Veteriner Hekimlerin ‘beyaz et’ duyarlılığı



Veteriner Hekimlerin ‘beyaz et’ duyarlılığı

Prof. Dr. Suat Çağlayan:

Geçen hafta İzmir Belediyesine ait Fuar’daki Sanat Merkezi’nin toplantı salonundaydık.

Veteriner Hekimler Odası’nın, Tabip Odası ile birlikte düzenlediği toplantının asıl konusu tavuk etinin insan sağlığı için taşıdığı önemi vurgulamaktı.

Konuşmacı olan Veteriner Prof. Dr. Ahmet Ergun, Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi ve Beyaz Et Sanayicileri Birliği Genel Sekreteri.
Gıda ve sağlık denince akla öncelikle iki meslek gelir; Veteriner hekimlik ve tıp…
Bu nedenle toplantıda, Veteriner Hekimler Odası Başkanı Gökhan Özdemir ile Tabip Odası Genel Sekreteri Ceyhun Balcı’nın yanı sıra çok sayıda veteriner ve tıp doktoru vardı.

ÇAMUR ATANLAR!

Son zamanlarda beyaz et ile ilgili olarak yapılan bütün toplantılar, bu eti gözden düşürmeye çalışanlara karşı bir savunma niteliğinde.
Nedendir bilinmez, tavuk etini gözden düşürmek isteyen bir ‘gizli’ güç, bu etin aleyhine ürettiği etik dışı yorumları medyaya duyurarak halkı bu etten soğutmaya çalışıyor…

Tavuk etine çamur atmaya çalışanlara karşı en büyük mücadeleyi de, doğal olarak veteriner hekimler veriyor.
Yamyam Tavuk” çamuru atarak bu eti gözden düşürmeye çalışanlara karşı, Oda Başkanı Gökhan Özdemir, daha önce bir basın bildirisi yayınlamış ve kamu oyuna gerçekleri sunmuştu.

Adına İngilizce kullanımı ile ‘rendering’ denen olayın, bir geri dönüşüm ve yeniden kazanım olduğunu, gıda amaçlı olarak tüketilen hayvanların tüketilmeyen kısımlarını değerlendirmenin yamyamlıkla bir ilişkisinin olmadığını anlatmaya çalışmıştı.
Tavuğun, yenmekte olan yüzde yetmişinden arta kalan, (baş, ayak, iç organ ve tüy gibi) yüzde otuzunun da yüksek bir protein değeri taşıdığını, bunların yüksek basınç ve yüksek ısıda pişirilerek un haline getirildikten sonra hayvan yemi (kedi, köpek, balık) olarak kullanıldığını bildirmişti. Ama yine de bu ürünlerin tavuklara yedirilmediğini

VETERİNER Doç. KOÇTÜRK

Veteriner hekimler, insan beslenmesine gözü gibi bakan bir mesleğin üyeleri, gıda sağlığının gizli kahramanları! Daha geçenlerde bir veteriner hekim olan, hocam Doç. Dr. Osman Nuri Koçtürk’ten söz etmiş ve bu köşede onun Amerikan gıda emperyalizmine karşı verdiği büyük mücadeleyi anlatmıştım.
Bu büyük yurtseverin bir büstü, Karşıyaka Belediyesi tarafından açılan ve yerel ürünlerin satıldığı bir merkezin bahçesinde duruyor! Ama söyleyin lütfen, veteriner hekimlerin yüz akı olan bu büyük insanı kaç kişi tanıyor? Alçakgönüllü yurtseverlerin temsilcisi olan Veteriner Hekimler Odası’nı, halkımızın sağlığına böylesine sahip çıktığı için kutluyorum…

Bir büyük ‘gıda’ toplantısını da, Karşıyakalı olan Doç. Dr. Osman Nuri Koçtürk adına düzenlerlerse, eminim Karşıyaka Belediye Başkanı Hüseyin Akpınar’dan büyük destek alacaklardır…

http://www.haberturk.com/…


Yazan - 15 Şubat 2017. Kategori MANŞET, ETKİNLİKLER, HAYVANCILIK, SAĞLIK. Bu yazıya yapılan yorumları takip edebilirsiniz RSS 2.0. Bu yazı yoruma kapalı fakat geri izlemeye açık
0 0 Oy
Okuyucu puanı
Abone ol
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x
()
x