Türkiye-Slovenya ticari ilişkileri, 5-6 yıldır 2’ye katlandı


unnamed (1)

 

 

 

Halim UTLU

 

 

 

Slovenya Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Dr. Milan Jazbec,turizm, ulaşım,lojistik,inşaat sektörünün gelişmesini istiyor…

 

Türkiye-Slovenya ticari ilişkileri, 5-6 yıldır 2’ye katlandı,hedef yılda 1 milyar Euro’ya ulaşmak…

 

 

Slovenya Cumhuriyeti Ankara Büyükelçiliğini beş yıldır yürüten Dr.Milan Jazbec,”İkili ticaretimiz son 5-6 yıldır ikiye katlandı.Hedef yılda 1 milyar euro’ya ulaşmak ve zaten bu yolu yarıladık.

 

Geliştirebileceğimiz bir başka alan da inşaat sektörü. Slovenya’nın, Türk inşaat sektörünün yararlanabileceği deneyimli, vasıflı ve girintili alanlarda uzmanlığa sahip bir inşaat sektörü var.”dedi.

 

İlk görevi Ankara Büyükelçiliği

 

Dr.Milan Jazbec,görev süresinin dolması sebebiyle,çeşitli kurum ve kuruluşlara veda ziyaretini sürdürüyor. Gazeteci ve işadamı kökenli olan ve ilk 2010’da Slovenya’nın Ankara Büyükelçisi olarak atanan Dr.Jazbec, Antalya’daki veda ziyaretine, Vali Muammer Türker’le başladı. Türkiye ile Slovenya arasındaki ilişkiler ve özellikle Antalya bölgesinin Slovenya’daki muhatap şehirlerle ilişkilerinin nasıl geliştirileceği konusunda değerlendirmelerde bulunulan ziyarette, Büyükelçi Dr.Jazbec, Dışişleri Bakanlığında görev alacağını ifade etti.

 

Fahri Konsolos Sedat Peker eşlik etti

 

Slovenya’nın Expo 2016 Antalya’ya katılacağını,Türkiye ile irtibatta kalmak, ilişkileri daha da ileri götürmek konusunda katkıda bulunmak istediğini de belirten Jazbec’e, Vali Muammer Türker teşekkür ederek,kendisine Expo 2016 Antalya’nın sembol çiçeği şakayık armağan etti.2.7.2015  tarihli ziyarette, Slovenya’nın Antalya Fahri Konsolosu Sedat Peker de yer aldı.

DİĞER HABERLER
‘Tarım Ambulansı’ Kınık’ta Hizmete Başladı

 

ATSO’yu ziyaret

 

unnamed

 

Büyükelçi Milan Jazbec,beraberinde Fahri Konsolos Sedat Peker ile 2.ziyaretini ATSO’ya yaptı.

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Hüseyin Barut, Büyükelçi Dr.Jazbec ve Fahri Konsolos Peker’i konuk etmekten duyduğu memnuniyeti dile getirdi. 5 yıldır Türkiye’de görev yaptığını belirten Jazbec, ATSO’ya da veda ederek,teşekkür etti.

İlk önceleri gazeteciydiÇalışma hayatına eski Yugoslavya döneminde önce gazeteci olarak başlayan ve aynı zamanda iş dünyasında da görev alan Milan Jazbec iş dünyasından diplomasiye geçiş yaptı.Türkiye’ye büyükelçi olarak gelmesi de birkaç tesadüf sonucu oldu.” İlk büyükelçilik görevimde burada olmaktan çok mutluyum. Türkiye’ye ek olarak Azerbaycan, Lübnan ve Suriye için de akreditasyonum var. Ayrıca Irak’a da atanmış büyükelçiyim.Aynı zamanda diplomatik etütler alanında profesörüm.”diyen Jazbec,Türkiye’nin, 2.2.1992 tarihinde Slovenya’yı bağımsız bir devlet olarak tanıyan ilk ülkelerden biri olduğunu ifade etti.

 

Yoğurt, çay, kahve,torba, poğaça dilimize Türkçe’den geçme

 

Dr.Jazbec’in, DiploAtlas’ta yer alan röportajında Türkiye ile ilgili düşünceleri söyle;”Türkiye çok büyük bir ülke. Neredeyse bir kıta. İki ülke arasında pek çok kültürel benzerlikler mevcut. Dilimizde, Türkçe’den geçmiş pek çok sözcük var.Sadece yoğurt, çay, kahve değil, bunun dışında, Sloven dilindeki anlamları biraz değişse de, torba, poğaça gibi kelimeler de var. Bu kelimelerin bazıları dilimize eski Yugoslavya’dan, Boşnak etkisiyle girmiş.

DİĞER HABERLER
Bakan açıkladı: 'Satılamayan kurbanlar elde kalmayacak'

Tarih, kültür, yiyecek, kıyafette de benzerlikler var

 

Diğerleri ise yüzyıllardır paylaşılıyor. Ayrıca tarih, kültür, yiyecek, kıyafet gibi pek çok alanda da benzerlikler var. Ljubljana’da birkaç yıldır Türk restoranları var.Türkiye ile yaptığımız basketbol maçı, o yıl en fazla seyirciyi televizyon başına çekti. Türkiye’ye geldiğim ilk gün de, Sloven televizyonunda ilk kez bir Türk dizisi yayınlanıyordu.

 

Türkçe’ye dört kitap

 

Bu arada,Sloven dilinden Türkçe’ye dört kitap tercüme ettiriyoruz.Kitapları medyaya, iş dünyasına, üniversitelere ve kütüphanelere dağıtacağız.Kitaplardan biri, 1530 yılında Sultan Süleyman ve Sadrazam ile görüşmek için İstanbul’a gelen Habsburg’lu diplomatlara eşlik eden mütercim Benedikt Kuripeçiç tarafından yazılan bir günlüktür ve ortak tarihimizin çok güzel bir örneğidir.

 

Ticaretimiz son 5-6 yıldır ikiye katlandı

 

Ekonomide,en önemli alanlar turizm, ulaşım, lojistik ve ticaret. Ticareti yapılanlar arasında makina,yedek parçalar ve arabalar, tekstil, tıbbi ürünler, teknoloji ürünleri ve kâğıt da var. İkili ticaretimiz son 5-6 yıldır ikiye katlandı.Hedefimiz yılda 1 milyar euro’ya ulaşmak ve zaten bu yolu yarıladık.Geliştirebileceğimiz bir başka alan da inşaat sektörü. Slovenya’nın, Türk inşaat sektörünün yararlanabileceği deneyimli, vasıflı ve girintili alanlarda uzmanlığa sahip bir inşaat sektörü var.

DİĞER HABERLER
İstanbul'da elektrik kesintisi

 

Ulaşım ve lojistik alanında Türkiye ile Almanya arasında hayranlık verici bir ortaklık mevcut.İki ülke arasındaki ulaşım, karayolları ya da Koper limanı yoluyla Slovenya’dan geçiyor. Bu üç ülkenin tren yolu koridoru oluşturma, yolların iyileştirilmesi ve İstanbul, İzmir, Samsun, Mersin ve Antalya gibi limanlardan Koper limanı yoluyla Almanya’ya deniz yolu ulaşımı gibi birlikte gerçekleştirilebileceği şeyler var. Bu, Avrupa’nın merkezinden geçen en hızlı, en kısa ve en etkili rota olacaktır.

 

Her yıl 40.000 Sloven, Türkiye’yi ziyaret ediyor

 

Turizmde ise, Türkiye’yi her yıl yaklaşık 40.000 Sloven ziyaret ediyor. Bu iyi bir rakam, ancak daha fazla ticari uçuş olsa, bu sayı eminim ki artar. Türk Hava Yollarının İstanbul-Ljubljana arasında haftada beş uçuşu var. Ancak sezonda, Maribor ve Antalya arasında charter uçuşları da olsa çok iyi olur. Slovenya’da tıbbi tedavi imkânına da sahip 25’in üzerinde Spa merkezi var. Ayrıca insanları doğaya yaklaştıran çiftlik turizmine de sahibiz. Çiftliklerde kalıp, orada yetişen yiyecekleri yiyor ve isterseniz onlara üretimlerinde yardımcı olup, yaşamlarının bir parçası haline gelebiliyorsunuz. Bu seçenekler özellikle şehirde yaşayan, iş hayatındaki kişiler için büyüleyici.”


9 Temmuz 2015. 16:33
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x