Türkiye’ye Döviz Yerine Kaçak Et İle Geliyorlar…!


2010 yılında fiyatı en çok artan ürünler kaçakçıların da gözdesi oldu. Söz konusu ürünlerdeki fiyat artışı kaçakçılık oranlarında artışı da beraberinde getirdi. 2010 yılında tarımda en çok konuşulan konulardan biri olan et fiyatlarındaki artış kaçakçılığa et kaçakçılığında artış olarak yansıdı. 2010 yılı 11 aylık dönemde bir önceki yılın aynı dönemine göre ele geçirilen et miktarı yüzde 1156, akaryakıt miktarı yüzde 411 oranında arttı. Özetle ülkemize gelen turistler döviz yerine parça kırmızı et getiriyorlar

Sarp Sınır Kapısı Kaçakçılık İstihbarat ve Narkotik Gümrük Muhafaza Müdürlüğü görevlileri tarafından geçen yıl yapılan kontrollerde, Türkiye’ye yaya olarak girmeye çalışan Gürcistan uyruklu 7 kadının üzerlerinde, poşetlerin içinde vücutlarına sarılı halde dana eti bulundu. Kadınların, bol elbiseler giyerek bel ve karın bölgelerine sardıkları etleri sınırdan gizlice geçirip Türkiye’de satmayı amaçladıkları belirtildi. Sarp Sınır Kapısı’nda son 1.5 ay içinde yapılan kontrollerde ise Türkiye’ye sokulmak istenilen bin 895 kilogram kaçak et ele geçirildi.

 Türkiye’de et fiyatlarının yüksek olması nedeniyle, ülkenin en önemli sınır kapılarından olan Sarp Sınır Kapısı’nda et kaçakçılığı olaylarında artış oldu.

Hopa Gümrük ve Muhafaza Başmüdürlüğü’nden alınan bilgiye göre, Türkiye ile Kafkasya’yı birbirine bağlayan Sarp Sınır Kapısı’nda geçen yıl 19 kaçakçılık olayı meydana gelirken, bu yıl 194 ayrı kaçakçılık olayı gerçekleşti.

DİĞER HABERLER
Ünlü Piliç Restaurant'ı 'ETİBEYAZ' ın Fast-Food savaşı Devam Ediyor...

KAÇAKÇILIĞIN SEBEBİ YÜKSEK FİYAT

Olaylara ilişkin bilgi veren Hopa Gümrük ve Muhafaza Başmüdürü aydınlattıkları kaçakçılık olaylarına karışan kişiler hakkında, kendilerinin suç duyurusuyla Hopa Cumhuriyet Başsavcılığınca soruşturmalar yapıldığını anlattı.

Kaçakçılara karşı büyük çaba sarf ettiklerini söyleyen Başmüdür, “Sarp Sınır Kapısı’nda en fazla yaşanan kaçakçılıklara bakıldığında sigara, et ve akaryakıt kaçakçılığının öne çıktığını görüyoruz. Olaylardaki artış sigara ve akaryakıtın ülkemizde pahalı olmasından kaynaklanıyor. Et kaçakçılığı olaylarının artmasının da Türkiye’deki et fiyatının pahalı olmasından kaynaklandığını düşünüyoruz” dedi.

KAÇAKÇILARA X-RAY CİHAZIYLA ÖNLEM

Hopa Gümrük ve Muhafaza Başmüdürlüğünün Sarp Gümrük Sahasındaki gümrük görevlilerinin birbirleri ile bilgi paylaşımında bulunarak, işbirliği içinde hareket etmeleri ve kaçakçılık yapıldığı düşünülen araçların arama hangarında, kurs görmüş deneyimli personelce aranmasının yakalama oranını artırdığını vurgulayan yetkililer, kaçakçılık olaylarının önlenmesi için söz konusu gümrük sahasına çok kısa bir süre sonra araçların kontrolü için x-ray cihazı kurulacağını da söylediler.

 “ET İTHALATI KAÇAKÇILIĞI ÖNLÜYOR, AMA BESİCİYE ZARAR VERİYOR”

Türkiye Kasaplar Besiciler Et ve Et Ürünleri İşletmeleri Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi ve Trabzon Kasaplar ve Celepler Esnaf Odası Başkanı Temel Korkmaz, şu anda kıymanın kilosunun 25 ile 27 lira, kuşbaşının 27 ile 30 lira arasında olduğuna dikkati çekerek, “Türkiye’de et fiyatları çok yüksek. Et fiyatlarının yüksek olması dolayısıyla zaman zaman et kaçakçılığı girişimleri oluyor” dedi.

DİĞER HABERLER
En pahalı Et Türkiye'de

Korkmaz, et kaçakçılığının sadece Sarp Sınır Kapısı’ndan olmadığını, Türkiye’nin doğusundan da olduğunu belirterek, kendilerinin de bu olayları önlemek için valilik, jandarma ve polis aracılığıyla önlem almaya çalıştıklarını söyledi.

Bu tür kaçakçılıkların fazla olmadığını ifade eden Korkmaz, “Türkiye’de hükümet et konusunda ciddi bir ithalat yapıyor. Bu ithalat zaten kaçakçılık gibi bir çok şeyin önüne geçiyor. Türkiye’de et kaçakçılığı olayları az olduğu için Türk üreticisini etkileyecek boyutta değil” şeklinde konuştu.

“SÜREKLİ ET VE KURBANLIK İTHAL EDİLMESİNDEN ENDİŞELİYİZ”

Korkmaz, Türkiye’nin sürekli et ya da kurbanlık ithal etmesinden de endişe duyduklarını belirterek, şöyle devam etti:

“Biz et ithalatı yapılacağı zaman 4 ay süreyle ve Türk besicisinin desteklenmesi ile damızlık hayvanların ithal edilmesi noktasında hükümet ile mutabık kalmıştık ama et ve hayvan ithalatı sürekli hale gelecekmiş gibi bir durum var, bundan endişe duyuyoruz. Türkiye’de maalesef kurbanlık hayvan ithal edildiğini görüyoruz. Hayvan yetiştirilen ve tarım ülkesi olan Türkiye’ye bu durum yakışmıyor, çok yazık. Kurbanlık ithalatı Türk besicisini eziyor, mağdur ediyor. Besici, ürettiğinin karşılığını alamıyor.”

Türk besicisinin desteklenmesi gerektiğini vurgulayan Korkmaz, Türkiye’de yıllık 3 milyon baş büyükbaş ve küçükbaş hayvana ihtiyaç olmasına rağmen, 2 milyon 200 bin baş hayvan bulunduğunu belirterek, ülkenin yıllık 800 bin baş büyükbaş ve küçükbaş hayvana ihtiyaç duyduğuna işaret etti.

DİĞER HABERLER
Kurbanlar da Et Fiyatlarının Tırmanışını Durduramadı

Ayrıca Bulgaristan’dan Türkiye’ye giriş yapmak üzere Kapıkule Gümrük Sahası’na gelen bir otomobilde 120 kilogram kaçak et ele geçirildi.

A.H. isimli şahsın kullandığı ve N.A.’nın ise yolcu olarak bulunduğu otomobil, Edirne Gümrük ve Muhafaza Başmüdürlüğü ekipleri tarafından şüphe üzerine durduruldu. Ekiplerin yaptığı arama sonucunda aracın orijinal olmayan yakıt deposu içerisine oluşturulmuş bölmeye gizlenmiş vaziyette toplam 3 bin 369 TL değerinde 120 kilogram kemiksiz et bulundu.


3 Ocak 2011. 16:52
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x