Gda israfı ve çölleşmeyle mücadele


Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli, Arjantin’de yapılan G20 Tarım Bakanları Zirvesine Türkiye olarak katılımımızla; hem Suriye gibi ülkelerde yaşanan çatışmaların gıdaya erişimi güçleştirdiğini hem de örnek çalışmalarımız olan gıda israfı ve çölleşmeye karşı aldığımız önlemler gibi örnek çalışmalarımızı Zirve’nin gündemine taşıyarak, üye ülkelerin dikkatlerini bu konulara çekme imkânına sahip olduğumuzu belirtti.

Arjantin’in başkenti Buenos Aires’te gerçekleştirilen G20 Tarım Bakanları Zirvesi, üçüncü günün sonunda gerçekleştirilen programlarla sona erdi.

Zirveye Türkiye adına katılan Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli, programın son gününde zirve kapsamında gerçekleştirilen programlara katılırken aynı zamanda ikili görüşmelerine devam etti.

Bakan Pakdemirli, son günde evvela 142. Uluslararası Hayvancılık Tarım ve Sanayi Fuarı açılışına katıldı. Bakan Pakdemirli ve konuk bakanlar fuardaki stantları ziyaret ederek incelemelerde bulundular.

Daha sonra toplantının yapıldığı San Martin Sarayı’na geçilerek Zirve’nin kapanış yemeği gerçekleştirildi.

Zirve kapsamında ikili temaslarını da sürdüren Pakdemirli, İspanyol mevkidaşı ile bir araya geldi.

“Suriye gibi çatışma yaşanan ülkelerde gıdaya erişimde zorluklar yaşanıyor”

Sona eren zirve ile ilgili açıklamalarda bulunan Bakan Pakdemirli, G20 toplantısının ana temasının sürdürülebilir tarım ve çölleşmeyle mücadele olduğunu kaydederek “Tabi G20 ülkeleri konsept olarak çok önemli. Çünkü küresel gayri safi hasılanın % 85’i, dünya ticaret hacminin % 75’i ve tarım ürünleri ticaretinin % 80’i bu ülkelerde gerçekleşiyor. Dünya nüfusunun yaklaşık % 65’i ve dünyadaki tarım arazilerinin ise % 60’ı bu ülkelerde bulunuyor. Yapılan toplantılarda Türkiye olarak özellikle gıda güvencesine vurgu yaptık. Zira 2050 yılında dünyanın nüfusu 9,7 milyara ulaşacak. Bu nüfusu beslemek için tarımsal üretimin % 50 artırılması gerekiyor. Şu anda dünya nüfusunun % 55’i kentlerde yaşıyor. Ama 2050 itibariyle kentlerdeki yaşayanların oranı % 70’lere çıkacak. Ayrıca açlık da önemli bir problem dünyamız için. Bugün bile dünya nüfusunun % 11’i, yani 815 milyon insan açlıkla karşı karşıya. Zirvede bu konulara vurgu yaptık. Ayrıca Suriye gibi iç savaşın yaşandığı ülkelerde durumun daha kritik olduğunu, iç savaş altında olan ülkelerde, tarımsal faaliyetler azaldığından dolayı insanların gıdaya erişiminin zorlaştığını özellikle ifade ettik.” dedi.

DİĞER HABERLER
Rusya'da metroda iki ayrı patlama: En az 10 ölü

“Zirvenin gündemine önemli konuları taşıdık”

Bakan Pakdemirli, toplantıda Türkiye olarak dile getirilen diğer bir önemli konunun da gıda israfı olduğu dile getirerek “Bugün dünyada insan gıdası için üretilen yiyeceklerin üçte biri her yıl israf ediliyor. 2015 yılında ülkemizde yapılan G20 toplantısının ana teması gıda israfı konusuydu. Bu toplantıda da hem konuşmamızda hem de ikili görüşmelerimizde bu konuya tekrar dikkat çektik.” şeklinde konuştu.

Hem gıda israfı hem de çölleşmeyle mücadele konusunda Türkiye’nin örnek çalışmaların altına imza attığını hatırlatan Bakan Pakdemirli “Bakanlık olarak yürüttüğümüz ve örnek proje olarak gösterilen Ekmek İsrafını Önleme Kampanyası’nı anlattık. Ayrıca bu yılki zirvenin konusu olan ‘toprak’ konusuna vurgu yaptık. çölleşmeyle ilgili neler yaptığımızı da anlattık. Bu çalışmalarımız, Türkiye adına ortaya koyduğumuz güzel örnekler. Mesela ağaçlandırma çalışmalarıyla 15 yılda 1,5 milyon hektar orman alanımızı artırdığımıza dikkat çektik. 2023’e kadar dünyada yaşayan her bir insan için bir fidan dikilmesini amaçlayan iddialı bir hedefimiz var. Bu hedefle beraber toplam orman alanımız % 30 artacak. Bütün bu çalışmalarımızı dile getirerek diğer ülkelerden de bu tür çalışmaları beklediğimizi ifade ettik. Dolayısıyla Türkiye olarak bu toplantıya katılımımızla; hem Suriye gibi ülkelerde yaşanan çatışmaların gıdaya erişimi güçleştirdiğini hem de örnek çalışmalarımız olan gıda israfı ve çölleşmeye karşı aldığımız önlemler gibi örnek çalışmalarımızı Zirve’nin gündemine taşıyarak, üye ülkelerin dikkatlerini bu konulara çekme imkânına sahip olduk” dedi.

DİĞER HABERLER
Türk Ürünlerinin Tescilleri Süratle Yapılıyor...

“İkili görüşmelerimizle tarım alanında yapılabilecek işbirliği konularını ele aldık”

Zirvede çok faydalı ikili görüşmeler de gerçekleştirdiğini belirten Pakdemirli “Çok samimi görüşmeler yaptık. Zirveye katılan bakanların çoğu, daha yeni göreve başlayan bakanlardı. Ayaküstü görüşmelerin haricinde AB Tarım Komiseri, OECD ve FAO temsilcileri ile Almanya, İtalya, Kanada, Arjantin ve Hollanda’nın bakanlarıyla özel ikili görüşmeler gerçekleştirdik. Özellikle ülkeler arası ikili görüşmelerimizde tarımsal ticaret hacmimizin artırılması ve tarımsal ilişkilerimizin teknik olarak geliştirilmesi konularını ele aldık. Ayrıca tarım alanında yapılabilecek işbirliği alanlarında istişarelerde bulunduk.” dedi.

Pakdemirli, tüm bakanları ve temsilcileri, 17 Haziran 2019 tarihinde Türkiye’de yapılacak olan Dünya Çölleşme ve Kuraklıkla Mücadele Günü’ne davet ettiğini de belirtti.

“Ticaret müşavirliklerimize önemli görevler düşüyor”

Bakan Pakdemirli, Latin Amerika ülkelerinin coğrafi olarak uzak olmasına rağmen buralarda, dünya ekonomisinin yavaşlamasından dolayı nakliye fiyatlarının ucuzladığına dikkat çekerek “O yüzden zaman zaman emtia konusunda doğacak olan fırsatları karşılıklı takip ediyor olmamız lazım. Bu pazarlar artık Türkiye’ye uzak pazarlar değil. Bu anlamda girişimcilerimizin buraya daha çok gelmelerini arzu ediyorum. Buradaki ticaret müşavirliklerimize de önemli görevler düşüyor. Bu bölgedeki ülkelerde özellikle emtialar konusunda Bakanlık olarak üzerimize düşen her tür desteği vereceğiz. Ayrıca tarım ürünlerimizin bu ülkelere ihracatını artırmaya dönük çalışmalara da destek vereceğiz.” diye konuştu.

DİĞER HABERLER
Su ürünleri ve hayvansal mamuller sektörünün ihracatta ana pazarı Ortadoğu

2019’daki toplantı Japonya’da yapılacak

Arjantin’de yapılan G20 Tarım Bakanları Toplantısı’na, Türkiye, Arjantin, Avustralya, Brezilya, Kanada, Çin, Fransa, Almanya, Hindistan, Endonezya, İtalya, Japonya, Kore, Meksika, Rusya, Suudi Arabistan, Güney Afrika, Türkiye, Birleşik Krallık, ABD ve AB’den müteşekkil ülke bakanları ile davetli ülkelerin ve kuruluşların temsilcileri katıldı.

Bu yılki konusu ‘toprak’ olarak belirlenen G20 Tarım Bakanları Toplantısı, ilk defa 2011 yılında Fransa Dönem Başkanlığı’nda G20 gündemine alınmış ve ardından 2015’te Türkiye’de, 2016’da Çin’de, 2017’de ise Almanya’da yapılmıştı. 2019 yılındaki toplantı ise Japonya’da yapılacak.


2 Ağustos 2018. 11:03
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x