Vergi prim borçları yapılandırmasında sona gelindi…


Bakan Şimşek, “Başlangıç noktası yasanın geçtiği tarih olmayacak. Mutlaka ve mutlaka öncesine götüreceğiz” dedi.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, vergi prim borçlarının yeniden yapılandırılmasına ilişkin çalışmayı teknik anlamda üç aşağı beş yukarı tamamladıklarını belirterek, “Başlangıç noktası yasanın geçtiği tarih olmayacak. Mutlaka ve mutlaka öncesine götüreceğiz. Fırsatçılık yapıp da ‘nasılsa bir yapılandırma olacak, ben yükümlülüklerimi yerine getirmesem karlı olacağım’ diyenler zarara, hüsrana uğrayacak” dedi.

Şimşek, İstanbul Kültür Üniversitesi Küresel ve Siyasal Eğilimler Merkezi (GPoT) ile Türkiye Ekonomik ve Sosyal Etüdler Vakfının (TESEV) düzenlediği “Özel Sektörün Sosyal Sorumluluk Alanındaki Rolü” konulu konferans sırasında gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Vergi prim borçlarının yeniden yapılandırılması ile ilgili son duruma ilişkin olarak Şimşek, bu konudaki çalışmaların devam ettiğini, henüz Bakanlar Kuruluna sunma noktasında olmadıklarını belirterek, “Yapılandırma konusu, Bakanlar Kuruluna sunulur sunulmaz Meclisimize gönderilecektir. Çalışmayı teknik anlamda üç aşağı beş yukarı tamamladık sayılır. Kapsamına ilişkin çalışmalar nihai şeklini EKK’da ve Bakanlar Kurulunda alacak” diye konuştu. 

Borçların yapılandırılmasının hiçbir şekilde af niteliğinde olmayacağını vurgulayan Şimşek, “Ana paradan vazgeçme söz konusu değil. Ana para artı faiz… Faiz de muhtemelen enflasyon çerçevesinde belirlenecek. Yani kamunun alacağının reel değerinden hiçbir şekilde vazgeçilmeyecek. Bunun altını çizmek istiyorum” dedi.

DİĞER HABERLER
İhracatçıya Kredi Müjdesi

Kanunun geçtiği günden itibaren yürürlüğe girmeyeceğini bildiren Şimşek, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Muhtemelen Sayın Başbakanımızın açıkladığı tarihten önceki bir tarih itibariyle yapacağız. Dolayısıyla mükellefler bugün itibariyle sorumluluklarını yerine getirmeye devam etsinler. Çünkü son birkaç ayı kapsamayacak. Çok açık bir şekilde söylüyorum; yani bir yapılandırma Meclisimize geldiği zaman onun başlangıç noktası yasanın geçtiği nokta, tarih olmayacak. Biz mutlaka ve mutlaka öncesine götüreceğiz. Çünkü fırsatçılık yapıp da ‘nasılsa bir yapılandırma olacak, ben yükümlülüklerimi yerine getirmesem karlı olacağım’ diyenler zarara uğrayacak, hüsrana uğrayacak.”

Şimşek, yasanın bu yıla yetişeceğini kaydetti.

Yurt dışı çıkış yasağının kalkması

Mehmet Şimşek, vergi problemi olanların yurt dışına çıkışında sorun kalmamasına ilişkin olarak da, anayasa değişikliklerinin özünün “vatandaşa daha çok hak ve özgürlük, daha çok demokrasi ve Avrupa standartlarında bir yargı” olduğunu belirterek, “daha çok özgürlüğün” önemli bir unsurunun da seyahat özgürlüğü olduğunu vurguladı.

Eskiden Maliye Bakanlığının aldığı idari bir kararla mükelleflerin yurt dışına çıkmasının sınırlanabildiğini hatırlatan Mehmet Şimşek, şunları kaydetti: “Artık bu anayasa değişikliği çerçevesinde bu sınırlamayı kaldırıyoruz. Dün İçişleri Bakanlığımıza bu konuda bir yazı gönderdim. Dolayısıyla vatandaşlarımız vergi borçları nedeniyle mahkeme kararı olmaksızın Maliye Bakanlığı tarafından yurt dışına çıkmada bir sınırlamayla karşı karşıya kalmayacaklar. Yani vatandaşımız açısından mahkeme kararı olmadan seyahat özgürlüğünün kısıtlandığı bir dönem artık kapandı. Yeni dönemde sadece mahkeme kararı varsa yurt dışına çıkış konusunda bir sınırlamayla karşı karşıya kalabilir.

DİĞER HABERLER
Tarımda ithalat lobisi...

Maliye Bakanlığı olarak mevcut idari kararların kaldırılması yönünde İçişleri Bakanlığımıza gereken yazıyı gönderdik. İçişleri Bakanlığımız da o çerçevede değerlendirmesini yapacak. Kaçakçılık boyutu olan, yurt dışına çıkması halinde sıkıntı oluşturabilecek birtakım mükelleflerle ilgili olarak da biz mahkeme süreçlerinin işletilmesi konusunda gereğini yapacağız.”


9 Ekim 2010. 22:52
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x