Türkiye, hububat üretiminde Avrupa 3’üncüsü


130868

 

Türkiye, geçen yıl ürettiği 33 milyon tonu aşkın hububat ile Avrupa ülkeleri arasında toplam üretimde
3’üncü sırada yer aldı
Avrupa İstatistik Ofisi (EUROSTAT) verilerine göre, 2012’de 33 milyon 25 bin ton hububat üretimi yapan
Türkiye, Fransa ve Almanya’dan sonra Avrupa 3’üncüsü oldu. Söz konusu dönemde Türkiye’de üretilen
buğday miktarı 16,8 milyon ton, mısır miktarı 4,6 milyon ton, arpa miktarı 7,1 milyon ton, çavdar miktarı
ise 371 bin ton olarak gerçekleşti.
Fransa, geçen yıl ürettiği 68,5 milyon ton hububatla, Avrupa’da en fazla üretimin yapıldığı ülke olurken,
Fransa’yı, 45,4 milyon tonla Almanya, 28,5 milyon tonla Polonya, 19,5 milyon tonla İngiltere, 19 milyon
tonla İtalya ve 17,5 milyon tonla İspanya izledi.
Aynı dönemde Avrupa Birliği (AB) ülkelerindeki toplam hububat üretimi ise 285 milyon ton oldu. Bu
ülkelerdeki üretimin 126 milyon tonunu (yüzde 44) buğday, 60 milyon tonunu (yüzde 21) mısır, 55 milyon tonunu (yüzde 19) arpa ve 9 milyon tonunu ise çavdar oluşturdu.
Fransa buğday, mısır ve arpa üretiminde başı çekerken, Almanya ve Polonya en fazla çavdarın üretildiği başlıca iki Avrupa ülkesi olarak dikkati çekti.
“Üretimin artması için sulanamayan alanların sulu tarıma açılması şart”
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, dünyada yılda yaklaşık 2,5 milyar
tonluk üretimle hububatın stratejik önemi en yüksek besin grubu olduğunu ifade etti.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Türkiye’de bu yıl toplam tahıl üretiminin yüzde 12,3
artışla 37,5 milyon tona yükseleceğini belirten Bayraktar, nüfus, beslenme alışkanlıkları, yem ve tohumluk ihtiyacı gibi unsurlar dikkate alındığında üretimin tüketimden fazla olması gerektiğini dile getirdi.
Türkiye’nin, hububatı ihraç eder duruma gelmesi için çok daha fazla üretim yapması gerektiğine dikkati
çeken Bayraktar, sulanamayan alanların sulu tarıma açılmasıyla üretimin de artacağını söyledi.
Türkiye’de teknik ve ekonomik olarak sulamaya elverişli 8,5 milyon hektar arazi bulunduğunu kaydeden
Bayraktar, “Yatırımların bir an önce bitirilmesi ve bu alanların sulu tarıma açılması son derece önemlidir. Yatırımlar tamamlanmadığı için 2,9 milyon hektar alan sulanamamaktadır. Belçika büyüklüğünde, İsrail’in yaklaşık 2 katı büyüklüğünde alan, teknik ve ekonomik olarak sulanabilir. Bu alanların sulu tarıma açılması hububat üretimini çok büyük oranda artıracaktır” diye konuştu.

 
Bayraktar, Türkiye’de yağışların Avrupa ülkelerine göre düşük olması nedeniyle buğday ve arpada verimin AB ortalamasının altında olduğunu belirterek, sulama ile bu açık kapatıldığında Türkiye’nin tahıl
üretiminde AB’nin en büyük tahıl üreticisi Fransa ile yarışabileceğini ifade etti.


Yazan - 19 Kasım 2013. Kategori MANŞET. Bu yazıya yapılan yorumları takip edebilirsiniz RSS 2.0. Bu yazı yoruma kapalı fakat geri izlemeye açık
0 0 Oylar
Okuyucu puanı
Abone ol
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x
()
x