Tuz Gölü, kan gölüne döndü!


Tuz Gölü, kan gölüne döndü!

Peki bu inanılmaz görüntü nasıl ortaya çıktı?
 
Galeri Tuz Gölü, kan gölüne döndü!Galeriye gitmek için tıklayınız.Artemia’lar Tuz Gölü’nü kırmızıya boyadı. Artemia’nın ölümü ile oluşan asitler buharlaşmaya neden oluyor. Bu da bembeyaz Tuz Gölü’nün rengini kırmızıya dönüştürüyor.

sınıfı sulak alanlar içerisinde yer alan Tuz Gölü, tuz üretiminin yanı sıra flamingo, suna, bataklık kırlangıcı, martı gibi su kuşlarının konaklama ve kuluçka alanını da oluşturuyor.

Bunun yanı sıra Tuz Gölü, dünya kültür balıkçılığında canlı yem olarak kullanılan artemia’yı doğal stok halinde bulundurması nedeniyle biyolojik açıdan da son derece önemli bir konumda bulunuyor.

Tuz Gölü’nde konaklayan kuluçkaya yatan su kuşlarının besin zincirinde ‘artemia’ vazgeçilmez bir halkayı oluşturuyor. Artemia salına, tuz göllerinde yaşayan, yetişkinleri 1 cm olabilen bir zooplanktondur. Artemia’nın ölümü ile oluşan asitler nedeniyle halobacteriaların çoğalması, daha az organik madde ve kırmızı renk oluşmasını sağlayarak daha hızlı buharlaşmaya sebep oluyor, bu da gölün rengini kırmızıya dönüştürüyor.

Tuz Gölü’nü kırmızı yapan artemialar neden öldü? 

Açıklamada, bazı basın ve yayın organlarında yer alan yorumlar üzerine inceleme yapıldığı, çok tuzlu alanlarda yaşayan bir zooplankton olan artemia salinaların ölümüyle oluşan sıvının, asit niteliğinin fazla olması nedeniyle Göl zemininin kırmızı rengi aldığının belirlendiği kaydedildi.

DİĞER HABERLER
Hakkı Devrim hayatını kaybetti...

A sınıfı uluslararası sulak alanlar içinde yer alan ve özel çevre koruma statüsünde yer alan Tuz Gölü’nün, önemli kuş türlerinin konaklama ve kuluçka alanı olduğunun vurgulandığı açıklamada, şunlar kaydedildi:

Artemiaların ölüm nedeni?

“Kamuoyunda daha çok akvaryum yemi olarak kullanılan artemiaların yaşam alanları çok tuzlu sular olup, yaşamaları çevre faktörleri ve su sıcaklığına bağlıdır. En ideal yaşama sıcaklığı 26-27 derecedir. Suyun tuzluluk oranı düştüğü ve sıcaklık arttığı zaman bu canlıların yaşama şansı azalır. Bu zooplanktonların ölümü ile ortamdaki sıvının asit özelliği artar ve halobakterilerin çoğalmasına neden olur. Bu durumda oluşan hızlı buharlaşmayla ortamdaki organik madde miktarı azalır ve ortam kırmızı rengi alır. Tuz Gölü’ndeki kırmızılık doğal bir olaydır.”

Mevsim itibariyle Tuz Gölü’nde su seviyesinin düşmesiyle artemialarda hızlı ve toplu ölümlerinin gerçekleştiğinin dile getirildiği açıklamada, Göl’de görülen kırmızı rengin dışarıdan herhangi bir su deşarjı ile olmadığı, renklenmenin en kısa sürede kaybolarak gölün doğal konumuna kavuşacağı vurgulandı.

 

 


10 Eylül 2011. 11:23
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x