Türkiye’yi 10 yeni ülke yaktı


kapikule
DÜNYA Bankası ile TOBB’un hazırladığı Gümrük Birliği Raporu, Türkiye’nin, yeni üyeler geldikçe AB ithalatından aldığı payın yüzde 2.2’ye gerilediğini ortaya koydu.
TÜRKİYE Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ile Dünya Bankası’nın hazırladığı “Gümrük Birliği Değerlendirme” raporunda ilginç sonuçlar ortaya çıktı. Anlaşmanın yürürlüğe girdiği 1 Ocak 1996’dan sonra Türkiye’nin AB üyesi 15 ülkenin ithalatından aldığı pay yüzde 1.7’den, 2.7’ye yükseldi. Ancak 2004’te 10 yeni ülke daha AB’ye katıldı. Türkiye’nin aynı 15 AB ülkesinin ithalatından aldığı pay yüzde 2.2’ye düştü. Rapora göre, işadamlarının en çok şikayet ettiği konuların başında ise vize ve karayolu taşımacılığı ruhsatlarıyla ilgili sorunlar geldi.
Hürriyet’in haberine göre,Gümrük Birliği’nin işleyişinde de zamanla sorunlar ortaya çıktığını anlatan TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, şu bilgileri verdi: “2004 yılı çok önemli. Çünkü AB’nin en büyük genişleme hamlesini yaptığı yıl oldu. Yani yeni 10 AB üyesinin birliğe girdiği yıl. 2004 sonrasında AB pazarında Türkiye için kayıplar başladı. 2004 yılında zirveye ulaşan payımız 2.7’den 2.2’ye kadar düşüyor. Bir başka deyişle, Gümrük Birliği’nin ilk 10 yılında Gümrük Birliği’nden sağladığımız pazar kazancının yaklaşık yarısını 2004’ten sonra geri vermişiz.”
 
Türk işadamlarına ‘yeşil şerit’ önerisi
HAZIRLANAN raporda işadamlarıyla yapılan anketler de dikkat çekiyor. Bu anketlerin başında da vize uygulaması geliyor. Bir çok işadamı vizelerin ticarette en büyük engel olduğunu belirtirken, Dünya Bankası’nın hazırladığı özet raporda ise “İş amacıyla AB’ye seyahat eden iş insanları için bir, ‘yeşil şerit’ oluşturulmalı” dendi. 1000’den fazla şirkete yapılan ankette ise şu ilginç sonuçlar çıktı:
1996 Türkiye’nin AB ile Gümrük Birliği’ne adım attığı yıl.
 
147 milyar $  AB ile Türkiye arasındaki ticaret hacmi
 
38 milyar $ Türkiye’nin Almanya ile ticaret hacmi
 
%80 Türkiye’nin Almanya ile son 10 yılda ticaret hacmindeki artış oranı
En çok ihracat yaptığımız 10 AB ülkesi
Ülke İhracat (milyar $)
Almanya 13.3
İngiltere 8.5
İtalya 6.5
Fransa 6.3
İspanya 4.3
Hollanda 3.4
romanya 2.6
Belçika 2.5
Polonya 2
Romanya 1.9
Türk işadamlarına ‘yeşil şerit’ önerisi
HAZIRLANAN raporda işadamlarıyla yapılan anketler de dikkat çekiyor. Bu anketlerin başında da vize uygulaması geliyor. Bir çok işadamı vizelerin ticarette en büyük engel olduğunu belirtirken, Dünya Bankası’nın hazırladığı özet raporda ise “İş amacıyla AB’ye seyahat eden ve ön yeterliliğe sahip iş insanlarının, daha basit belge koşullarıyla uzun vadeli, çoklu giriş vizeleri almaları içir bir, ‘yeşil şerit’ oluşturulmalı” dendi. 1000’den fazla şirket üzerinde yapılan ankette ise şu ilginç sonuçlar çıktı:
%70 Yılda en az bir defa, AB üyesi ülkelere çalışanını gönderen şirket oranı
 
%10 Vize başvuranlarında Almanya’nın ret oranı
 
%7 Vize başvurularında ret oranı en yüksek 2’nci ülke Fransa
 
%23 Bir yılda 20’den fazla iş seyahatine çıktığını söyleyen yönetici oranı
 
100 milyon Euro Türk vatandaşlarının bir yılda AB üyesi ülkelere ödediği vize ücreti  

DİĞER HABERLER
Visad ve Gıda Güvenliği Derneği - Hayvansal Ürünlerde Gıda Güvenliği semineri yapıldı
9 Nisan 2014. 11:57
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x