Üreticiler Çiğ Sütü doğrudan Tüketiciye Ulaştırmak İstiyor


2988890548_ed9ca35739

 

 

 

 

Süt/yem paritesinin değişkenlik gösterdiği ve bu nedenle üreticilerin kar edememekten şikayet
ettiği Türkiye’de, üreticiler çiğ sütü doğrudan tüketiciye ulaştırma talebinde bulundu.

 

Tüm Süt, Et ve Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği (TÜSEDAD) Yönetim Kurulu Başkanı Adnan
Yıldız, süt üreticileri olarak çiğ sütün vatandaşa doğrudan satışının yapılabilmesine yönelik
taleplerinin 8 yıl önceye dayandığını söyledi. 10 yıldır çiftlik işlettiğini belirten Yıldız, Türkiye’de
çiğ sütün illegal olarak mahalle sütçüleri tarafından satıldığı ve bu sütün niteliği, içeriği
konusunda kimsenin bilgi sahibi olmadığını vurguladı. Yıldız, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Biz süt üreticileri olarak dedik ki; sütün kalitelisini üretiyoruz. Çiftliklerimiz hastalıklardan
arınmış. Bu kalitedeki bir sütü soğuk zinciri kırmadan gereken mevzuata uygun olarak satmak
istiyoruz. Şu anda 10 TÜSEDAD üyesi AB standartlarına uygun üretim yapıyor. Çiğ süt satışına
ilişkin maliyet hesabı yaptık. Bu iş için pilot il belirledik. Bunun sadece lojistik ve cam şişe
maliyeti var. Vatandaşa kaliteli çiğ sütü verelim, 72 derecede ısıtsın ve tüketsin, diyoruz. Şu
anda günlük pastörize süt 4 liradan satılıyor. Sanayide taban fiyat 1 lira. Sanayici bir liradan
alıyor, sokaktaki adam bunu 3 liraya satıyorsa bu haksız rekabet. Sokak sütçülerine tedarikçilik
yapanlar var, sütü üreticiden alıyor ve bunlara dağıtıyor. Ama ben üretici firma olduğum halde
bunu yapamıyorum.”

2976031962_0f6ea872a3

ANKARA’DA ‘SÜTMATİK’ PROJESİ

 

Türkiye Süt Üreticileri Merkez Birliği (SÜTBİR) Başkanı Ali Koyuncu, çiğ süt satışına yönelik bir
proje hazırlayarak Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına başvurduklarını bildirdi. Bu konuda
yurt dışında özellikle Avrupa ülkelerinde araştırma yaptıklarını anlatan Koyuncu, İtalya’daki
“sütmatik” cihazı beğendiklerini dile getirdi. Sütmatikleri pilot olarak Bursa ve Ankara’da belirli
mahallelere yerleştirerek günlük 300 litreye kadar çiğ süt satmayı planladıklarını kaydeden
Koyuncu, şöyle devam etti:

 

KENDİ KENDİNİ TEMİZLİYOR, PARA ÜSTÜ VERİYOR

 

“Sütmatikler hijyenik makineler, ısısı süte uygun, sütün sıcaklığı belirli bir dereceye
yükseldiğinde süt vermeyi durduruyor. Otomatik para üstü veriyor, litresini ölçüyor, kendisini
temizliyor. Makinelerin kontrollerini sokak sütü satanlar yapabilir, böylece onlar da işsiz kalmaz.
Sütmatiklerde şişe de var. Bizlerde yoğurt kültürü var. Dünyanın hiçbir yerinde bu yok. Hepimiz
bu tadı arıyoruz. Bu sistemle bakteri, hücre sayısı bakımından güvenli süte ulaşılabilir.”
Sütmatikler konusunda İtalya’nın mevzuatını örnek alarak hazırladıkları çalışmayı Bakanlığa
sunduklarını da bildiren Koyuncu, sistemin Bursa ve Ankara’nın ardından İstanbul’da da
devreye girmesini öngördüklerini dile getirdi. Bu makinelerin halk ekmek bayilerinin yanına
yerleştirilmesini önerdiklerini anlatan Koyuncu, ilk etapta 150 makine kurulmasını istediklerini de
ifade etti.


Yazan - 2 Ocak 2015. Kategori MANŞET, GIDA, SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİ. Bu yazıya yapılan yorumları takip edebilirsiniz RSS 2.0. Bu yazı yoruma kapalı fakat geri izlemeye açık
0 0 Oy
Okuyucu puanı
Abone ol
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x
()
x