Ulusal Süt Zirvesi 2’nci kez İzmir’deydi


1
‘Sütün Başkenti İzmir’, 2’nci kez ev sahipliği yaptı
Ulusal Süt Zirvesi bu yıl ikinci kez ‘Sütün Başkenti İzmir’de düzenlendi. Sektör temsilcilerinin bir araya geldiği zirvenin ilk gününde gruplara ayrılan komite üyeleri 4 farklı konu üzerinde tartışarak görüşlerini bildirdi. Zirvenin ikinci gününde ise; Çiftlik Yönetimi Hayvan Sağlığı ve Refahı, Kaliteli Süt Üretimi ve İşleme Teknolojileri, Süt Politikası ve Ekonomisi ile Beslenme ve Tüketim konuları üzerine yapılan görüşmeler neticesinde ortaya konulan sonuçlar açıklandı.
Zirve sonuçları yol haritası niteliğinde 
6İki gün boyunca sektörü ilgilendiren en önemli konu başlıklarının masaya yatırılarak tartışmaya açıldığını ifade eden Gıda Tarım ve Hayvancılık İzmir İl Müdürü Ahmet Güldal, zirvede ortaya konan sonuçların yol haritası niteliğinde olduğunu vurguladı.
Zirvenin bu yılki sloganının ‘Sütümüze sağlık’ olduğuna dikkat çeken Güldal, İl Müdürlüğü olarak çalışmalarını bu sloganın altını dolduracak şekilde yürüttüklerini kaydetti. Süt üretiminde ilk sırada yer alan İzmir’de sütün tamamen soğuk zincire alındığını anlatan Güldal, üretilen sütün kalitesinin arttırılarak İzmir’i hastalıklardan tamamen ari bir bölge haline getirmek istediklerini belirtti. TARGEL personelinin tamamının bu iş için görevlendirildiğini ve eğitimden geçtiğini dile getiren Güldal, “Proje kapsamında tek tek işletmeleri gezilerek süt kalitesinin arttırılmasına yönelik yapılması gerekenler hakkında bilgilendirildi. İzmir’de artık süt daha sağlıklı tüketilecek” dedi.
Güldal konuşmasında ayrıca, geçen yılki zirvede ön plana çıkan konuların önemle üzerinde durularak bu yıl içerisinde hayata geçirildiğini hatırlattı.
Hayvancılığa 2013’de 9 milyar lira destek
3Zirveye katılan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Hayvancılık Genel Müdür Yardımcısı İbrahim Özcan tarım sektörünün üst üste sekiz yıl yüzde 3,5 ile 4 arasında büyüme gösterdiğini vurguladı.
Bakanlığın soy kütüğü kaydına büyük önem verdiğini kaydeden Özcan, hayvancılığa yapılan tarımsal desteklemelerin 83 milyon liradan 2,2 milyar liraya çıkarıldığını ifade ederek şunları söyledi: “Hayvancılığın yapılan toplam desteklemelerdeki payı yüzde 4,4’dü. Biz hayvancılığın desteklemelerden aldığı payı 29’a çıkardık.
2013 yılında da tarım sektörünün 9 milyar lira destekleme alacak. Bu ödemeler tamamen milli kaynaklarımızı kullanarak yapılıyor. Bir aksilik olmazsa ilk 6 ayda desteklemelerin yüzde 90’ının ödemesini yapacağız.”
 
Süt üretiminde dünyada 8’nci sıradayız
5
Ulusal Süt Konseyi Genel Sekreteri Elif Taşdelen ise, dünyadaki ve Türkiye’deki süt sektörüne ait istatistikler hakkında önemli bilgiler verdi. 2011 yılı verilerine göre dünyada üretilen toplam süt miktarının 730 milyon ton olduğunu anlatan Taşdelen, süt üretiminde Türkiye’nin 13,8 milyon ton ile dünyada 8’nci sırada yer aldığını söyledi.
Türkiye’nin hayvan varlığından da söz eden Taşdelen, ülke genelinde yaklaşık 14 milyon büyükbaş, 35 milyonda küçükbaş hayvanın olduğunu kaydetti. Türkiye’de üretilen yaklaşık 1 milyon 250 bin ton içme sütünün 1 milyon 125 bininin UHT olarak piyasa sunulduğunu ifade eden Taşdelen, geri kalanın ise pastörize olarak tüketildiğini belirtti.

Yazan - 29 Mayıs 2013. Kategori MANŞET, GIDA, SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİ. Bu yazıya yapılan yorumları takip edebilirsiniz RSS 2.0. Bu yazı yoruma kapalı fakat geri izlemeye açık
0 0 Oylar
Okuyucu puanı
Abone ol
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x
()
x