Türkiye Tohumcular Birliği, 2. Uluslararası Bitki Islahı Kongresi


12191303_493965644117250_4406538823723100527_o (1)

 

 

 

  1. Uluslararası Bitki Islahı Kongresi ile EUCARPİA Yağ ve Protein Bitkileri Konferansı Antalya’da başladı.

 

  1. Uluslararası Bitki Islahı Kongresi ve EUCARPİA Yağ ve Protein Bitkileri Konferansı, Bitki Islahçıları Alt Birliği (BİSAB) öncülüğünde Türkiye Tohumcular Birliği (TÜRKTOB), Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü ve Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü başta olmak üzere Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ve ilgili kuruluşları ile Türkiye Bitki Islahçıları Derneği ve Ekonomik İşbirliği Teşkilatı Tohumcular Birliği (ECOSA) tarafından FAO, CIMMYT, ICARDA, EUCARPİA gibi uluslararası kurum ve kuruluşlarla birlikte 1-5 Kasım tarihleri arasında Antalya’da düzenleniyor.

 

 

Türkiye Tohumcular Birliği (TÜRKTOB) Yönetim Kurulu Üyesi, Bitki Islahçıları Alt Birliği (BİSAB) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Kongre Düzenleme Kurulu Başkanı Dr. Vehbi Eser, kongrenin açılışında tüm kurumlara teşekkür ettikten sonra kongre hakkında özetle şunları söyledi; ” İkincisini düzenlediğimiz kongremiz için 2 yıldan bu yana tüm paydaş kurum ve kişilerle birlikte yorucu bir çalışma içine girdik. Kongremizde bitki ıslahının uygulamalı boyutunu özellikle ön plana çıkardık. Bildiğiniz gibi kongrelerin büyük bölümü bilimsel ağırlıklı oluyor ve bilimsel bilgiyi uygulamaya aktarmak çok kolay değil. Bu nedenle bitki ıslahı konusunda aradaki bu boşluğu biz dolduralım istedik. Uygulama boyutunu ön plana alıyoruz.”

DİĞER HABERLER
Erpiliç bayileri, Fas'ta...

 

Dr. Vehbi Eser, kongrenin içeriğinin çok yoğun olduğunu ve birden fazla dilde çeviri hizmeti verileceğini de hatırlattı.

 

İki yılda bir bu kongreyi düzenleme kararı aldıklarını söyleyen Dr. Vehbi Eser, tüm katılımcılara teşekkür etti.

 

Ardından Avrupa Bitki Islahı Araştırmaları Birliği (EUCARPIA) Başkanı Prof. Richard Vısser, kurumu hakkında kısaca bilgi verdikten sonra, 2. Bitki Islahı Kongresi’ne katılmaktan dolayı çok mutlu olduğunu ifade etti.

 

EUCARPIA Başkanı Prof. Richard Vısser, bitki ıslahı çalışmalarının ve pratik uygulamalarının sahada görülmesinin çok önemli olduğunu vurguladı ve katılımcılara eş zamanlı olarak düzenlenen Yağ ve Protein Bitkileri Konferansı hakkında açıklamalarda bulundu.

 

BİSAB Başkanı Doç.Dr. Yalçın Kaya’da yaptığı konuşmada kongrenin temel amacının bitki ıslahı alanında uluslararası çapta yaşanan bilimsel gelişmeleri paylaşmak olduğunu kaydetti.

 

12182906_493965807450567_8833317767104348720_o

 

Kongre boyunca bitki ıslahı, biyoteknolji ve genetik olmak üç ana konuda çalışacakları bilgisini veren BİSAB Başkanı Doç. Dr.Yalçın Kaya, tüm bu çalışmalarımız ”tohum kalitesinin geleceği içindir” ifadesini kullandı.

 

Kongrenin sonuçlarının bitki ıslahçılarına, özel sektöre, akademisyenlere ve çiftçilere yararlı olmasını dileyen Kaya, kongre kapsamında yapılacak tarihi ve turistik inceleme gezileri hakkında da katılımcıları bilgilendirdi.

DİĞER HABERLER
Tarım Forumu Berlin’de düzenlendi

 

TÜRKTOB Başkanı Yıldıray Gençer ise tohumculuk sektörü için bitki ıslahı çalışmalarının çok önemli olduğunu kaydetti. Dünya nüfusunun sürekli arttığını ve tarım topraklarının azaldığını hatırlatan Yıldıray Gençer, artan nüfusun beslenmesi için birim alandan daha çok ve kaliteli ürün almak gerektiğini ve bun en etkili yolunun yeni ve üstün çeşitlerin geliştirilmesi olduğunu söyledi.

 

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürü Mevlüt Gümüş de yaptığı açılış konuşmasında, Bakanlığının yaptığı çalışmalardan söz ettikten sonra bitkisel üretimin güvenli ve ekonomik olması açısından bitki ıslahının çok elzem olduğunu kaydetti.

 

Bitki ıslahının bilgi, emek ve sabır istediğini ifade eden Mevlüt Gümüş, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı olarak 2004 yılında sektörün önünü açan Yeni Bitki Çeşitlerine Ait Islahçı Hakları Kanunu ile 2006 yılında sektörü yeniden yapılandıran Tohumculuk Kanununu çıkardıklarını hatırlattı.

 

Sertifikalı tohumluk kullanımının önemine değinen ve tohumculuk sektörüne 1.1 milyar TL destek verdiklerini ifade eden Mevlüt Gümüş konuşmasına şöyle devam etti; ” 2006 yılında çıkan Tohumculuk Kanunu ile Türkiye Tohumcular Birliği ile yedi alt birliği kurulmuştur. Bu birliklerden biri de Bitki Islahçıları Alt Birliğidir. Bitki ıslahçılarının ekonomik ve sosyal haklarını koruyan BİSAB, artık uluslararası kongrelere imza atar hale gelmiştir. Bu sektörün geldiği noktanın önemli göstergelerinden biridir.”

DİĞER HABERLER
Toprak temalı, ödüllü,Tarım ve İnsan Fotoğraf Yarışması 2015

 

Bitkisel Üretim Genel Müdürü Mevlüt Gümüş ayrıca 168 tohumculuk firmasının araştırma – geliştirme çalışması yapması için yetkilendirildiğini, sertifikalı tohumluk üretiminin 145 bin tondan 800 bin tona çıktığını, ithalatın ihracatı karşılama oranının %31’den % 79’a yükseldiğini, Türkiye’nin 148 milyon dolarlık tohumluk ihracatı yaptığını söyledi.

 

Dünyadaki 12 bin endemik bitki türünün 4 bin tanesinin Türkiye orijinli olduğunu söyleyen Gümüş, bu zenginliğin yeni bitki çeşitlerinin geliştirilmesi açısından ümit verici olduğunu vurguladı.

 

Kongreye oturum yöneticisi olarak Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürü Doç.Dr. Masum Burak ile birlikte Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından diğer yetkililer de katıldı.


2 Kasım 2015. 19:58
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x