Üzüm Üreticisi İle Şarapçılar Karşı Karşıya


NURİ ÇAĞLAR

Çiftlik Dergisi Trakya Temcilciliği

 

bağbozumu3Üzüm üreticisi köy kalkınma projesi kapsamında örgütlenerek her köy kendi kooperatifini kurup üst birliğini oluşturması bağcıyla şarap üreticisini karşı karşıya getirdi.

 

Şarköy Mürefte  belediye başkanı odasında düzenlenen toplantıya şarap üreticileri katılmadı.

 

Tarım Kooperatif Birliği Başkanı Ramazan Demirkıran “biz bugün için şarap üreticileri  birliği başkanı  Coşkun Güner ve Şarköy bölgesinde 40 tane şarap üreticisiyle Üzüm fiyatları konusunda görüşmek için toplandık  gördüğünüz gibi biz üzüm üreticileri buradayız. Şarap üreticileri gelmedi. Yalnızca Cem Çetintaş  geldi. Şarap üreticileri bizin kooperatifleşmemizden  örgütleşmemizden korktular galiba. Biz  Malkara’da  Süt üreticileri birliği olarak aynı sıkıntıları yasadık. zorda olsa başardık. Her şey rayına oturdu Şarköy’de rayına oturacak zamana ihtiyaç var”dedi.

 

SIKINTILARDA TÜM HÜKÜMETLERİN PAYI VAR

 

Toplantıya Melen Şarapçılık Sahibi Cem Çetintaş katıldı. “üzüm üreticisiyle şarap üreticisi kol kola olmak zorunda aynı masanın etrafında toplanmak zorunda bağcı olmadan şarapçı olmaz şarapçı olmadan bağcı olmaz yıllardır biriken sorularımızı çözemedik. Bu toplantının daha önce yapılması gerekirdi sık sık yapılması gerekir ben aynı zamanda üzüm üreticisiyim üretimde maliyetler çok maliyetli yetiştirdiğiniz bağın karşılığını alamıyoruz.Şarap üreticisi olarak artık ÖTV nin kaldırılmasından vazgeçtik.Bu güne kadar sorunlarımızın birikmesinde bütün hükümetlerin payı var.Bu işin düzelmesi için öncelikle Suma kanunun düzeltilmesi gerekir.08/06/1942 yılında ispirto ve ispirtolu içkiler inhisarı kanunu üzüm kökenli  alkol kanunu  yani rakının hammaddesi alkol  1942de çıkartılan kanunla üzüm den yapılması ön görülürken  şimdiki hükümetin sayın bakanın ve başbakanımızı yanlış yönlendirmeler sonucu 1942 de yapılan suma kanunu değiştirilerek.üzüm dışında Şeker Pancarı  kamış tanda yapılmasının önü açılıp ülkemizde şeker pancarı üretilmediğinden.Güney  Afrika,Brezilya gibi ülkelerden alkolün hammaddesini ithal eder olduk. Bu yanlış politika hem kaliteyi düşürdü üzüme olan rağbeti azalttı.Ben bayramdan 10 gün önce bandrol müracatı yaptım maliyeye borcum olmadığı halde bandrol verilmedi.Bütün yasal sorumlulukları yerine getirdiğim  halde 3 günde bir şaraphanem jandarma maliye tarafından basılıyor.Bunlara da alıştık.Üzüm üreticisiyle beraber şarap üreticicide farkında olmadan batıyoruz.Bölge Millet vekillerimize rapor ederek durumu anlatarak suma kanunu düzenleme yapmalarını hatadan dönmelerini sağlamamız lazım”dedi.

DİĞER HABERLER
Sakellaridis: Pazar’a kadar anlaşma istiyoruz

 

DSCF3600Mürefte Ak parti Belediye Başkanı İlhan Koçer “Bölgemizde 30 bin dönüm bağ var.22 bin dönümü şaraplık 8 bin dönümü sofralık.1897 üzüm üreticimiz var.12 bin sofralık üzüm üretilip İstanbul halinde ve çevre il ve ilçeler pazarlanmakta bu yıl sofralık üzüm 3lira tezgahlarda satıldı. Arfonoz,Kardinal,Trakya ilkeren,Yalova incisi,Yapıncak ,Sensu,Palieri ve Redglobe çesitleriyle kamyonlarla İstanbul halinin üzüm ihtiyacını karşılıyoruz. Şarköy,Mürefte, Hoşköy bölgemizde 38 tane üretim izinli şarap işletmesi var.Türkiye’de 100 bin ton şarap üretilmekte 30 bin tonu Şarköy bölgemizden karşılanıyor.Bölgemize Tokat,Elazığ,Denizli bölgesinden tırlarla üzüm geliyor”dedi.

 

Mursallı  köyü kooperatif başkanı Nihat Başkan “Bizim 500 ton kapasitemiz var. Üzüm suyu üretimine gececeğiz 200 ton üzüm suyu için üzüm alabiliriz.Mursallı köyümüzün 2500 ton üzüm mahsulü var her yıl kapasitemizi artıracağız bunun  için PDK dan izinlerimizin onaylanması gerekiyor.Biz kendi üyelerimizin üzümünü alıyoruz. Kazancımızı üyelere yansıttığımızdan bizde fiyat sorunu yok.Sen suyu  üzümünü 900 krş Gamay  1500 krş alıyoruz”dedi.


29 Ağustos 2013. 13:00
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x