Türkiye’nin 10’uncu Cittaslow kenti (Sakin şehir) Şavşat oldu….


unnamed

 

 

 

Halim UTLU

 

 

 

Seferihisar, Perşembe, Yalvaç, Taraklı, Akyaka,Gökçeada, Vize, Yenipazar ve Halfeti’den sonra……Türkiye’nin 10’uncu Cittaslow kenti (Sakin şehir) Şavşat oldu….

 

 

İtalya Milano şehrinde 21-23.6.2015’de yapılan genel kurulda, diğer kentlerin yanısıra, Şavşat’a da törenle sertifikası verildi…

 

 

 

 

Bir kentin bu ünvanı alabilmesi için, 70 kriteri en iyi şekilde yerine getirmesi gerekiyor…

 

 

 

Türkiye’de Seferihisar, Perşembe, Yalvaç, Taraklı, Gökçeada, Vize, Akyaka, Yenipazar ve Halfeti’den sonra, Artvin ilçesi Şavşat da, Cittaslow kenti (Sakin şehir) ünvanını almaya layık görüldü.

 

 

Şavşat; Cittaslow genel kurulunda, Cittaslow belgesini alarak Türkiye’nin 10’uncu, Doğu Karadeniz Bölgesi’nin ise 2. Cittaslow kenti (Sakin şehir) oldu.Şavşat, böylece ülkemizde

Doğu Karadeniz  Bölgesinde, Ordu Perşembe ilçesinin ardından, ikinci Cittaslow kenti ünvanını aldı. Türkiye’nin en doğusundaki ilk Cittaslow kenti olan Şavşat, adını da Dünyaya duyurmuş oldu.

 

 

Sarıoğlu ve Öztürk’e, sertifikayı Birlik Başkanı Pisani verdi

 

 

İtalya’nın Milano şehrinde 21-23 Haziran 2015 tarihlerinde yapılan toplantıda, tören de düzenlendi.Evrensel Expo 2015 Milano Fuarı çerçevesinde İtalya’nın Abbiategrasso kenti Annuciata eski manastırında yapılan genel kurulda; aday kentlere sertifikaları verildi.

 

 

Diğer kentlerin yanısıra, Şavşat’a da törenle takdim edilen  Cittaslow sertifikasını,Şavşat Kaymakamı Cemil Sarıoğlu ve Şavşat Belediye Başkanı Ahmet Sinan Öztürk, Birliğin Genel Başkanı Stefano Pisani’den aldı.

DİĞER HABERLER
Fikir Sizden Hibe Bizden

 

 

Bu ünvanı alabilmek için 70 kriter var

 

 

EXPO 2015 Milano fuar alanında yapılann toplantıyla açılan  genel kurul,5 yılda bir düzenlenen Expo fuarı olimpiyatlardan sonra, Dünyanın en büyük etkinliği kabul ediliyor. “Gezegeni beslemek, yaşam için enerji” temasıyla düzenlenen fuara katılan ülkeler, kurdukları pavyonlarda, EXPO 2015 teması üzerinden kendilerini tanıtıyor.

unnamed (1)

 

Bir kentin bu ünvanı alabilmesi için 70 kriteri en iyi şekilde yerine getirmesi gerekiyor. Bu 70 kriteri 3 ana başlık altında özetlemek gerekirse;tarihe, kültüre, gelenek ve göreneklere sahip çıkmak, doğayı, çevreyi korumak ve üçüncüsü de bilimi, sanatı rehber edinerek, bu ilk iki kriteri gerçekleştirmek.

 

 

Seferihisar Belediye Başkanı Soyer de katılarak konuştu

 

 

Üye ülkeleri temsil eden belediye başkanlarının da birer konuşma yaptığı genel kurula, Türkiye’den Cittaslow Genel Başkan Yardımcısı ve Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer, Perşembe Belediye Başkanı Kemal Bahtiyar,Halfeti Belediye Başkanı Mustafa Bayram, Şavşat Kaymakamı Cemil Sarıoğlu, Şavşat Belediye Başkanı Ahmet Sinan Öztürk, Yenipazar temsilcisi Sevil Terzioğlu, Taraklı temcilsici Şahin Akı, Halfeti temsilcisi Nihat Özdal, Perşembe temsilcisi Bülent Çakmak ve Türkiye Teknik Koordinatörü Bülent Köstem katıldı.

DİĞER HABERLER
Osman Altuntaş'tan Veteriner Fakültesi

 

 

Toplantıda konuşan Cittaslow  Birliği Genel Başkan Yardımcısı Tunç Soyer, kentlerin kurtulmasının dünyanın kurtulması anlamına geldiğini, Cittaslow felsefesinin bunun için çok iyi bir yol olduğunu, ancak kentler arasındaki iletişimin arttırılması gerektiğine dikkat çekti.

 

 

Şavşat, bu atılımı ile birçok ilçenin göz bebeği haline geldi

 

 

Şavşat’ın bu başarısı için toplantı yapan Artvin Valisi Kemal Cirit de, yaptığı konuşmada;

projede yer alan Şavşat Kaymakamlığı, Belediye Başkanlığı ve DOKA’yı tebrik ederek, Şavşat’ın bu atılımı ile ülkemizde birçok ilçenin göz bebeği haline geldiğini ve örnek alınan ilçe pozisyonuna dönüştüğünü söyledi.

 

 

Cirit,”Cittaslow, küreselleşen Dünyada kaybolan değerlerin yeniden ortaya çıkmasını ve yanımızdaki insanları, yaşadığımız sokağı fark edebileceğimiz, otantik kültürümüzün yaşatılarak, ortaya çıkarılacağı, halk pazarlarında doğal ürünlerin sergilendiği ve yetiştirildiği, küçük üreticilerin öne çıkarıldığı, büyük marketler zincirinin buralara çok fazla hakim konumuna getirilemeyecek bir alanın tescillendiği ve dünyada 200’e yakın yerleşim yerlerinin, bu unvanı alarak dünyada küreselleşmeye meydan okuyan bir yapıyı ifade ediyor.

 

 

 

Dünyada 200 kent ve kasaba arasına girdi

 

 

Şavşat, kırsal alanıyla, kent merkeziyle, Artvin kültürünün bozulmadığı bir alan olması hasebiyle, doğal güzelliyle, müziğiyle, kültürel öğeleriyle saklı cennet pozisyonu yaşamaktaydı. Bu ünvanımızla birlikte bunu Dünyaya ilan ettik. Bundan sonra Dünyada 200 kent ve kasaba arasına girmiş bir Şavşat’ı görebiliyoruz. Önümüzdeki süreçte de Şavşat, hem merkezi teşkilatıyla, hem yerel yöneticileriyle, seçilmişleriyle, muhtarlarıyla bir çok organizasyonu ile birlikte hareket ederek, daha planlı bir süreç içinde bu özelliğini ülkemizdeki 10 ayrı ilçeyle birlikte temsil eder pozisyona geldi.”dedi.

DİĞER HABERLER
Sürücülere Arı Kabusu

 

 

Artvin ve Şavşat, nitelikli turizmin merkezi haline getirilecek

 

 

Cirit, Artvin ve Şavşat’ın nitelikli turizmin merkezi haline getirileceğini, Cittaslow ünvanıyla birlikte, nitelikli turistin merkezi olmasını müteakip, belediyelerin de yolculuğuna devam ederken, kimlik kazanmış kentler yumağıyla hareket edeceklerini söyledi.

 

 

 

Kimliksiz şehirler değil, kimliği olan şehirler

 

 

Cirit, özetle şöyle devam etti “Bundan sonra modern yapılar tabi ki olacak ama, yerel kültürün kendi dinamikleriyle devam ettiği bir süreçle yola devam edeceğiz. Kimliksiz şehirler değil, kimliği olan şehirlerde yaşayacağız. Bunun da ilk başlangıç noktası Şavşat. Unutulmaya yüz tutmuş değerlerimizi, turizm konsepti içinde Dünyaya tanıtmaya devam edeceğiz, bunun planlarını yapacağız.”


30 Haziran 2015. 17:53
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x