Uluslararası Beyaz Et Kongresi Antalya’da Devam Ediyor


20130424_173433

SERDAR KONURALP

 

 

 

BESD-BİR (Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçıları Birliği Derneği) tarafından ikinci kez düzenlenecek olan Uluslararası Beyaz Et Kongresi (International Poulty Meat Congress) için  yerli ve yabancı katılımcılar Antalya’da toplandılar.

 

24-28 Nisan 2013 tarihleri arasında Antalya’daki Kremlin Palace ve Topkapı Palace otellerinde düzenlenecek organizasyonda sektör paydaşları ve bilim insanları bir araya gelerek kanatlı sektörünün tüm sorunlarını ortaya dökerek tartışacaklar.

 

  Beyaz et, çiftlikten sofraya her yönüyle ele alınacak

 

Bu yıl düzenlenecek kongrede de alanında uzman yerli ve yabancı bilim insanlarının sunumları ile bilim ve teknolojinin paylaşılması, sektörün bilgilendirilmesi ve mevcut sorunların üzerine gidilmesi amaçlanıyor.

 

Türkiye’nin uluslararası alandaki ekonomik atağına paralel olarak hedeflerini daha da büyüten beyaz et sektörü; bilim ve teknolojinin paylaşılması, yayılması ve dünyaya daha güçlü entegrasyonun sağlanması açısından bu kongreye büyük bir değer verildiği görünüyor.

 

 

Dünya kanatlı uzmanları Antalya’da

 

20130424_173444Sektörün paydaşlarının da bir araya gelerek sorunların üzerine eğilmeleri açısından çok önemli olan organizasyona yabancı konuklar ve katılımcılar da yoğun ilgi gösteriyor.

 

Kısa süre içerisinde dünya çapında bir üne ulaşan Uluslararası Beyaz Et Kongresi, hem sektörün hem de ülkemizin ekonomik gelişimi açısından  tanıtımı için güzel bir fırsat olduğu biliniyor.

 

 

 

TOPLANTI KOKTEYL İLE BAŞLADI

 

9

7

 

 

 

 

 

 

 

2536

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

25.Nisan.2013 KONGRENİN AÇILIŞI YAPILDI

 

 

Necmettin Ceylan

Uluslararası Beyaz Et Kongresi (International Poulty Meat Congress)   bu sabah geniş bir katılımla açıldı.

 

Kongrenin açılış konuşmasını yapan başkan Prof.Dr.Necmettin Ceylan konuklarına hoş geldiniz diyerek katılımcılara başarı dileklerinde bulundu

DİĞER HABERLER
Bakan Eker, IFAD’ın 38. Yönetim Konseyi Toplantısı'na katıldı

 

 

 

SEKTÖRDEKİ YENİLİKLER KONUŞULACAK

 

 

Kongre Başkanı Prof. Dr. Necmettin Ceylan ise kongrede dünyadan ve ülkemizden çok sayıda bilim adamı, araştırmacı, mühendis ve üreticinin sektöre ilişkin yenilikleri ve gelişmeleri tartışmak için bir araya geldiğini belirterek 22 oturum, 65 konuşma ve 60 poster sergisi ile çiftlikten sofraya beyaz et üretiminin tartışılacağı bir kongre gerçekleştirileceğini aktardı.

 

 

BESD-BİR Genel Başkanı Koca-

 

Sait KocaKongrede konuşan BESD-BİR Yönetim Kurulu Başkanı Sait Koca da kanatlı sektörünün sadece Türkiye’de değil, dünyada da büyüyen bir sektör olduğunu, 2000 yılında 68,6 milyon tona çıkan dünya kanatlı eti üretiminin 2012 sonunda 103,5 milyon tona ulaştığını söyledi.

 

Koca, dünyada hızla artan nüfusun dengeli beslenmesi ve hayvansal protein ihtiyacının karşılanması için bu artışın önümüzdeki yıllarda da devam edeceğini belirtti.Türkiye’de 2000 yılında 752 bin 382 ton düzeyinde olan piliç eti üretiminin, 2012 yılında 1 milyon 830 bin tona ulaştığına dikkati çeken Koca, “90’lı yıllarda böyle bir büyümeyi hayal bile etmemiz mümkün değildi” diye konuştu.Bu kadar hızlı büyüyen bir sektörün sorunlarının bulunması, hatta yeni sorunlar çıkmasının doğal olduğunu anlatan Koca, bu sorunların çözümüne ilişkin sürekli çabalar gösterildiğini, gösterilmeye de devam edileceğini vurguladı.

Koca, “Türkiye’de 2012 yılında kişi başı ortalama et tüketimi 32,6 kilogram. Bunun 1,5 kilogramını koyun, 19,3 kilogramını piliç, 10,7 kilogramını sığır eti oluşturuyor” dedi.Türkiye’de domuz eti eksikliğinin oluşturduğu açığı kapatmaya kanatlı sektörünün talip olduğunu ifade eden Koca, “Bu açığı kapatmakta kırmızı et tam bir alternatif olamıyor. Sektörümüz domuzdan çıkan açığı piliç eti ile karşılamaya çalışacak” diye konuştu.

 

-Sektörün hedefleri-

 

Sektörün hedefleri konusunda da bilgi veren Koca, 2025 yılında 3,3 milyon tonun üzerinde kanatlı eti üretimi beklediklerini kaydetti.

DİĞER HABERLER
Süt üreticilerinden Rekabet Kurulu'na şikayet

Sektörün ihracat konusunda ciddi yol kat ettiğini anlatan Koca, 2003 yılında 25 bin 169 ton düzeyinde olan kanatlı eti ihracatının geçen yılın sonunda 326 bin 249 tona ulaştığını bildirdi.

Koca, 2025 yılında 900 tonun üzerinde ihracat ve 2,5 milyar dolar ihracat gelirine ulaşmayı umut ettiklerini sözlerine ekledi.

Konferansta, önümüzdeki günlerde televizyon kanallarında yayımlanması beklenen, sinema ve tiyatro oyuncusu Zeki Alasya’nın oynadığı “Mangalın Kuralları” isimli kamu spotu da ilk kez gösterildi.

 

VATAN HAİNLİĞİNDEN YARGILANMALILAR

 

Ülke ekonomisi ve insanlar için çok değerli olan piliç eti sektörünün son dönemde baltalanmaya çalışıldığını iddia eden Dr. Koca, şöyle konuştu:

“Duydukları, gerçeği yansıtmayan bilgilerle reyting yapmaya çalışan bazı kişilerin varlığı bizi çok üzüyor. Bu kişilerin verdiği yanlış, gerçek dışı bilgiler tüketicileri yanıltıyor. Bu da sektöre ve dolayısıyla tüketicilere büyük zararlar veriyor. Bu kişiler ortalığı karıştıracak kadar cahiller. Bunu anlayamadıkları için de bolca iftira atıyorlar. Tüketiciyi koruma adı altında kendi egolarını tatmin etmeye çalışanların yaptığını vatan hainliğiyle bir tutuyorum. Bu kişilerin vatan hainliği suçundan yargılanması gerektiğini düşünüyorum.”

 

 

 

ibrahim yiğit bakanlık komisyon başkanıTBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Başkanı İbrahim Yiğit, kanatlı et sektörünün istikrarsız kırmızı et üretiminden doğan açığı kapatma konusunda özel öneme sahip olduğunu söyledi.

 

Yiğit, kongrenin açılışında yaptığı konuşmada, kırmızı et arzının istikrarsızlığı ve sürekli değişen fiyatlar nedeniyle Türkiye’de son yıllarda kanatlı sektörünün ön plana çıktığını, sektörün büyük bir gelişme kaydettiğini ifade etti.

Sektörün üretim ve ihracat başta olmak üzere çeşitli sorunları bulunduğuna dikkati çeken Yiğit, “Kanatlı e sektörü istikrarsız kırmızı et üretiminden doğan açığı kapatma konusunda özel öneme sahip. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ve komisyonumuz, sektörün sorunlarının çözümü konusunda gerekli hassasiyeti göstereceğiz” dedi.

DİĞER HABERLER
Avrupa Veteriner Eğitim Kurumları Birliği Kayseri Veteriner Hekimleri Odasını Ziyaret Etti

 

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Hayvancılık Genel Müdür Yardımcısı Dr. İbrahim Özcan da 80’li yıllardan sonra Türkiye’deki beyaz et sektörünün geldiği noktanın önemine vurgu yaptı. Türkiye’de toplam 18 bin 44 kümeste beyaz et ve yumurta üretimi yapıldığını kaydeden Dr. Özcan, Türkiye’de piliç eti üretiminin yanında hindi eti üretiminin de artırılması gerektiğine işaret etti. Türkiye’nin dünyanın birçok ülkesine 1500 çeşit ürün satabildiğini aktaran Dr. Özcan, “Bunda kanatlı et payının artmış olması önemlidir. Önümüzdeki günlerde bunun artırılması için çalışmalıyız” dedi.

 

 

TMO mesut köseToprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Genel Müdürü Mesut Köse de geçen sezon Türkiye’de 20,1 milyon ton buğday, 7,1 milyon ton arpa ve 4,6 milyon ton mısır üretildiğini, bu sezon herhangi bir iklimsel olumsuzluk olmaması halinde üretim miktarının geçen yılın üzerinde gerçekleşmesini beklediklerini söyledi.

TMO tarafından başlatılan ekmek israfının önlenmesi kampanyası hakkında da bilgi veren Köse, yapılan araştırmalara göre Türkiye’de yılda 37 milyar adet ekmek üretildiği, üretilen ekmeğin 2,1 milyar adedinin israf edildiğini kaydetti.

Köse, ekmek israfının önlenmesi kampanyasına verdikleri desteklerden dolayı sektör temsilcilerine teşekkür etti.

 

I.OTURUM. BAŞKAN ÖMER GÖRENER

 

1213

 

 

 

 

 

 

 

 

“Kanatlı Eti ve Politikaları” konularını işleyen 1.Oturum Başkan Ömer Görener tarafından açıldı.

Birinci oturumun konusu “Kanatlı Eti Ticareti ve Politikaları”idi

 

İlk konuşmacı Dr. Osler Desouzard  Dünya Tavuk Eti Ticareti,Zorlukları ve Geliştirilen Stratejiler” ile ilgili geniş bilgi verdi.

 

Pazar gününe kadar devam edecek kongrenin programı ise şu linkten takip edilir.

http://beyazetkongresi.com/program.php

 

23

 

 

 

 

 

 

 

 

5

4

 

 

 

 

 

 

 

 

8

 

 

 

9

 


24 Nisan 2013. 18:19
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x