Türkiye’nin ilk siyah pirinci tescil yolunda


turkiyenin_ilk_siyah_pirinci_tescil_yolunda13858126290_h1100552

 

Yüksek antioksidan içeriği ve düşük şeker oranıyla Uzak Doğu sofralarında geniş yer bulan siyah pirinç, Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsünün çalışmalarıyla Türk tarımına uygun hale getirilerek tescile sunuldu.

 

 

Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü Çeltik Şube Şefi Halil Sürek, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dünyada bölgesel tüketim özelliklerine göre farklı pirinç çeşitleri bulunduğunu, bunlardan birisinin de siyah pirinç olduğunu söyledi.

 

 

Siyah pirincin, son birkaç yılda Türkiye’de popüler hale geldiğini belirten Sürek, bu çeşidin Asya ülkelerinde yüzyıllar öncesine dayanan bir geçmişi olduğunu ifade etti.
Bir dönem sadece Çin’in belirli bölgelerinde yetiştirilmesi nedeniyle “yasaklı pirinç” olarak da bilinen ürünün, daha sonra her kesim tarafından tüketilmeye başlandığını aktaran Sürek, “Son zamanlarda diyet yapan ve değişik tüketim alışkanlıkları olan kişiler, siyah pirinci tercih ediyor. Siyah pirinç, beyaz pirince nazaran daha fazla antioksidan içermesi, daha az şeker bulundurması, vitamin ve mineral bakımından zengin olması, çinko, demir ve selüloz oranının fazla olması nedeniyle bazı kişilerde merak uyandırdı” diye konuştu.

 

Sürek, siyah pirincin beyaz pirince göre daha yüksek fiyatlı olmasına rağmen tercih edildiğini vurguladı.
Dünyadaki gelişmeleri takip ederek Filipinler’den getirdikleri birkaç çeşit siyah pirinçle enstitüde çalışmalara başladıklarını aktaran Sürek, şunları kaydetti:
“Bu çeşitlerden birini 2012 yılı sonunda tescile aday gösterdik. Herhangi bir aksilik olmazsa 2014 yılı sonunda tescil gerçekleşecek. Bir kaç senedir bu çeşit adayının tohumunu az miktarda üretip, çiftçilere tanıtmak ve pazara reklamını yapmak amacıyla örnek çiftçilere veriyoruz. Yavaş yavaş pazarda bizim çeşit adayından üretilen pirinç de yer almaya başladı. Çok büyük bir pazarı olmayabilir ancak yurt dışından getirmekten, ülkemizin döviz ödemesine neden olmaktansa, yurt içerisinde kendi kaynaklarımızla pazara arz etmek istiyoruz. Çeşit adayımız tescillenirse ülkemizde geliştirilen ilk siyah pirinç çeşidi olmuş olacak.”
Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Adnan Tülek de Türkiye’de siyah pirincin geliştirilmesine ihtiyaç duyulduğunu, enstitüde yürüttükleri çeltik ıslah çalışmaları kapsamında siyah pirinç denemesi de yaptıklarını kaydetti.

DİĞER HABERLER
Sigara böreğinin ismi değişiyor

 

Biga’da Çeltik Ekimine Sınırlama
Çanakkale’nin Biga ilçesinde, Çeltik Komisyonu Başkanlığı, su yetersizliğinden dolayı çeltik ekimine sınır getirdi.
Çeltik Komisyonu Başkanlığı’nın kararıyla su yetersizliğinden dolayı çeltik ekimine sınırlama getirildiğini söyleyen Biga İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Murat Ceylan, “2013 yılı üretim mevsimi ve daha önceki yıllarda yaşanan su sıkıntıları ve Bakacak barajı sulama kanallarının kapasitesinin yetersiz olması sebebiyle baraj havzasında kalan köylerde 2013 yılında Çeltik Komisyonu’na kaydolmuş ve ekim izni alınmış parseller haricinde yeni parsellere 2014 yılı için ekim izni verilmeyecek” dedi.

 

 


3 Aralık 2013. 20:49
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x