’Türkiye’de et açığı var’


İsmail-Kemaloğlu

Et ve Süt Kurumu Genel Müdürü İsmail Kemaloğlu, Türkiye’de et açığının olduğunu belirterek, “‘Biz
üretmeyelim, dışarıdan alalım’ mantığıyla olmaz. Türkiye üretmek zorunda. Ülkemizin müthiş bir
zenginliği var. Bunu mutlaka kullanmamız gerekiyor” dedi.

 

’Türkiye’de et açığı var’

 

Et ve Süt Kurumu Genel Müdürü İsmail Kemaloğlu, Bursa Ticaret Odası (BTB) üyeleri ile istişare
toplantısında bir araya geldi. Eski adı Et ve Balık Kurumu olan Et ve Süt Kurumu Genel Müdürü İsmail
Kemaloğlu, Bursa Ticaret Borsası (BTB) üyeleri ile bir araya geldi. Sektörün sorunları, geleceğe dair
beklentilerin paylaşıldığını istişare toplantısında konuşan İsmail Kemaloğlu, düzenleyici bir kurumun,
perakende sektöründe yer almasının yanlış olduğunu söyleyerek, “Daha önceden yapılmış anlaşmalar
olduğu için perakende sektöründen bir anda çekilemiyoruz; ancak zaman içinde tüm şubelerimizi
kapatacağız. Diğer yandan da bütün kombinalarımızı ayrı bir şirkete devrederek özel sektör mantığına
kavuşturacağız. Et ve Süt Kurumu sadece merkezde çekirdek bir kurum, piyasayı düzenleyen yapıya
sahip bir organizasyon olacağız. Diğer şirketler özel sektörün hizmetine sunulacak şekilde piyasaya
açılacak” diye konuştu.

“TÜRKİYE ÜRETMEK ZORUNDA”

 

Kurum olarak, üretimden tüketime kadar tüm aşamalarda etkin olarak, arz- talep dengesine dayalı fiyat
istikrarı oluşturmak istediklerini ifade eden İsmail Kemaloğlu, “Türkiye’de yeni bir modele, hayvancılığın
yeniden ele alınarak değerlendirilmesine ihtiyaç var. Türkiye et açığı olan bir ülke. ‘Biz üretmeyelim,
dışardan alalım’ mantığıyla olmaz. Türkiye üretmek zorunda. Ülkemizin müthiş bir zenginliği var. Bunu
mutlaka kullanmamız gerekiyor. Bu noktada doğru yönetim öne çıkıyor. İyi bir yönetim olmadan
üretemeyiz. Biz bunun için kurum olarak daha etkin olacağız” şeklinde konuştu.
Yeni yapılanmaları ile birlikte sektörü iyi bir şekilde analiz etme çalışmalarına başladıklarını açıklayan
Kemaloğlu, “Hayvancılık sektöründe doğudan başlamak üzere yeni bir yapılanma sürecine girmek için
hazırlıklarımız var. Piyasa düzenleme rolümüzle hayvancılığın hak ettiği noktaya gelmesi için yeni bir
eylem planını hayata geçirmeyi hedefliyoruz” dedi.

“DÜNYA ET PİYASASI DERİNLİĞE SAHİP DEĞİL”

 

Dünya et üretiminin yüzde 85’inin 5 ülkenin elinde olduğunun altını çizen Kemaloğlu, “Dünyada 190
milyon ton kırmızı et üretimi var; ancak bunun yüzde 58’i domuz eti. Dünya sığırla beslense et piyasa
dengeleri böyle olmazdı. Avrupa ülkelerinin bugün kırmızı et diye beslendiği gıdanın yüzde 59’u domuz
eti. Uluslararası piyasada bizim gibi kırmızı et hassasiyeti olan ülkeler için kesinlikle bir piyasa derinliği
yok” açıklamasında bulundu.


Yazan - 30 Temmuz 2013. Kategori MANŞET, HAYVANCILIK. Bu yazıya yapılan yorumları takip edebilirsiniz RSS 2.0. Bu yazı yoruma kapalı fakat geri izlemeye açık
0 0 Oylar
Okuyucu puanı
Abone ol
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x
()
x