Veteriner Tarihi Müzesi’ne İlave Kat mı Yapıldı ?


VTM_02

 

 

24 Mayıs 2014 tarihinde Milliyet Gazetesi Ankara Ekinde “Tarihi Binaya İlave Kat İddiası” başlıklı bir haber yayınlanmıştır. Yazıda, 1934 yılında Mimar Ernst Arnold Egli tarafından yapıldığı ve Dekanlık tarafından kullanıldığı iddia edilen Müze Binamız için ayrıca “kat çıktılar, balkon yaptılar, kültürsüzlük abidesine dönüştürdüler, ne idüğü belirsiz şekilde bozuyorlar” ifadelerinin hiç bir suretle gerçeklerle ilişkisi bulunmamaktadır.

 

Söz konusu binanın planı György Tittes tarafından hazırlanmış, bir Bulgar ve Türk müteahhit firması tarafından uygulanmış ve 1927 yılında inşası tamamlanan bina; Türkiye Cumhuriyetinin ilk Meteoroloji Binası (RASADAT-I CEVVİYYE MÜESSESESİ) olarak aynı yıl hizmete açılmıştır. Yüksek Ziraat Enstitüsünün kuruluşundan (1933) sonra, Enstitü Rektörü Profesör Falke’yi ağırlayan bina, daha sonra Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesinin çeşitli Anabilim Dalları tarafından kullanılmıştır. Son olarak (1988’den itibaren) da Veteriner Hekimliği Tarihi ve Deontoloji Anabilim Dalı ile Dünyanın, alanındaki sayılı örneklerinden biri olan Veteriner Tarihi Müzesine ev sahipliği yapmaktadır.

VTM_01

İlgili yazıda, “kat ya da balkon” diye tanımlanan bölüm; yukarıdaki fotoğrafta da görüleceği üzere, aslında binanın orijinalinde bulunan; ancak sonraki yıllarda yıkılan Rasadat-ı Cevviyye Müessesesi’nin kulesidir. Müze binamızın restore edilerek orijinal haline dönüştürülmesi için gerek Veteriner Hekimliği Tarihi ve Deontoloji Anabilim Dalımız; gerekse Üniversitemiz ve Fakültemizin yöneticileri tarafından verilen uzun soluklu mücadele sonucunda, tarihi bina önce T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Ankara Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulunun 10.06.2011 tarih ve 6106 sayılı Kararı ile “Korunması Gerekli Kültür Varlığı” olarak tescil edilmiş, ardından da aynı Kurulun 14.10.2011 tarih ve 80 sayılı Kararı ile restitüsyon ve restorasyon projelerinin uygunluğu onaylandıktan sonra restorasyon süreci başlatılmıştır.

DİĞER HABERLER
Yıllık karma hayvan yemi üretiminde 1 milyon ton sınırı aşıldı

 

Dolayısı ile Miliyet Gazetesi’nin 24.05.2014 tarihli nüshasının Ankara ekinde yayınlanan “Tarihi Binaya İlave Kat İddiası” başlıklı gerçekleri yansıtmayan ve kamuoyunu yanlış bilgilendirmeye yönelik bir haberdir. 5187 sayılı Basın Kanunu’nun 14 Maddesine istinaden hazırlanan tezkip Milliyet Gazetesi’nin Ankara Ekinde yayınlanması istemiyle gazeteye gönderilmiştir.

 

 

Veteriner Fakültesi Dekanlığı


31 Mayıs 2014. 18:26
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x