Türkiye Tanzanya’ya Modern Tarımı Öğretecek


Türkiye, verimli ve geniş tarım arazileri bulunmasına rağmen yeterince değerlendiremeyen Tanzanya’ya destek oluyor. Türkiye ve Tanzanya, başta sulama yatırımları olmak üzere, tarım arazilerinin kayıt altına alınması ve haritalandırılması, ülkenin coğrafi şartlarına göre yapılabilecek tarımsal faaliyetler, bilinçli gübre ve tarımsal ilaç kullanımı, tarım arazilerinin işlenmesi ve personel eğitimi konularında işbirliğine gidiyor.

 

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker’in katılımıyla Tanzanya’nın Darüsselam şehrinde gerçekleştirilen Karma Ekonomik Komisyon 1. Dönem Toplantısı’nda iki ülke arasındaki ekonomik ve tarımsal işbirliği imkanları değerlendirildi.

 

Tanzanya Tarım, Gıda Güvenliği ve İşbirliği Bakanı Christopher Chiza ile bir araya gelen Bakan Eker, Tanzanya’nın sahip olduğu tarım arazilerinin ancak dörtte birini kullanabildiğini belirterek geriye kalan bölgelerin de değerlendirilebilmesi için her türlü desteğe hazır olduklarını söyledi. Bürokratik kolaylıklar sağlaması durumunda Tanzanya’nın Türk özel sektörü için de bir cazibe merkezi haline geleceğini belirten Bakan Eker, Tanzanya’nın potansiyelini, eksikliklerini ve bunların çözüm yollarını çok iyi bildiklerini söyledi. Türkiye ile Tanzanya arasında 2009 yılında tarımsal işbirliği anlaşması imzalandığını hatırlatan Bakan Eker, Darüsselam’da yapılan Karma Ekonomik Komisyon Toplantısı’nda bitkisel üretim ve hayvancılık başta olmak üzere, modern sulama sistemleri ile tarım alanında yapılması düşünülen diğer konuların masaya yatırıldığını aktardı.

DİĞER HABERLER
FED: ‘Birkaç toplantıda faiz artırımı olmaz‘

 

Tanzanya Tarım, Gıda Güvenliği ve İşbirliği Bakanı Christopher Chiza ise ülkesindeki tarım arazilerinin dörtte üçünün kullanılamadığı bilgisini doğrulayarak, sulama ve tohum ıslahı konularında da sorunları olduğunu belirterek Türkiye ile kapsamlı bir işbirliğine gitmek istediklerini söyledi.

 

Türkiye-Tanzanya İşbirliği Anlaşması imzalandı    

 

Karma Ekonomik Komisyon 1. Dönem Toplantısı imza programı için Tanzanya Sanayi, Ticaret ve Pazarlama Bakanı Abdallah Kigoda ile de bir araya gelen Bakan Eker, iki ülke arasındaki ticaret hacminin 10 milyon dolardan 192 milyon dolara yükselmesine rağmen yeterli olmadığını belirterek, bu rakamı 2 yılda 500 milyon dolara çıkarmayı düşündüklerini söyledi. Türkiye ile Tanzanya arasında “gıda, tarıma dayalı sanayi, temizlik malzemeleri, inşaat malzemeleri, ayakkabı ve otomotiv yan sanayi” alanlarında işbirliği yapılabileceğine işaret eden Bakan Eker; “Türk müteahhitlik firmalarının başarıları ülke sınırlarını aşmıştır. Afrika’da 40 milyar doların üzerinde yatırım yapan Türk müteahhitlik sektörünün Tanzanya’da da yapacağı işler var. Ülkenizin yıllık 200 bin konut ihtiyacı olduğunu biliyoruz. Türkiye, Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) tarafından 500 binden fazla konut yaparak teslim etti. TOKİ bunu yaparken özel sektörden yararlandı. Tanzanya’da da özel sektör marifetiyle benzer bir çalışma yapılabilir” dedi.

DİĞER HABERLER
Yıldız: İran'a Doğalgaza Karşı Tavuk-Yumurta Bile Verebiliriz

 

Tanzanya Sanayi, Ticaret ve Pazarlama Bakanı Abdallah Kigoda ise ülkesinin konut açığının kapatılması için Türkiye’nin desteğini önemsediklerini belirterek özellikle orta ve düşük gelirli vatandaşlar için yapılacak evlere ihtiyaçları olduğunu söyledi.

 

İkili görüşmelerin ardından Karma Ekonomik Komisyon 1. Dönem Toplantısı’nda alınan kararlar Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker ile Tanzanya Sanayi, Ticaret ve Pazarlama Bakanı Abdallah Kigoda arasında imzalandı.

 

Bakan Eker Tanzanya’da Türk Okulu’nu ziyaret etti      

 

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker ve işadamlarından oluşan heyet Tanzanya programının ilk gününde Darusselam’da bulunan Türk Feza Okulu’nu ziyaret ederek Vakıf Başkanı Turgay Serik ve Genel Müdür İbrahim Bıçakçı’dan bilgi aldı. Tanzanya’daki Türk Okulu’nun Cumhurbaşkanı’nın da kızının mezun olduğunu ve velileri arasında Başbakan’ın da bulunduğu bilgisini veren Turgay Serik, Türkiye’yi Tanzanya’da en iyi şekilde temsil etmenin gayreti içerisinde olduklarını söyledi. Feza Okulu öğrencileri, Bakan Eker ve heyet için hazırladıkları yerel danslar, Muş yöresi halk oyunları, şarkı ve şiir gösterilerini sundular.

 

Burada bir konuşma yapan Bakan Eker, gittiği her ülkede hizmet okullarını ziyaret ettiğinde bir medeniyet tasavvuru ile karşılaştığını söyledi. Burada görev yapan öğretmen ve idarecilerin dualarla gönderildiğine işaret eden Bakan Eker, emeği geçen öğretmenler ile okulların kurulmasına destek olan işadamlarına teşekkür etti.

DİĞER HABERLER
250 Bin İşletme Tasvifiye Edilecek

27 Kasım 2012. 22:38
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x