‘Urfa Dağları’nı şenlendiren ceylanlara yakın koruma


 

Koruma altına alındıktan sonra sayıları giderek artan ve aralıklarla doğaya bırakılan “Gazella gazella” türü ceylanlar, simgesi olduğu Şanlıurfa’nın dağlarını şenlendiriyor. 75. Yıl Ceylan Üretme İstasyonu’nda korunan hayvanlar, aralıklarla Kızılkuyu Yaban Hayatı Geliştirme Sahası’na bırakılıyor. 200 bin dekarlık alandaki doğal ortamda yaşamlarını rahatça sürdüren ceylanların bir kısmında, davranış ve ekolojileri ile yaşamsal faaliyetlerine yönelik verilerin elde edilmesi amacıyla GPS cihazı da bulunuyor. ( Halil Fidan – Anadolu Ajansı )

 

 

Nesli tükenme tehdidiyle karşı karşıya olan ve koruma altına alındıktan sonra sayıları giderek artan “Gazella gazella” türü ceylanlar, artık Şanlıurfa’da güven içinde geziyor.

 

 

ŞANLIURFA – Müslüm Etgü

 

Son yıllarda sayılarının azalmasıyla Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğünce doğal ortamlarında koruma altında tutulan “Gazella gazella” türü ceylanlar, “Gezme ceylan bu dağlarda seni avlarlar” türküsündeki sözlere nispet edercesine Şanlıurfa dağlarında koruma kalkanı sayesinde rahatça geziyor.

 

 

 

Şanlıurfa-Suruç karayolu üzerindeki 75. Yıl Ceylan Üretme İstasyonu’nda korunan hayvanlar, aralıklarla Kızılkuyu Yaban Hayatı Geliştirme Sahası’na bırakılıyor. 200 bin dekarlık alandaki doğal ortamda yaşamlarını rahatça sürdüren ceylanların bir kısmında, davranış ve ekolojileri ile yaşamsal faaliyetlerine yönelik verilerin elde edilmesi amacıyla GPS cihazı da bulunuyor.

DİĞER HABERLER
Kanatlı kümes verileri nasıl yorumlanır?

 

Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü ekipleri, ceylanların bakımları ve beslenmeleriyle özel olarak ilgileniyor.

“Drone’lu koruma” düşünülüyor

 

Doğa Koruma ve Milli Parklar Bölge Müdür Yardımcısı Mehmet Fehmi Yüksel, AA muhabirine yaptığı açılamada, istasyonda yetiştirdikleri ceylanlardan bir kısmını her yıl doğaya bıraktıklarını belirterek, sene başında 90 olan ceylan sayısının şu anda 120’yi bulduğunu söyledi.

 

 

 

Eylül ayında bunlardan 50-60’nı doğaya bırakacaklarını ifade eden Yüksel, 1997-1988 yıllarında köylülerden ve çobanlardan bölgede ceylanlar olduğunu duyduklarını ve bunun üzerine tespit edilen 9 ceylanın 2 yıl süresince korunduğunu ifade etti.

 

Yaptıkları incelemelerde yaklaşık 500 ceylanın doğal ortamda yaşadığını gözlemlediklerini dile getiren Yüksel, şöyle konuştu:

 

“Özellikle ceylanların doğum ayları olan nisan, mayıs ve haziran aylarında çok sıkıntılar yaşıyoruz. Yavruları çalınarak ticareti yapılıyor. Buna karşı 20 kişilik ekibimizle ceylanları korumak için 24 saat önlem alıyoruz. Artık bu avcılıktan çıkıp iş teröre girdi. Hırsızlar üzerimize uzun namlulu silahlarla mermi yağdırıyorlar. Buna rağmen ceylanlar için her türlü fedakarlığa katlanarak korumayı yapmaya çalışıyoruz. Şu anda ATV diye tabir edilen arazi araçlarımız var ayrıca daha iyi takip için drone kullanmayı düşünüyoruz. İnşallah insanlarımız daha bilinçlenip buradaki baskıyı azaltırlarsa ceylanlar daha da çoğalacaktır.”

DİĞER HABERLER
Yasadışı Su Ürünleri Denetimleri Etkinlikle Sürüyor

 

 

 

Yüksel, ceylanların ülkenin ve bölgenin kültürel güzelliklerinden olduğuna dikkati çekerek, dünyada yetişen ceylan türlerinden birinin bu bölgede yaşamasının Şanlıurfa için bir avantaj olduğunu kaydetti.

 

Ceylanların sevimli hayvanlar olup isminin türkülere bile konu olduğunu dile getiren Yüksel, bu gibi kültür varlıklarının gelecek nesillere miras olarak bırakmanın herkesin görevi olduğunu söyledi.

 

Dokunan yanar

 

Yüksel, doğaya bırakılan ceylanların bazı kişiler tarafından çalınarak ticaretinin yapıldığına dikkati çekerek, “Ceylanların çiftinin TİGEM Ceylanpınar’da yaklaşık 4-5 bin liraya satıldığını biliyoruz ancak doğal ortamdan yasa dışı olarak ceylan çaldığı tespit edilen kişiler 8 bin lira tazminat, 2 bin lira da idari yaptırım olmak üzere yaklaşık 10 bin lira ceza ödemek zorunda kalıyor. İnsanlar ceylanları çok seviyorsa buradan çalacağına gidip TİGEM’den alsın ve bir mağduriyet de yaşamasın.” diye konuştu.


29 Temmuz 2017. 17:57
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x