Vadeli İşlemler Borsası kurbanlık satışı yapacak


VOB Genel Müdürü Dönmez, teslimat noktası üzerinden görüşmelerin sürdüğünü belirterek, bir ticaret borsası ile işbirliği yapacaklarını kaydetti.

İSTANBUL – Vadeli İşlemler Borsası (VOB) Genel Müdürü Çetin Ali Dönmez, canlı hayvan vadeli sözleşmesini hayata geçirmek için çalışmalara başladıklarını belirtti. Teslimat noktası üzerinden görüşmelerin sürdüğünü söyleyen Dönmez, bu konuda bir ticaret borsası ile işbirliği yapacaklarını kaydetti.

Dönmez, söz konusu işlemin süreciyle ilgili olarak, “Bireysel yatırımcı da alım-satım yapabilecek. Bunun ilginç olması fiziki teslimatlı olması. Alan-satanlar belli olduktan sonra bizim belirlediğimiz yere getirilecek. Gerekli muayeneler yapıldıktan sonra teslimat yapılacak. ABD’de vadeli canlı hayvan piyasasında günlük 2,5 milyar dolarlık işlem hacmi oluyor. Bizde de 100-150 milyon dolar arasında hacim olabilir” diye konuştu.

Finansal piyasalarda kazandıkları tecrübeleri farklı alanlara taşımak istediklerini belirten Dönmez, Türkiye sermaye piyasalarında bir ilk olan Kurban Bayramı vadeli sözleşmeleri hayata geçirmek için çalışmalara başladıklarını ifade etti.

Dönmez, “Özellikle Kurban Bayramı sürecinde yaşanan hareketlilik göz önüne alındığında yurtdışı borsalarda işlem gören ve dayanak varlığı canlı hayvan olan vadeli işlem sözleşmelerinin ülkemiz sermaye piyasasına da kazandırmayı hedefliyoruz. Bu ürünü önümüzdeki Kurban Bayramı’na yetiştirmeyi planlıyoruz. Bu piyasanın olumlu işleyeceğini düşünüyorum. Çok umutluyum” dedi.

DİĞER HABERLER
Bursa Veteriner Hekimler Odası Seçimleri Yapıldı

VOB’un günlük işlem hacminin 1,5-2 milyar lira arasında olduğunu kaydeden Dönmez, 2010 yılında 430 milyar lira olan yıllık işlem hacminin ise bu yıl sonunda 550-600 milyar liraya çıkacağını dile getirdi. Dönmez, tarımsal ürünlerde de çalışmalarının sürdüğünü açıkladı.

Elektrik vadeli işlem sözleşmeleri geliyor

Vadeli İşlem ve Opsiyon Borsası (VOB) Genel Müdürü Çetin Ali Dönmez, elektrik vadeli işlem sözleşmeleri için birkaç hafta içinde Sermaye Piyasası Kurulu’na başvuru yapacaklarını söyledi. Nakit uzlaşmalı ve fiziki teslimatlı olmak üzere iki ayrı kategoride sözleşme olacağından söz eden Dönmez, konuya yönelik şu bilgileri verdi;

“İlk etapta nakit uzlaşmalı elektrik vadeli işlem sözleşmesi çıkacak. Piyasanın bütün aktörleriyle konuştuk. Enerji piyasasındaki hareketlilik nedeniyle iyi bir fiyatlama mekanizmasına ihtiyaç var. Geleceğe dönük fiyatların belirlenmesi gerekiyor. Burada çok piyasa aktörü var. Onların geleceğe dönük alış-satışlarını bizim üzerimizden yapmasını sağlayacağız. Enerji piyasasında vadeli işlemlerin yapılması ile yurtiçinde bir santral yurtdışına elektrik satabilecek. VOB’un buradaki rolü ise taraflar anlaştığında teminatları almak ve teslim tarihi geldiğinde alıcı ve satıcıların yükümlülüklerini yerine getirmesinde aracılık yapmak olacak. Bizim piyasamız işlem görmeye başlayınca muhtemelen enerji borsası işlemleri de hızlanacak.”

DİĞER HABERLER
Türkiye Kanatlı Hayvan Eti Üreticileri Üst Birliği

50-100 milyon dolar işlem hacmi

Türkiye’nin elektrik üretim miktarının 210 milyar kilowatt olduğunu söyleyen Çetin Ali Dönmez, “Elektrik sektöründe 35-40 milyar dolarlık bir işlem hacmi var. Bunun yüzde 15-20 civarındaki kısmı gün öncesi planlama denen bölüm. Bizim işlem hacmimize baz teşkil eden bu. Bu da yıllık toplam 6-7 milyar dolar işlem hacmi yani 30 milyon dolar civarı günlük işlem hacmi (spot) demek. Vadeli işlemlerde günlük 50-100 milyon dolar işlem hacmi olabilir diye düşünüyorum. Ama tabii hacimden daha çok reel sektörü çok ilgilendiren bir proje” diye konuştu.  Jülide YİĞİTTÜRK GÜRDAMAR/Dünya


29 Nisan 2011. 08:19
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x