Tavukçuların Suudi Yasağı kalktı,1,3 Milyar Dolarlık Pazar Gündemde


Tavukçulara Suudi Arabistan’a kümes hayvanları eti ve ürünleri ihracatında 6 yıllık yasak kaldırıldı, 1,3 milyar dolarlık pazar açıldı.

 

 

 

 

Suudi Arabistan’a kümes hayvanları eti ve ürünleri ihracatında 6 yıllık yasağın kaldırıldığını, böylece 1,3 milyar dolarlık pazarın açıldığını bildiren Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan yazılı bir açıklama ile haberi duyurdu.

 

 

8 FİRMA YARARLANACAK

 

 

Suudi Arabistan’ın, kuş gribi nedeniyle kümes hayvanları eti ve ürünleri ithalatına uyguladığı yasağı, yürüttükleri yoğun temaslar ve girişimler sonucunda 8 firma için kaldırdığını ifade etti.

 

 

Yasağın kaldırılmasıyla birlikte ihracatçılara önemli bir pazar kapısı açıldığına işaret eden Çağlayan, bu kararın sektörün ihracatına büyük ivme kazandıracağını belirtti.

 

 

2010 yılında 27 milyar dolar olan dünya kümes hayvanları eti ve ürünleri ithalatından Suudi Arabistan’ın 1,3 milyar dolarlık ithalatla (675 bin ton) yüzde 5 pay aldığını ifade eden Çağlayan, şunları kaydetti:”Bu kümes hayvanları eti ve ürünleri ithalatı için büyük bir pazardır. 1,3 milyar dolarlık ithalatın yüzde 81’ini Brezilya, yüzde 15’ini ise Fransa’dan yapmaktadır. Türkiye, kümes hayvanları eti ve ürünleri ihracatında önemli bir aktördür. Sektörün ihracatı 2011 yılı Ocak-Kasım döneminde 352 milyon dolara ulaşmıştır. Sektörde en büyük pazarlarımız, yüzde 63 ile Irak, yüzde 6 ile Hong-Kong, yüzde 5 ile İran, yüzde 5 ile Vietnam ve yüzde 4 ile Libya’dır.Yasağın kaldırılmasıyla birlikte Suudi Arabistan’a 2012 yılında önemli ölçüde ihracat gerçekleştirileceğine inanıyorum. 1,3 milyar dolarlık bir pazardan sektörümüzün yüzde 5 pay alması Suudi Arabistan’a 65 milyon dolar, yüzde 10 pay alması ise 130 milyon dolarlık ihracat anlamına gelmektedir. Söz konusu pazardan yüzde 5’lik pay almamız bu sektörün ihracatını yüzde 20 düzeyinde artıracaktır.”

DİĞER HABERLER
Yumurta Sektörü Borç Batağında Yüzüyor…

 

 

Bakan Çağlayan, Suudi Arabistan standartlarına uyum sağlayabilecek firmaların başvurması halinde, Suudi Arabistan Gıda ve İlaç İdaresi Heyeti’nin bu firmaları yerinde incelemesinin de temin edilebileceğini bildirdi.

 

 

Ekonomi Bakanı, söz konusu yasağın diğer firmalar için de kaldırılmasına yönelik çalışmalarının Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile koordineli şekilde sürdüğünü de kaydetti.

 

 

Suuri Arabistan Gıda ve İlaç İdaresinden bir heyet, kısa süre önce Türkiye’ye gelerek Entegre Tavukçuluk Firmalarında inceleme yaparak rapor hazırlamışlardı.

 

 

BEYAZ ET SANAYİCİLERİNİN GÖRÜŞÜ

 

 

Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçılar Birliği (BESD-BİR) Genel Sekreteri Yüce Canoler, yaptığı açıklamada, uzun zamandır Suudi Arabistan pazarına girmeye çalıştıklarını ancak 2006 yılındaki kuş gribi vakaları nedeniyle bu ülkenin Türkiye’ye ithalat yasağı getirdiğini anımsattı.

 

 

O dönemden bu yana yasağın kalkması için çok uğraştıklarını, ilgili kurum ve kuruluşların hazırladıkları raporları Suudi yetkililere sunduklarını anlatan Canoler, çabalarının sonucunda Suudi Arabistan’da konuyla ilgili bir yönetmelik çıkarılmasının gündeme geldiğini söyledi.

 

 

8 firmaya onay

 

 

Suudi yetkililerin daha sonra Suudi Arabistan’daki Türk büyükelçiliği vasıtasıyla Türkiye’deki üretim tesislerini inceleyip gerekirse ticareti başlatabileceklerini ilettiklerini aktaran Canoler, “Geçen sene nisan ayında geldiler. 9 firmanın tesislerini gezdiler. 8 firmanın tesislerini onayladılar” dedi.

DİĞER HABERLER
Kanatlı Ürünleri Tanıtım Grubu Arayış İçinde

 

 

Suudi Arabistan’a ziyareti öncesinde Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’a da durumlarını ilettiklerini dile getiren Canoler, bu konuda ilişkilerin kopma noktasına geldiği bir noktada Bakan Çağlayan’ın da çabalarıyla yasağın kaldırıldığını kaydetti.

 

 

“Suudi Arabistan çok büyük pazar”

 

 

Yasağın kaldırılmasının sektörü ne yönde etkileyeceğine ilişkin değerlendirmelerde de bulunan Canoler, yasağın kaldırılmasının ardından bir firmaya ait iki TIR ürünün Suudi Arabistan’a gittiğini bildirdi.

 

 

Suudi Arabistan’ın ciddi oranda tavuk eti tüketen bir ülke olduğuna dikkati çeken Canoler, “Yıllık 400-500 bin ton kümes hayvanı eti ithalatı yapan çok büyük bir pazar. Bu konuda katettiğimiz gelişme 2012 yılında meyvesini verecektir” diye konuştu.

 

 

Suudi Arabistan’ın kümes hayvanı eti ithalatının önemli bir kısmını Brezilya’dan gerçekleştirdiğini ifade eden Canoler, “Brezilya’dan ürünlerin Suudi Arabistan’a ulaşması 1,5 ay sürüyor. Türkiye ile mesafesi birkaç gün.

 

 

Irak’a da daha önce Brezilyalılar mal veriyordu. Ancak Iraklılar bizim malları aldıktan sonra aradaki farkı gördü. Aynı şeyi Suudi Arabistan’da da göreceğiz” değerlendirmesinde bulundu.Canoler, yasağın kalkmasının Türkiye’de sektörün büyümesine ne oranda katkı yapacağı hakkında yorum yapmak için ise henüz erken olduğunu söyledi.

DİĞER HABERLER
Türkiye’ nin ilk Tavukçuluk OSB si Manisa’ya

 
Suudi Arabistan’a tavuk ve et ihracat Edeceklere Önemli Uyarı

 

 

Suudi Arabistan Gıda ve İlaç Yüksek Kurulu, ithalatçıların ve gümrük komisyoncularının yararlanmalarını ve gümrüklerde işlemlerin hızlı bir şekilde tamamlanmasını teminen “Elektronik Hizmet Düzenlemesi” getirmiştir.

 

 

Bu hizmetler içerisinde, Suudi Arabistan’a ihracat yapan veya yapmayı arzu eden dışarıdaki kesimhaneler ile et, tavuk ve balık üretimi yapan tesislerin bu hizmetlerden yararlanmaları ve işlemlerin daha hızlı yapılması amacıyla “Dış Tesisler Kayıt Hizmeti”ni devreye sokmuştur.

 

 

Söz konusu elektronik hizmete http://www.sfda.gov.sa/Ar-Food/E-services.htm adresinden ulaşmak mümkündür.

 

 

Suudi Arabistan Gıda ve İlaç Yüksek Kurulu, Suudi Arabistan’a ihracat yapmayı arzu eden kesimhaneler ile et, tavuk ve balık üretimi yapan tesislerin bu hzimetlerden yararlanmalarını teminen kayıtlarını yaptırmalarını beklemektedir.

 

 

Bilgilerini rica ederim.

Ticarette Teknik Engeller Türkiye Bilgi-Bildirim Merkezi
T.C. Ekonomi Bakanlığı
Ürün Güvenliği ve Denetimi Genel Müdürlüğü

Bu Konu İle İlgili Geniş Bilgi Almak İçin:

Gürdal AKKUŞ
Ziraat Mühendisi
+90 535 262 18 00
www.gurdalakkus.com

 


9 Ocak 2012. 19:46
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x