ne spora ne de sekse enerjisi olur. Çünkü afrodizyak etkisi yaratır dediğimiz besinler insanın enerjisini yükseltir. Türk mutfağında en çok kullanılan malzemelerin afrodizyak etkisi olduğuna göre, Türk yemekleri afrodizyak etkisi yapar demek yanlış olmaz.”HT


26 Eylül 2011. 12:29
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x