Veteriner Hekimler Odası’ndan At Eti Skandalına Tepki;


et-ve-sutun-kdv-si-de-yuzde-1-e-indirilsin-51266

 

 

 

 
“Acilen Gıda Müfettişliği Uygulamasına Geçilmelidir”

 

Bursa Veteriner Hekimler Odası Başkanı Sinan Sağlam, kentteki at eti skandalı ile ilgili açıklama yaparken, sağlıksız ortamda kesilen
atlardan insanlara ölümcül ruam hastalığının geçme riski bulunduğunu söyledi.

 
Bursa Veteriner Hekimler Odası Başkanı Sinan Sağlam, kentteki at eti skandalı ile ilgili açıklama yaparken, sağlıksız ortamda kesilen
atlardan insanlara ölümcül ruam hastalığının geçme riski bulunduğunu söyledi. Türkiye’de gıda güvenliği konusundaki ihmallerin
halk sağlığını tehdit eden boyuta ulaştığını anlatan Sağlam, ‘Gıda Müfettişliği’ sisteminin kurulmasıyla bu sorunların çözüleceğini
söyledi.

 

Bursa Veteriner Hekimler Odası Başkanı Sinan Sağlam, çalındıktan sonra kesilen ve bazı kasap ve restoranlara satılığı öne sürülen
atlarla ilgili açıklama yaparken Türkiye’de gıda güvenliği konusundaki alınan önlemlerin yetersiz olduğunu söyledi. Sağlam, çiftlikten
sofraya güvenli gıda için Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın gerekli adımları atmasını istedi.

 

Halkın güvenli gıdaya ulaşmasının anayasal bir hak olduğunu anlatan Sinan Sağlam, güvenli gıdanın teminatı kabul edilen veteriner
hekimlerin yetkilerinin yıllardır sürekli olarak budandığını, bunun sonucunda oluşan boşluklardan yararlanan fırsatçıların halk sağlığını
tehdit ettiğini söyledi. Sağlam, “Bursa’da yaşanan son olay halk sağlığının ne kadar büyük bir tehlike altında olduğunu gösteriyor”
diye konuştu.

 

ÖLÜMCÜL SONUÇLARI VAR

 

Gerekli koşullar yerine getirildiği takdirde at etinin yenmesinde sakınca olmadığını, bu konuda dinen de izin verildiğinin altını çizen
Oda Başkanı Sağlam, “İtirazımız; çalıntı atların gayri sıhhi koşullarda kesilerek ve at eti olduğu söylenmeden satılması ve bunları bazı
kasap ve restoranların satın almasınadır” dedi.

 

Sağlam, sağlıksız koşullarda sığır ve kuzu da kesilse halkın sağlığının tehdit altında olacağını belirterek, “At, sağlıksız ortamda kesildiyse
insanlara ‘Ruam’ adı verilen zoonoz bir hastalık geçer. Bu mikrop insanın özellikle baş kısmına yerleşir. Zamanla ölüme kadar giden
ciddi bir hastalığa dönüşebilir” dedi.

 

ÇÖZÜM; GIDA MÜFETTİŞLİĞİ

 

Türkiye’de güvenli gıda için yapılması gereken bir dizi çalışma olduğunu ifade eden Sinan Sağlam, veteriner hekimlerin taşra
teşkilatlarının yeniden kurulması gerektiğini söyledi. Başkan Sağlam, veteriner hekimlerin yetkilerinin arttırılması gerektiğini de
belirterek, şöyle konuştu:

 

“Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Sayın Mehdi Eker, 2012 yılında Gıda Müfettişliği uygulamasının başlatacağı duyurulmuştu.
Veteriner Hekimler ve Gıda Mühendisleri sürekli denetim yapacaklardı. Böylece halk sağlığı için önemli bir çalışma gerçekleşecekti.
Ancak konu birden bire gündemden düşürüldü. Maalesef günümüzde Türkiye’de güvenli gıda tüketildiğini söylemek bu yapıyla
mümkün değildir. Yasal boşlukların derhal ortadan kaldırılması için gereken düzenlemeler yapılmalıdır.”


Yazan - 24 Ocak 2015. Kategori MANŞET, HAYVANCILIK. Bu yazıya yapılan yorumları takip edebilirsiniz RSS 2.0. Bu yazı yoruma kapalı fakat geri izlemeye açık
0 0 Oylar
Okuyucu puanı
Abone ol
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x
()
x