Türkiye’de Her 100 kişiden 98’i Tavuk Eti ve Yumurta Yiyor


Türk halkı en çok bütün piliç alıyor, tavuğu haşlayarak tüketiyor

Türk halkının yüzde 98’inin tavuk eti tükettiği, en çok tüketimin kişi başı yaklaşık 21 kg ile Akdeniz Bölgesi’nde olduğu belirlendi. Halkın yüzde 43’ünün sofrasında haftada bir kez tavuk eti bulunuyor. Besd-Bir Başkanı Zuhal Daştan, “2011’de halkımız bol ve ucuza piliç eti yiyecek” dedi.

Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçıları Birliği (Besd-Bir) ile Yumurta Üreticileri Merkez Birliği’nin (Yum-Bir) desteğiyle, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar Genel Müdürlüğü Tavukçuluk Araştırma Enstitüsü tarafından yapılan “Türkiye’de Yumurta ve Tavuk Eti Tüketim Alışkanlıkları” araştırmasının sonuçları açıklandı. 61 ilde 2 bin 244 aile ile anket yöntemiyle yapılan araştırmaya göre, Türk halkının yüzde 98,26’sının tavuk eti tükettiği, halkın yüzde 43’ünün haftada bir kez tavuk eti yediği ortaya çıktı.

Araştırma sonuçlarını değerlendiren Besd-Bir Başkanı Zuhal Daştan, kırmızı et fiyatının yaklaşık 4’te 1’i kadar bedelle satılan beyaz etin en sağlıklı ve ucuz protein kaynaklarından biri olduğunu belirterek, “Bakanlar Kurulu, 2011 Programı’nda kırmızı ete olan talep baskısının azaltılması amacıyla talebin beyaz ete kaydırılması yönünde karar aldı. Entegre beyaz et firmaları da kapasitelerini arttırdı. Bu yıl üretimde yüzde 20 civarında artış bekliyoruz. Bu sayede halkımız bol ve ucuz piliç eti yiyebilecek. Dar gelirli vatandaşlarımıza piliç alırken, ekonomik olması sebebiyle poşette bütün pilici tercih etmelerini öneririm” dedi.

Tavuğu en çok Akdeniz Bölgesi tüketiyor, halkın yarıya yakını bütün piliç alıyor

Araştırmaya göre tavuk eti en çok Akdeniz Bölgesi’nde tüketiliyor. Kişi başı yıllık tüketimin 20,94 kg olduğu Akdeniz’i sırasıyla 18,12 kg ile İç Anadolu, 16,74 kg ile Doğu Anadolu ve 16,20 kg ile Marmara bölgeleri izliyor. 

Türk halkının en çok yüzde 44,55 ile bütün pilici, ardından yüzde 33,65 ile de but-bageti tercih ettiğinin belirlendiği araştırmaya göre, halkın işlenmiş tavuk ürünlerindeki tercihleri ise sırasıyla tavuk döner, salam-sosis-sucuk, şinitzel ve köfte-hamburger. “Evinizde tavuk etini hangi şekilde tüketiyorsunuz?” sorusuna verilen yanıtlar ise yüzde 44,73 ile haşlama, yüzde 23,30 ile fırında, yüzde 17,26 ile mangalda, yüzde 14,62 ile de yemeklere katarak…

Araştırmaya göre ayrıca Türk halkının yüzde 98’inin yumurta tükettiği, yumurtanın en çok haşlama olarak tercih edildiği ve yumurta satın alırken en fazla yüzde 62 ile üretim tarihine dikkat edildiği saptandı.

YUMURTA ŞİMDİ ARTIK DAHA MASUM

Yumurta artık daha az kolesterol, daha çok D vitamini içeriyor

ABD’de yapılan bir araştırma, mutfağın vazgeçilmezleri arasında yer alan yumurtanın artık, geçmiştekinden çok daha sağlıklı olduğunu ortaya koydu.

İtalyan Corriere della Sera gazetesinde çıkan habere göre, ABD Tarım Bakanlığının, Tarımsal Araştırmalar Merkezi tarafından yapılan araştırma, kolestrol konusunda en çok suçlanan besinlerden biri olan yumurtanın, 10 yıl öncesine göre yüzde 14 oranında daha az kolestrol içerdiğini gösterdi.

Ülkedeki 12 farklı çiftlikten gelen yumurtaları inceleyen araştırmacılara göre, yumurtanın içerdiği D vitamini miktarı da şimdiye kadar inanılandan yüzde 64 oranında daha fazla.

Uzmanlar, yumurtanın içerdiği kolestrol seviyesindeki düşüşün, tavukların daha kaliteli beslenmesine bağlı olabileceğini söylüyor.


Yazan - 11 Şubat 2011. Kategori KÜMES HAYVANCILIĞI. Bu yazıya yapılan yorumları takip edebilirsiniz RSS 2.0. Bu yazı yoruma kapalı fakat geri izlemeye açık
0 0 Oylar
Okuyucu puanı
Abone ol
Bildir
guest
1 Yorum
Eskiler
En Yeniler
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
mudurnu-pilic
mudurnu-pilic
10 yıl önce

Zuhal Daştan a çalışmalarıdan dolayı çok teşekkur edrim k.maraş bayi

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
1
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x
()
x