Ucuz Ette Umut Angus Spermlerinde


Et fiyatlarındaki artış nedeniyle daha fazla kazanmak isteyen inek yetiştiricileri, hayvanlarını ithal angus cinsi boğa spermalarıyla tohumlatmaya başladı.

Türkiye’deki besiciliğin merkezlerinden biri olan Konya’da yapılan araştırmaya göre, besi hayvanı varlığındaki azalmaya bağlı olarak et fiyatlarındaki artış, besiye alınacak genç danaların canlı kilogram fiyatlarını da artırdı.

Şuan Konya’da genç danaların canlı kilogram fiyatı, yine hayvan varlığındaki azalmaya bağlı yeteri kadar doğum olmaması nedeniyle 13 liraya kadar yükseldi. Besiye alınıp randımana gelen danaların bugün itibariyle karkas kesim kilogram fiyatı ise 17.5 lira seviyesine kadar çıktı.Et fiyatlarındaki artış nedeniyle daha fazla kazanmak isteyen inek yetiştiricileri, hayvanlarını ithal angus cinsi boğa spermalarıyla tohumlatmaya başladı.

Konya Veteriner Hekimler Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Gürbüz yaptığı açıklamada, boğaya gelmiş düve ve ineklerin suni tohumlamasının, ancak o bölgede görevli veterinerlerce yapıldığını söyledi.Konya ve çevresinde suni tohumlama yapan veterinerlere kursların da odaları tarafından verildiğini ifade eden Gürbüz, şunları kaydetti:”Konya’da suni tohumlamada daha önce kullanılmayan angus spermaları, angusların bu yıl ithaliyle birlikte yapılmaya başlandı. Daha önce düve ve ineklerin suni tohumlamasında, sütçü ırklardan alınan spermalar kullanılıyordu. Zaten gerek bölgemizde gerekse ülke genelinde hayvan varlığındaki azalmanın en büyük nedeni, ineklerin genellikle etçi ırk hayvanların spermalarıyla tohumlanmamasıydı. Etlik buzağılar az olması da et fiyatlarındaki artışı beraberinde getirdi. Mevcut ineklere angus tohumlaması, doğan yavrudan kısa zamanda en fazla et verimi elde edilebilmesi için yapılıyor. Angus spermaları boğaya gelmiş, yetiştiricinin elindeki melez holştayn, simental ve montofon ineklere yapılıyor. Doğacak yavru normalden daha iri olacağı için, doğumun sağlıklı şekilde gerçekleşebilmesi adına 400-500 kilogram canlı ağırlıktan daha zayıf hayvanlar angus spermasıyla tohumlanmıyor. Zaten Anadolu’nun yerli ırk, daha zayıf cüsseli hayvanlarına angus tohumlaması yapılması, ölü doğumlara ya da ineğin doğum sırasında ölümüne neden olabiliyor.”Gürbüz, mevcut melez holştayn, simental ve montofon ineklerin angus spermasıyla yapılan tohumlamalarının, ülkedeki et açığının kapatılmasındaki etkisini şimdiden tahmin etmenin zor olduğunu, çünkü pek çok ineğin ya da düvenin süt fiyatları ucuzken kesime verildiğini sözlerine ekledi.

DİĞER HABERLER
Bakanlık Konferans Salonu'na Mehmet Akif Ersoy'un İsmi Verildi

-İLK GEBE ANGUSLAR HAZİRANDA KONYA’YA GELMİŞTİ-

Konya’da bir firma tarafından, Avustralya’dan kargo uçaklarıyla Haziran ayında Konya’nın Çumra ilçesindeki besi çiftliğine, ağırlıkları 1,5 tona kadar çıkabilen 516 angus gebe düve getirilmişti.

Firma yetkilileri, Avustralya’dan toplam bin 200 angus cinsi damızlık düve ithal edileceğini açıklamış, Temmuz ayında ise 516 angus gebe düveden 20’sinin yavruladığı belirtilmişti.


14 Eylül 2010. 12:30
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x