Türkiye’nin etini İstanbullu yiyor


Kırmızı-et-alyuvar-sağlığını-koruyan-ve-alyuvarları-arttıran-maddeler-içerir.

 

 

 

Türkiye’de yılda üretilen yaklaşık 1 milyon 300 bin ton kırmızı etin, 330 bin
tonunu İstanbullu tüketiyor

 

 
Türkiye’de bir yılda 1 milyon 100 bin ton dana eti, 200 bin ton da
küçükbaş hayvan eti üretiliyor. Üretilen etin 330 bin tonu İstanbul’da, 970
bin tonu diğer illerde satılıyor. İstanbul’da bir günde ise 400 ton kırmızı et
ile 500 ton sucuk, salam, pastırma gibi et ürünlerinin tüketildiği belirlendi.

 

 

Şehirde dana kıymanın kilogramı 40, kuşbaşının kilogramı 42, bifteğin
kilogramı 50 ve kuzunun etinin kilogramı 38 liradan satılıyor.

 

 

Kasaplar, et fiyatlarının 10 yılda yaklaşık 3 katına çıkması nedeniyle
işlerinin azaldığından şikayetçi. Esnaf, işlerinin düzelmesi için et fiyatları ile
KDV’sinin düşürülmesini istiyor.

 

 

İstanbul Kasaplar Odası Başkanı Bilgin Şahin, AA muhabirine yaptığı
açıklamada, Türkiye’de üretilen toplam etin ülke tüketimini karşıladığını
ancak bazı yıllarda 100-150 tonluk et açığının ortaya çıktığını söyledi. Bu
açığın da ithal etle kapatıldığını belirten Şahin, “Bu miktar içinde
İstanbul’un 400 ton günlük et tüketimi var. 400-500 ton da salam, sucuk
ve pastırma gibi et ürünü tüketiyor” dedi.

DİĞER HABERLER
Helal gıda pazarı iştah kabartıyor

 

 

Şahin, et fiyatlarını yüksek bulduğunu ifade ederek, “Türkiye’nin kişi
başına et tüketimi 14 kilogram, Avrupa’da bu rakam 33, ABD’de 45-50
kilogramdır. Biz Kurban Bayramı’nda yaklaşık 2 milyon küçükbaş, 750 bin
de büyükbaş hayvan kesimi yapıyoruz. Buna rağmen kırmızı et dünyada
3,5 dolarken, Türkiye’de 9 dolar civarında tüketiciye ulaşıyor. Ayrıca, 1
milyon 700 bin ton tavuk eti üretimi var. İhracatta da dünyayla rekabet
halindeyiz. Tavuk dünyada ortalama 1,5 dolar. Yumurta ve sütte de 30
centle hemen hemen dünyayla rekabet halindeyiz” diye konuştu.

 

 

Şahin, 2005’de karkas dana eti fiyatının 8,5 lira olduğunu dile getirerek,
2009’da bu fiyatın 18,5 liraya yükseldiğini vurguladı. Bu durumu Gıda,
Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına aktardıklarını belirten Şahin, şöyle
konuştu:

“Bakanlığa, et fiyatlarının 4 yılda 10 lira arttığını anlattık. Muhakkak ithal
etin gelmesi gerektiğini söyledik. Tabii bakanlığımız da Et ve Süt Kurumu
vasıtasıyla ithal eti getirdi. Etin fiyatı 13,5 liraya düştü. Ama 2010’dan
2013’e kadar ithal et geldi. İthal et durunca et şu anda 25 liraya çıktı.
Bakanlığımıza bir öneride bulunduk, eti ithal etmeyelim ama buzağı
ithal edelim. Böylece hayvan nüfusu artar ve rahatlarız. 1,5 senedir de
buzağı geliyor. Besici de onları besliyor. Fiyatın normale gelmesi
gerekiyor. Hükümet sağolsun yemden de KDV almıyor artık. Bizim
beklentimiz, perakendede et fiyatlarının düşmesi. Ancak, benim bir
şikayetim var. Avrupa Birliği ülkelerinden 4’ünde temel tüketim
ürünlerinden KDV alınmıyor. Orda yüzde 4, bizde KDV yüzde 8. Temel
tüketim maddelerindeki KDV’nin mutlaka yüzde 1-2 ye düşürülmesi
gerekir ki halkın alım gücü olsun.”

DİĞER HABERLER
Servet Yardımcı UEFA Yönetim Kurulu üyeliğine seçildi

Kasaplar, et fiyatlarında düşüş bekliyor

 

 

İstanbul Kasaplar Odası Başkan Yardımcısı Murat Kocaoğlu da şu anda
dana kıymanın 40, kuşbaşının 42 ve bifteğin kilogramının 50 liradan
satıldığını, kuzu etinde ise diğerlerinden bağımsız bir artışın söz konusu
olduğunu söyledi.

 

 

Kocaoğlu, kuzu etinin kilogramının 35 liradan 38 liraya yükseldiğini
belirterek, “Bunun nedenlerinden biri deri fiyatlarının düşmesidir. 30 liraya
satılan deri, şu anda 5 liradan satılıyor. Bu da etin fiyatına yansıdı. Ayrıca
yoğun kış şartları nedeniyle ot kuzusunun bitmesi ve süt kuzusuna geçiş
süreci yaşanıyor. Şubat sonlarına doğru hava şartlarının iyi olmasıyla süt
kuzusuna geçilecek. Geçiş sağlandığında kuzu eti fiyatında bir düşüş
beklemekteyiz. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı yem fiyatlarındaki
KDV’yi kaldırdı. Bu durumun da zamanla et fiyatlarını düşürmesini
bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

 

 

Bayrampaşa’da kasap işleten Mehmet Karatürk ise et fiyatlarındaki
yükselme nedeniyle piyasada büyük bir sıkıntı yaşadıklarını, et
fiyatlarındaki artışın işlerine olumsuz yansıdığını söyledi.

 

 

Karatürk, müşteri sayılarında düşüş olduğunu dile getirerek, “Eskiden 1
kilogram et alan kişinin aldığı et miktarı düştü. Kasaplar olarak işlerimizin
açılması için bir şekilde et fiyatlarının düşürülmesini istiyoruz” diye
konuştu.

DİĞER HABERLER
AB ve Arap ülkelerinden sonra, Çin de Türk balığı yiyecek!....

24 Ocak 2016. 14:09
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x