Veteriner Hekim Kimdir? … Dr. Ali AYYILDIZ


 VETERİNER HEKİM KİMDİR? 

 

VETERİNER HEKİM

 Dr. Ali AYYILDIZ

Veteriner Hekim – İnsan Anatomisi Uzmanı Dr.

 

 

Evcil, küçük ve büyükbaş hayvanların sağlığının korunması, hastalıkların teşhisi, tedavisi, hayvanlar arasında salgın hastalık ve hayvandan insana geçen hastalıklarla mücadele, hayvan ırklarının iyileştirilmesi, hayvansal ürünlerin artırılması, bunların insan sağlığındaki yeri konularında çalışmalar yapan kişidir. Veteriner kelimesinin kökeni Latinceye dayanmaktadır.

 

Latincede veteriner kelimesi “hayvan” anlamına gelmektedir. Ülkemizde Veteriner Hekimliği mesleği 1842 yılına dek uzanmaktadır. İstanbul’da kurulan Baytar’ı Mektebi Aliye ilk Veteriner Hekimliği Fakültesidir. 1980’li yıllara kadar büyükbaş hayvanlara yönelik veteriner hekimliği revaçtaydı. 1985’ten sonra ülke ekonomisinin dışa açılması, televizyonun yaygınlaşması ve hayvanlara yönelik program sayısındaki artış nedeniyle evcil hayvan sevgisi körüklenmiş ve hayvan kliniklerinin sayısında artış meydana gelmiştir.

 

Veteriner Hekimleri Birliğinden alınan bilgiye göre 2005 yılı sonu itibariyle ülkemizde yaklaşık 19000 Veteriner Hekim bulunmaktadır. Veteriner Hekim hayvanı muayene eder, gerekirse röntgen filmi çeker, inceler, hastalık, sakatlık ve yaraları teşhis eder, gerekli tedavi ve ameliyatları yapar. Hayvansal besinlerin sağlıklı bir biçimde ve yeterince üretilmesini sağlar. Salgın ve paraziter hayvan hastalıklarının önlenmesi için her türlü tıbbi çalışmayı yapar, gerekli tedbirleri alır, aşı, serum vb. ilaçlar üzerinde araştırma yapar.

 

DİĞER HABERLER
Çiftliklerde Kemirgenlerle Sürekli Savaşmalıyız...!

Veteriner Hekim olmak isteyen kimsenin normalin üzerinde bir genel yeteneğe sahip, inceleme ve araştırmaya meraklı olması, iyi gözlem yapabilmesi, fen bilimlerine özellikle biyoloji ve kimyaya ilgi duyması, hayvanlarla ilgilenmekten hoşlanması, çabuk ve doğru karar verebilmesi, sabırlı, dikkatli, düzenli ve sorumluluk sahibi olması gerekmektedir.

 

Veteriner Hekimleri özel ve resmi hastanelerde, kliniklerde ve muayenehanelerde görev yaparlar. Ayrıca Veteriner Fakültelerinde Öğretim üyesi olabileceği gibi Tıp Fakültelerinin Temel Tıp Bilimlerinde de Öğretim üyeliği yapabilirler.Özellikle Anatomi konusunda çok yoğun bir Eğitim aldıklarından Tıp Fakültelerinde İnsan Anatomisi konusunda Uzmanlaşmış ve Öğretim Üyeliği yapan bir çok Veteriner Hekim vardır.

 

Bunun dışında aşı, gıda ve ilaç sektöründe, ayrıca halk sağlığı ve çevre sağlığı ile ilgili tüm kamu kurum ve kuruluşlarında çalışabilirler. Büroda çalıştıkları gibi salgın ve paraziter hayvan hastalıkları görüldüğünde sık sık köylere gitmek zorunda kalabilirler.

 

Hayvanların bulunduğu ortamlar nemli olup havada rahatsız edici koku olabilir. Ayrıca tepme, ısırma ve tırmalama gibi hayvanlardan gelebilecek tehlikelerle karşı karşıyadırlar.Özellikle Zoonoz Hastalıklar Veteriner Hekimlerde çok görülür (Brucellozis ve diğerleri ) , Çalışma saatleri düzensizdir. Çalışırken önlük giyerler, eldiven ve maske kullanırlar.

 

DİĞER HABERLER
"Kar suyu kulağına değdi, buğdayı yiyecek fareler öldü"

Ülkemizde Veteriner Hekimler de son yıllarda Tıp Doktorları gibi iç hastalıkları, anatomi, biyokimya, patoloji, cerrahi vb. uzmanlık alanlarına ayrılmaya başlamışlardır.

 

Meslek eğitimini tamamlayan Veteriner Hekimler işe ilk başladıklarında asgari ücretin üç katından az olmamak üzere ücret almaktadırlar. Bu ücrette hizmet süresi, uzmanlık alanı, çalıştığı kurum ve kuruluşların yapısı ve büyüklüğüne göre artış olabilmektedir.

 

Kendilerine ait işyeri bulunanların kazanç durumu değişkendir. Veteriner Hekim olabilmek için Veteriner Fakültesini bitirmek gerekir. Veteriner Hekimliği Mesleğinin Uluslararası kısaltması D.V.M ( Doctor of Veterinary Medicine ) dir. Veteriner  Fakültesinin Öğretim – Eğitim süresi 5 yıldır.  


25 Haziran 2012. 11:42
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x