Veteriner Hekimlerden taşeronlaşmaya karşı hukuki mücadele kararı


9369_10200496238679957_801208901_n

 

 

Türk Veteriner Hekimler Birliği (TVHB), Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın yetkilendirilmiş veteriner alımını ‘ihale’ yöntemiyle yapmasının, veterinerlik mesleğini itibarsızlaştırdığını ve taşeronlaşmaya gidildiğini savunarak, uygulamadan vazgeçilmemesi halinde hukuki yollara başvuracaklarını açıkladı.

 

 

 
Türk Veteriner Hekimler Birliği’nin Oda Başkanları toplantısı Ankara’da yapıldı.

 

 

 
Türkiye genelindeki Veteriner Hekim Odaları başkanlarından 56’sının katıldığı 2 gün süren toplantıda, odaların sorunları ele alındı. Yeni yasal düzenlemelerin de tartışıldığı toplantıda, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlükleri’nin mezbahalarda denetim görevi yapacak yetkilendirilmiş veteriner alımının ihale yöntemiyle yapması gündeme geldi.

 

 

 

 

Oda başkanları, söz konusu uygulamayla ilgili endişelerini dile getirirken, oy çokluğu ile bu konuda hukuki yollara başvurulması kararı alındı. İhale yöntemiyle veteriner alımının Afyon’da gerçekleştirilen ilk uygulamasını eleştirerek ülke gündemine taşıyan Bursa Veteriner Hekimler Odası Başkanı Sinan Sağlam, Ankara’daki toplantıda dile getirilen ihaleyle veteriner alımı konusunda oda başkalarının büyük kaygı taşıdıklarını söyledi. Yetkilendirilmiş veteriner alımına kesinlikle karşı olmadıklarını bir kez daha vurgulayan Sağlam, uygulamanın ihale yöntemiyle yapılmasının birçok sakıncası bulunduğunu belitti. İhale yönteminin, veterinerlik hizmetlerinin taşeronlaştırılması anlamına gediğini ifade eden Sağlam, “Gıda kökenli hastalıkların yüzde 90’ı hayvansal ürünlerden kaynaklanmaktadır. Bu durum, kesimhane ve et parçalama tesislerinin kontrol ve denetiminin ne kadar ciddi bir iş olduğunu gösteriyor. Yetkilendirilmiş veteriner alımı elbette yapılmalı. Ancak kesimhanelerin kontrol ve güveliğinin; hiçbir yetki ve sorumluluğu olmayan taşeron eliyle yürütülmesi kabul edilebilir bir durum değildir. Bu uygulama meslek etiğine aykırı olduğu gibi, veterinerliği itibarsızlaştırmaktadır.” dedi.

DİĞER HABERLER
"Akıllı etikete" geçiş süresi uzatıldı

 

 

 
Veterinerlik hizmetlerinin ve veterinerlerin görev ve yetkilerinin yasalarla düzenlenmiş olduğunu, hizmet karşılığında ödenecek ücretin ve sağlanacak sosyal güvencelerin neler olduğunun de belli olduğunu kaydeden Sağlam, taşeron aracılığı ile görevlendirilen veteriner hekimlerin sosyal güvencelerden yoksun bırakıldığını ve veterinere kişisel olarak sorumluluk yüklendiğini belirtti. Bakanlığın il müdürlüklerine gönderdiği ilk genelgede veterinere ödenecek ücretin kamudaki 8/2’inci dereceden ücret alan veterinerin aldığı maaşa eşit olduğu, ancak bu rakamın daha sonra genelgeden çıkartıldığını aktaran Sağlam, yetkilendirilmiş veterinere ödenecek ücretin düşük tutulmasının Anayasa’nın eşit işe eşit ücret ilkesine aykırı olduğunu anlattı.

 

 

 
Devletin, kontrol görevini yürütecek veterinerlerin her türlü etkiden, çıkar ilişkisinden uzak, tarafsız, bağımsız ve objektif olması için gerekli ortamı hazırlaması gerektiğini söyleyen Sinan Sağlam, ancak ihale yöntemiyle yapılacak alımda bu ortamın sağlanmasının mümkün olmadığına vurgu yaptı. Sağlam, Türk Veteriner Hekimler Birliği’nin bu uygulamanın düzeltilmesi için bir kez daha ilgili yerlere başvuracağını sonuç alınamaması halinde hukuki mücadele başlatacağını vurguladı. Sağlam, yetkilendirilmiş veteriner alımının, yasaların tanıdığı hakların korunması koşuluyla il müdürlükleri tarafından karşılıklı sözleşme yapılarak gerçekleştirilmesinin en sağlıklı yöntem olduğunu sözlerine ekledi.

DİĞER HABERLER
278 milyon 145 bin adet kutu sütü alınacak...

CİHAN


13 Kasım 2013. 15:04
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x