Uluslararası Yumurta Konferansı İspanya’da Yapıldı


632-B-20130414174531-hotelwebUluslararası Yumurta Komisyonunun yılda 2 kez düzenlediği konferansların ilki 7-9 Nisan 2013 tarihleri arasında Madrid’te gerçekleştirildi.

 

Konferansa her kıtadan ve değişik ülkelerden, ülke veya firma temsilcisi olarak 350 delege katıldı ve toplam 17 bildiri sunuldu. Konferansta Türkiye’yi Ülke üyeliği bulunan YUM-Bir adına Genel Sekreter Dr. Hüseyin Sungur temsil etti.

 

Yumbir’den alınan bilgiye göre; konferansa sunulan bildirilerde öncelikli olarak dünya yumurta üretiminde kıtalar arası farklılaşmalar, pazarlama, uluslararası yumurta ticareti, Çin’de görülen kuş gribi salgını ve diğer ülkelere yayılma riski, kuş gribi aşısı üretiminde kaydedilen yenilikler, küresel kanatlı hastalıkları, hayvan refahı uygulamalarının Avrupa Birliği yumurta üretimine etkileri, yem ve gıda fiyatlarındaki artışların yumurta sektörüne etkileri, Dünya Ticaret Örgütü gibi çok taraflı ve ikili uluslararası anlaşmaların yumurta sektörüne yansımalarının ne olacağı ile yumurta likit yumurta üretiminde enzim kullanımı yoluyla fonksiyonlarının artırılması, şeker ve yağın işlenmiş yumurtadan uzaklaştırılması yöntemleri ayrıntılı olarak ele alındı.

 

635-B-20130418211450-madrid-room-04Öte yandan Avrupa Birliğinde yaşanan at eti skandallarının yumurta tüketimine olumlu etkilerine değinilmiş, gelişmiş ülkelerde nüfus artış hızının azalmasına ve yaşlanmasına bağlı olarak yumurta tüketiminin azaldığı, gelişmekte olan ülkelerde ise tam tersine yumurta tüketim potansiyelinin artığı dile getirilidi.Konferansta üzerinde durulan diğer bir önemli konu ise risk iletişimi ve kriz yönetimi oldu. Yumurtaya dönük yanlış algılamaları doğruya çevirmek, kuş gribi gibi muhtemel krizleri doğru yönetmek ve, küresel ölçekte ortak akıl geliştirme konuları ayrıntılı olarak ele alındı. Konferansta sunulan bildirilerin yanı sıra, Uluslararası Yumurta Komisyonunun faaliyetleri hakkında da bilgi verildi. Komisyon(IEC), Dünya Hayvan Sağlığı Örgütü(OIE) ve Kodeks Alimanterius’a gözlemci statüsü ile üye olmuş ve yumurta sektörünü ilgilendiren birçok konuda ortak çalışmalar başlatmış durumda. Küresel Gıda Güvenliği inisiyatifi çalışmalarına da katılan komisyon yumurta üreticilerinin yaklaşımlarını platformda paylaştı.

DİĞER HABERLER
Tohum Köleliğine ve Gıda Diktatörlüğüne Hayır...!

 

DSC_0020Dünya Gıda ve Tarım Örgütü(FAO) ile işbirliği protokolü imzalayan Komisyon FAO’nun katkıları ile dünya yumurta gününün kutlanmasını tüm ülkelere yaymayı ve yumurtanın besleyici değerini küresel ölçekte anlatmayı planlamaktadır. Ayrıca Komisyon Güney Afrika’da 9 ülkede yumurta üretici örgütleri vasıtasıyla, üye ülke üreticileri arasında iletişimi artırmak istemektedir. Öte yandan komisyon bünyesinde Yumurta Besin/Besleme Konsorsiyumu oluşturuldu. Konsorsiyumunun amacı farklı ülkelerde yumurta ve sağlık üzerine yapılmış bilimsel çalışmaları derlemek, network oluşturmak ve üyeleri ile paylaşmaktır. İlk adım olarak Konsorsiyum, değişik ülkelerde yumurta endüstrisinde sağlık/beslenme alanında çalışan ve destek veren uzmanları belirleyecektir. Bu sayede uzmanlar arası diyalog kurulacak ve elde edilen bilgiler internet sitesi üzerinden paylaşılabilecektir. Kuruluşunun ilk haftalarında 20 ülke Konsorsiyumda yer almak istediğini belirtmiştir.

 

Konferansa gerek katılımcılar gerekse konuşmacılardan bazıları Türk Yumurta sektörünün gelişmesinden ve ihracatta yaptığı gelişimden sıkça söz ettiler.

 

Uluslararası Yumurta ve Beslenme Konsorsiyumu Kuruldu

 

Uluslararası Yumurta ve Beslenme Konsorsiyumu Kuruldu (International Egg Nutrition Consortium)

 

631-K-20130412155922-iecUluslararası Yumurta Komisyonu (International Egg Commission/ IEC) dünya çapındaki yumurta ve beslenme uzmanlarını bir araya getirerek iletişim ağı kurabilmek için Uluslararası Yumurta ve Beslenme Konsorsiyumu’nu kurmuştur. Konsorsiyumun kuruluşunun esin kaynağı Amerika Birleşik Devletlerindeki Yumurta ve Beslenme Merkezidir. (The Egg Nutrition Center) Hali hazırda birçok ülke yumurtanın sağlık için olan yararını anlatan, eğitici bilgiler veren platformlar bulunmaktadır. Bu platformların bazıları ABD’deki gibi tam teşekküllü beslenme araştırma merkezleri (Yumurta ve Beslenme Merkezi) olabildiği gibi gerektiğinde bilgisine başvurulacak uzmanlardan hizmet satın alma şeklinde de olabilmektedir. Her iki şekilde de ülkeler arası uzmanlar arasında iletişim kurulması sınırlıdır. Uluslararası Yumurta ve Beslenme Konsorsiyumu sayesinde, Konsorsiyum üyeleri sağlık, beslenme, ileri araştırma ve bilgi paylaşımı konularında birbirleriyle iletişim halinde olabileceklerdir. Kaynak paylaşımı ve gereksiz bilgi kirliliğinden kurtulma daha kolay bir şekilde gerçekleşecektir. Diğer ülkeler ile irtibat halinde olunması yasal mevzuatların hazırlanmasında, yanlış anlaşmaların çürütülmesinde veya var olan bilginin paylaşılmasında veya yeni araştırmalar yapılmasında fayda sağlatacaktır. Konsorsiyumun: Fikir ve kaynak paylaşımı, araştırma, eğitim programlarının hazırlanması, kriz zamanlarında bilgi sağlanması,çalışmalarda tekrarlanmaların önlenmesi,Uluslararası uzmanların belirlenmesinde, fayda sağlaması beklenmektedir. İlk adım olarak Konsorsiyum, değişik ülkelerde yumurta endüstrisinde sağlık/beslenme alanında çalışan ve destek veren uzmanları belirleyecektir. Bu sayede uzmanlar arası diyalog kurulacak ve elde edilen bilgiler internet sitesi üzerinden paylaşılabilecektir. Kuruluşunun ilk haftalarında 20 ülke Konsorsiyumda yer almak istediğini belirtmiştir. Konsorsiyum hakkında bilgi almak veya Konsorsiyuma katılarak bu yeni oluşumun içerisinde yer almak isteyenler Uluslararası Yumurta Komisyonu Ofisi ile irtibata geçebilirler

DİĞER HABERLER
NATO zirvesi başladı

 

Uluslararası Yumurta Komisyonu; Dünya yumurta üreticileri adına sosyal bir sorumluluk üstlenmiş ve hedefini; çevreye gözeterek, insan ve hayvan ihtiyaçlarını dengelemek olarak ifade etmektedir. Komisyon misyonunu; 1.Güvenli ve yüksek kaliteli protein üretmek, 2.Artan dünya nüfusu beslemek ve gıda güvencesine katkı sunmak 3.Besin seçeneği sunmak 4.Çevreyi gözetmek 5.Kanatlı sağlığını ve refahını güvenceye almak, olarak tanımlamaktadır.

 

 

 

 


15 Nisan 2013. 13:31
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x