Türkiye’nin enerjisine 41 yıllık katkı


46691,hpim0125kopyajpg

 

 

 

 

 

Keban Barajı ve Hidroelektrik Santrali (HES), kuruluşunun 41. yılını geride bıraktığı 2015 yılında, üretimini bir önceki yıla göre yüzde 52 artırarak 4,87 milyar kilovatsaate çıkarttı.

 
Türkiye’nin elektrik enerjisi ihtiyacını karşılamak için Elazığ’ın Keban ilçesinde yapımına 1966 yılında başlanan ve 9 Eylül 1974’te faaliyete geçen Keban Barajı ve HES, 41 yıllık üretim serüvenini geride bıraktı.
Baraj, işletmeye alınmasından bu yana geçen sürede ürettiği 241 milyar kilovatsaati aşan enerji karşılığında ekonomiye 60 milyar liradan fazla katkı sağladı.

 

 

 

 

Keban HES İşletme Müdürü Soner Arslan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, santralin yıllık ortalama 6 milyar kilovatsaat enerji ürettiğini söyledi.

 

 
Bin 333 megavatsaat kurulu güce sahip olan baraj gölünün havzasına her yıl ortalama 19 milyar metreküp su geldiğini anlatan Arslan, “Biz bu suyu barajımızda biriktirerek seviyeyi yükseltiyoruz. Daha sonra çeviri boruları vasıtasıyla türbinden geçirip elektrik üretiriz. Hidrolik santrallerde üretimi etkileyen en önemli faktör gelen su miktarıdır. 2014 yılı bizim üretimdeki en kurak yılımız oldu ve 3,2 milyar kilovatsaat üretim elde ettik. En yüksek üretimiz ise 1982 yılında 8,2 milyar kilovatsaat olarak gerçekleşmişti” diye konuştu

DİĞER HABERLER
Yerel para birimi çağrısı D-8'i memnun etti

 

 
”Elektrik üretimine yüzde 7,8’lik katkı sağladı”

 

 
Arslan, teknoloji ve makineleşmenin yanı sıra artan nüfusun elektrik tüketimini arttırdığına işaret ederek, “Türkiye Elektrik İletim AŞ’nin verilerine göre, ülke genelinde 2015 yılında 260 milyar kilovatsaat elektrik enerjisi tüketildi. Keban HES, 4,87 milyar kilovatsaat enerji üretimiyle bunun yaklaşık yüzde 1,87’sini karşıladı. Geçen yıl Türkiye’de elektrik üretiminin yüzde 26’sı hidroelektrik santrallerinden elde edildi. Bunun yüzde 7,8’ini de Keban HES karşıladı” ifadelerini kullandı.

 
“GAP dünyanın sayılı kalkınma projelerinden biri”

 

 
“GAP dünyanın sayılı kalkınma projelerinden biri”Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu, 2019 yılı sonu itibariyle GAP ile alakalı tüm çalışmaların tamamlanacağını söyledi.

 

 

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, 2019 yılı sonu itibariyle GAP ile alakaları tüm çalışmaları tamamlayacaklarını belirterek, “GAP’ta enerjinin yüzde 73’ünü tamamladık, içme suyuyla ilgili problemleri büyük ölçüde çözdük” dedi.
Eroğlu, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’i makamında ziyaret etti. Burada Gaziantep’te yapılan yatırımlarla ilgili basın mensuplarına bilgi veren Eroğlu, Fatma Şahin’in kentin daha yaşanabilir hale getirilmesi konusunda önemli çalışmalar hayata geçirdiğini belirterek, bakanlık olarak da bu çalışmalara destek vermeye çalıştıklarını vurguladı.

DİĞER HABERLER
Neden islah edilmek isteniyor Siyez Buğdayı ?

 

 
Gaziantep’in GAP Bölgesine dahil olan bir kent olduğunu anımsatan Eroğlu, şöyle konuştu:

 

 

“Bildiğiniz gibi GAP çok büyük bir proje. Hatta bu proje, dünyanın sayılı kalkınma projelerinden birisi. 2008 yılında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Diyarbakır’da 1. GAP Eylem Planını, geçen yıl ise Başbakanımız Ahmet Davutoğlu, 2. etabı açıklamıştı. Biz inşallah 2019 yılı sonu itibariyle GAP ile alakalı tüm çalışmaları tamamlamış olacağız. GAP o kadar büyük bir proje ki, 6,6 milyar dolarlık ekonomik katkısı var. Yani GAP Projesi ile içerisindeki 9 il, bilhassa gıda üretim ve ihracat üssü olacak.”

 

 

 
Gıda ve gıda güvenliğinin önümüzdeki yıllarda dünyanın en önemli sektörlerinden birisi haline geleceğine işaret eden Eroğlu, dolayısıyla GAP’ın her geçen gün daha önemli hale geleceğini bildirdi.

 

 

 
Projenin tamamlanmasıyla yıllık 2,2 milyar dolarlık sulama katkısı sağlanacağını, enerji katkısının 4 milyar dolar, içme suyu katkısının ise 4 milyon dolar olacağına dikkati çeken Eroğlu, “GAP’ta enerjinin yüzde 73’ünü tamamladık, içme suyuyla ilgili problemleri büyük ölçüde çözdük” dedi.

 

 

 
– Gaziantep’e 18 proje müjdesi

 

 

 
Eroğlu, Gaziantep’in son dönemlerle Suriye’deki iç savaşın etkisiyle 350 bin kişiye kucak açtığını belirterek, şöyle devam etti:

DİĞER HABERLER
Türkiye siber saldırıların en çok artış gösterdiği ülkelerden

“350 bin kişi dediğiniz, Avrupa’da büyük bir şehir demektir. Gaziantep, bu kadar büyük bir ölçüdeki ekstra bir nüfusu kucaklıyor, bakıyor. Dolayısıyla Gaziantep’in su gibi bazı ihtiyaçları da artıyor. Bu noktada bizde çalışıp çözümler üreteceğiz. O açıdan Düzbağ Projesiyle Gaziantep için büyük bir projeyi hayata geçiriyoruz. Biz Gaziantep’e eli boş gelmedik. 18 proje müjdesiyle geldik. Bu projelerin toplam maliyeti 232 milyon lira. Daha önceden de zaten Gaziantep’e 34 proje müjdesi vermiştim.”
Eroğlu, bugün Gaziantep’te toplam maliyeti 89 milyon lira olan 8 tesisin temelini atacaklarını hatırlatarak, kentte hayata geçirilmesi planlanan projeleri anlattı.

Gaziantep’in en çok yeşil alan oluşturan kentlerden birisi olduğunu aktaran Eroğlu, tarımdan sulamaya, yeşil alanların oluşturulmasından içme suyuna kadar hemen her alanda Gaziantep’in önemli projelere kavuşacağını sözlerine ekledi.

 


30 Ocak 2016. 13:33
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x