Türkiye 12. Gıda Kongresi, Edirne’de başladı.


Türkiye 12. Gıda Kongresi

 

 

 

14522977_1037133573069687_3409230596455381999_n

 

 

Kongrede konuşan Süleyman Demirel Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aynur Gül Karahan, Türkiye’de gurur duyulacak şekilde, gıda sanayisinde yatırımların arttığını söyledi.

 

Özellikle dondurulmuş kurutulmuş hazır gıda, konserve, salça, et ve süt ürünleri, tahıl ve benzeri alanlarda önemli teknolojik gelişmeler yaşandığını ifade eden Karahan, modernizasyon çalışmalarında ciddi ilerleme kaydedildiğini anlattı.

turkiye-12-gida-kongresi-8830038_o

Karahan, teknolojik gelişme her ne kadar önemli olsa da finansman, kaliteli ham madde yetersizliği ve kurulu kapasitenin tam olarak kullanılmamasının önemli bir sorun olduğunu belirtti.

 

Terör olaylarının et ve et üretimini büyük ölçüde olumsuz yönde etkilediğini anlatan Karahan, “Üretim açısından son derece önemli olan Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesinde terör nedeniyle meralar kullanılamamaktadır. Bölge dışa göç vermektedir. Buradan komşu ülkelere yapılan ihracat durma noktasına gelmiştir. Tüm bunlar da sanayi faaliyetlerini ve alım gücünü olumsuz etkilemektedir.” dedi.

 

 

Gıda denetiminde yasal düzenlemelere rağmen, birtakım sorunlar yaşandığını ifade eden Karahan, gıda üretimi ve kalitesi konusunda tüketici tercihlerinin önem kazandığını vurguladı.

 

Cumhuriyet’in ilk yılları ve sonrasında tarım politikaları ve sanayi hakkında bilgi veren Karahan, Atatürk dönemindeki tarımsal politikaların uygulanmasıyla tarımsal üretim ve verimliliğin artacağını sözlerine ekledi.

DİĞER HABERLER
Davullarla Kutladığımız "Gümrük Birliği" Başımıza Dert Oldu

 

Trakya Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekan Vekili Yılmaz Çan ise gıdanın insan hayatının tam içinde olan, çok önemli bir konu olduğunu belirtti.

 

Kongrede gıdanın üretimi, saklanması, depolanması, işlenmesi, güvenliği gibi birçok konuda bildiriler yayınlanacağını ifade eden Çan, kongrenin Türkiye’ye hayırlı olmasını diledi.

 

Kongrede, Trakya Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mümin Şahin, Gıda Teknolojisi Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Kadir Halkman da konuşma yaptı.

 

Kongre, 7 Ekim’de sona erecek.


6 Ekim 2016. 14:49
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x