Veteriner Fakültesi Enflasyonu


06

 

H.Yalçın KÖKSAL

Uzman Veteriner Hekim.Vetriner Hekimler Derneği Genel Sekreteri

 

1980 yılında ülkemizdeki Veteriner Fakültelerinin sayıları sadece 5 idi.Bu fakülteler, Ankara,İstanbul,Bursa,Elazığ ve Konya’da açılmışlardı.Bu tercihlerdeki amaç yurdumuzun hemen hemen  tüm bölgelerini içine alabilecek konumda olmaları idi.

 

Böylelikle , materyal sıkıntısı olmadan Veteriner Hekim yetiştirmek ve bölge yetiştiricilerinin bir yandan sorunlarına çözüm bulmak diğer yandan ise yetiştiricilerin gerekli bilgi donanımlarını  sağlamaktı.

Veteriner Fakülteleri özellik isteyen alt yapıya sahip olmak zorunda olan eğitim kurumlarıdır. Yani sadece  teorik bilgilerin alındığı kurumlar olmayıp klinikleri,laboratuarları ve pratik çalışmaların yapılabileceği hayvan popülasyonuna da sahip olmaları gereken kuruluşlardır.

 

Şu anda AVRUPA Birliği ülkelerindeki Veteriner Fakülteleri sayılarının toplamı kadar Veteriner Fakültesi sayısına sahip ülkemizdeki bu fakültelerin içinde bulundukları alt yapı eksiklikleri ve akademisyen açıkları nedeni ile verebilecekleri eğitimin kalitesini irdelemek yanlış mı olur ?

 

Ülkemizdeki en zor ve kapsamlı eğitim alan gençlerimizin 5 yıl süren emekleri heba olmuyor mu?

 

Sadece fakülte açmakla sorun çözülmüyor,asıl sorun programsız bir şekilde fakülte  açılmasıyla başlıyor.Şu an için ülkemizin Veteriner Hekim ihtiyacı ne kadar,ne kadar hekim açığımız var.Halen yılda yaklaşık 1900 civarında Veteriner Hekim diploma alırken,mezun olan genç meslektaşlarımızın hangi koşullarda istihdam imkanı bulduklar hiç araştırıldı mı ?

 

DİĞER HABERLER
Gönül Rahatlığı İle Tavuk Tüketin

Şimdi ise mevcut 25 fakülteye ilaveten  iki fakültenin daha kuruluş kararının alındığını görüyoruz.

 

5 yıl boyunca aldığı eğitimlerle sadece hayvan hastalıkları ile değil, hayvan refahı ,insan sağlığı,çevre  güvenliği ve Veteriner Halk Sağlığı gibi yaşamsal önemi haiz  meslek mensuplarının eğitimlerinin gereken düzeyde olması aynı zamanda halk sağlığı açısından da büyük önem taşımaktadır.

 

Ülke ekonomisi,  dengeli ve yeterli beslenme hakkına sahip  ülke insanlarımızın ihtiyacı olan hayvansal kaynaklı besinlere  yeterince ve gıda güvenliği çerçevesinde ulaşabilmelerinin anahtarının da Veteriner Hekimlerin elinde olduğunu asla unutmamak ve gerekli alt yapıdan ve akademik kadrodan yoksun Veteriner Fakültelerinin  artmasına karşı çıkmak ve ilgilileri bu konuda uyarmak bir vatandaşlık borcudur.

 

 


3 Temmuz 2013. 13:51
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x