Ulusal Gıda Teknoloji Platformu Kuruldu


Türkiye’de ilk kez TÜBİTAK desteğiyle, üniversiteler, sivil toplum kuruluşları ve gıda sanayicilerinin katılımıyla gıda güvenliğinden Ar-Ge faaliyetlerine geniş bir yelpazede çalışmalar yürütecek Ulusal Gıda Teknoloji Platformu (UGTP) kuruldu.

UGTP’nin, Türkiye’de gıda ve beslenme, gıda ve sağlık, gıda güvenliği, gıda ve tüketici başlıklarına odaklı Ar-Ge faaliyetlerinin entegrasyonunu sağlama, tüketicinin kaliteli ve sağlıklı gıda ürünlerine erişimini kolaylaştırma, ulusal ve uluslararası piyasalara yönelik yenilikçi gıda ürünleri geliştirme gibi amaçları bulunuyor.

Platformun kurucuları arasında Hacettepe Üniversitesi’nin yanı sıra Ankara, Ege, İstanbul Teknik ve ODTÜ üniversitelerinin yanı sıra kurucular arasında Türkiye Süt, Et Gıda Sanayicileri ve Üreticileri Derneği (SETBİR), Türkiye Gıda ve İçecek Sanayi Dernekleri Konfederasyonu (TGDF) ve Meyve Suyu Endüstrisi Derneği (MEYED) gibi sivil toplum kuruluşları ile Efes, Eti, Pınar, Yıldız Holding, Altıparmak, Helvacızade gibi kuruluşlar da bulunuyor.

Faaliyetlerine 1 Ağustos 2011’de başlayan UGTP’nin kuruluşu ile ilgili Hacettepe Üniversitesi Teknokent ‘de düzenlenen basın toplantısında konuşan proje yürütücüsü Hacettepe Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Vural Gökmen, platformun gıda endüstrisinin önde gelen markalarını bir araya getirdiğini söyledi. Aynı zamanda gıda eğitiminde güçlü geleneği olan üniversitelerin de bu platform içinde yer aldığını aktaran Gökmen, “Bu platform, gıda endüstrisinin daha sağlıklı ve kaliteli gıda ürünleri üretmesiyle ilgili Ar-Ge stratejileri geliştirecek, Ar-Ge çalışmalarına ön ayak olacak.” dedi.

DİĞER HABERLER
Gıdada Yılda 400 Bin Denetim Yapılıyor

Web sitesi, bilginin doğru adresi olacak

UGTP’nin bir de web portalı olacağını kaydeden Gökmen, bu sayede vatandaşları doğru kaynaktan bilgilendirmeyi amaçladıklarını belirtti. Gökmen, “Herhangi bir spekülasyon anında kafa karıştıran ve sağdan soldan gelen kontrolsüz bilgilere karşı biz doğru bilginin adresi olmaya gayret göstereceğiz. Burada amacımız tüketicinin doğru bilgiler üzerinden kafa karışıklığını gidermek. Bunu çok önemsiyoruz. Bir gıda işlenmiş gıda olduğunda ya da ambalajlı gıda olduğu zaman tüketici varsayıyor ki, bunda türlü riskler var. Ama bu doğru değil.” ifadelerine yer verdi.

Gökmen, gıda tüketimi ile sağlık riskleri arasında kesin kanıtlar olmadan, işlenmiş gıdayı şaibe altına alan anlayışa uzak durulması gerektiğini söyledi. “İçinde insan sağlığına katkı yaptığı düşünülen ya da katkı yaptığı bilinen bir takım maddeleri bolca içeren ürünlerin tüketilmesi halinde bir takım ciddi rahatsızlıkların dahi tedavi edildiğine dair kanıtsız iddialar var.” diyen Gökmen, bu iddiaların klinik kanıtlarının olmadığını aktardı. Gökmen, gıdanın asla bir ilaç olarak görülmemesi gerektiğinin altını çizdi.

Artık mangalı içimize sinerek yiyebiliriz

Prof. Dr. Vural Gökmen, gıdalarda kızartma sırasında oluşan ve kansere neden olan akrilamid maddesini azalttı

Hacettepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Vural Gökmen’in gıdaların kızartılması sırasında oluşan ve kansere neden olan “akrilamid” oluşumunun azaltılmasını sağlayan çalışması yankı uyandırdı. TÜBİTAK Teşvik Ödülüne de değer görülen Prof. Dr. Gökmen’in çalışmaları, kızarmış patates ve cipslerde ısı uygulamasıyla ortaya çıkan “akrilamid” miktarının yüzde 90’a varan oranda azaltılabileceğini ortaya koydu. Gökmen’in fırıncılık ürünlerinde akrilamid miktarının azaltılması ile ilgili çalışmaları ise devam ediyor. Çalışmaya göre, kızartma gibi ısıl işlem uygulamadan önce kalsiyum klorür çözeltisinde bekletilen gıdalarda kanserojen maddeler büyük oranda azalıyor. Çalışma sonucunda bulunan yöntemlerin basitliği, tüm mutfak ve gıda sanayinde uygulama kolaylığı sağlarken, alışılmış lezzetlerde değişiklik yaratmamasıyla da dikkati çekiyor.

DİĞER HABERLER
Oba Makarna, paylarının yarısı devrediyor

KÖTÜ BESLENİYORUZ

Gökmen, Sağlık Bakanlığı Kanser Savaş Daire Başkanlığının istatistiklerine göre Türkiye’de mide kanseri hastası sayısının, kanser türleri arasında 8-9. sıralardan 2-3. sıralara yükseldiğini belirterek, şöyle konuştu: “Bu oranda yükselmesinin tek açıklaması olabilir: Beslenme alışkanlıklarının kötü yönde değişmesi. Burada genelleme yapacak olursak, daha çok işlenmiş gıda tüketiyor olmak beslenme ile ilişkilendirilen risklerin artmasının nedeni olabilir. ”

Akrilamid Nedir?

Akrilamid, endüstriyel atık suları ve içme sularının işlenmesinde kullanılan poliakrilamidin üretildiği kimyasal bir madde olarak tanımlanıyor, toksik özellikleri ve potansiyel bir kanserojen madde olduğu belirtiliyor. Akrilamid, gıda maddelerine katılan bir katkı maddesi değil, pek çok gıda grubunda doğal bileşen olarak bulunan karbonhidrat ve proteinlerin yüksek sıcaklık koşullarında tepkimesi sonucunda da oluşuyor.

Uluslararası ilgi büyük

Gökmen, pek çok ülke ve üniversiteden çeşitli araştırma grupları ile beraber yürüttükleri çalışmalarının “dünya kamuoyunda büyük yankı uyandırdığını, dünyanın önde gelen bilim, teknoloji ve sağlık konulu internet haber portalları tarafından yayınlandığını ve hemen tüm dillere çevrildiğini” söyledi. Gökmen, ısıl işlemler sırasında ortaya çıkan ve insan sağlığına zarar veren maddelerin oluşumlarının engellenmesi konusundaki çalışmalarına devam ediyor. Bu çalışmalar yurt içi ve yurt dışından saygın araştırma grupları ile stratejik ortaklıklar şeklinde sürdürüyor.

DİĞER HABERLER
Bitki Bazlı Et, Süt, Balık Konusunda Nerelerdeyiz?

30 Ekim 2011. 13:23
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x