Tuzlu Balık..!


Torik-Lakerda

 

 

Malaga kıyılarında fakir bir Musevi balıkçı yaşamaktaydı.

 

Adı Behmuaras, soyadını ise bilmiyoruz.

 

Şimdiye kadar kaydına da hiç rastlanmadı.

 

İşte bu balıkçı her gün balığa çıkar, tuttuklarının yarısını satar, diğer yarısını da eve, ailesine götürürdü.

 

Üç çocuğu vardı ve en küçükleri en çok torik balığını severdi.

 

Balıkçı da onun torik balığı yemesine bilhassa dikkat ederdi.

 

Oysa bu balık her zaman yakalanamazdı, çünkü bunun için çok açılmak gerekirdi.
1326 yılının bir Sabat (cumartesi ve Museviler için mukaddestir) günü karısının bütün itirazlarına karşın, çocuğu için torik balığı avlaması icap ettiğini söyleyerek yine balığa çıktı.

 

Balıkçı o günden itibaren iki ay boyunca hiç torik balığı yakalayamadı.

 

Bunun üzerine oturdu ve Allah’ına dua etti:

 

‘Allah’ım ne olur çocuğuma torik balığı ver. Beni de affet, Cumartesi çalıştığım için.’
Ertesi Perşembe günü yine balığa çıktı.
Bu sefer büyük bir torik balığı sürüsüne rast geldi ve tam otuz balık yakaladı. Ve Allah’ına yine şükretti.

 

Sonra ‘Ben’ dedi , ‘bunları satmaktansa tuzlarım ve saklarım’.
Önce balıkları temizledi, herbirini kafaları hariç altı eşit parçaya ayırdı. İliklerini çıkardı, soğuk suda bekletti.
Kanını süzdürdü ve tam 25 gün tuzda sıkıca sakladı. 25 gün sonra tuzdan çıkarılan ve çok sonraları da Yunan Musevileri tarafından yapılan bu yiyeceğe ‘lakerda’ adını verdi.

DİĞER HABERLER
Irak'ın gıda, tarım ve ambalaj fuarı kapılarını açıyor

 

Lakerda ismi İspanyolca kökenlidir ve aslı ‘ la kerrida’ dır; ‘istenen/istedikten sonra ‘ anlamındadır.

 

Bu öykü Toledo şehri Balık Halinin duvarlarında asılıdır.

Aydın Gürel


28 Şubat 2016. 13:00
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x