Wall Street Journal’: Türk lokumunu deneyin


Wall Street Journal’ın yayımladığı bir makalede Yunanistan’ın euro bölgesinden çıkması halinde yerine Türkiye’nin alınması, “çekici bir fikir” olarak nitelendi.

 

Türkiye’nin hızlı büyümesine dikkat çekilen makalede Avrupalı liderler için “Türk lokumuna uzansa, iyi ederler” esprisi de yapıldı.

 

Yunanistan’ın euro bölgesinden çıkması halinde yerine Türkiye’nin alınması istendi. Wall Street Journal tarafından yayımlanan bir makalede bu yöndeki öneri, “çekici bir fikir” olarak nitelendi. Türkiye’nin hızlı ekonomik büyümesine vurgu yapıldığı makalede Avrupalı liderler için “Türk lokumuna uzansa iyi ederler” esprisine de yer verildi.

 

Wall Street Journal’ın “Market Watch” bloğunda “Yunanistan Euro Bölgesinden Çıkarsa, Türkiye’yi Ekleyin” başlığı ile yayımlanan makalede “Yunanistan, sonunda euro bölgesinden ayrılırsa ki durmak bilmeyen söylentiler böyle bir şey olabileceğini gösteriyor, onun yerini Türkiye almalı” denildi.

 

Böyle bir olasılığın Ege bölgesinde pek olumlu karşılanmayacağı belirtilirken bunun için “Savaşlar, nefret” dahil her türlü tarihi neden bulunduğu kaydedildiği makalede “Ancak en az kağıt üstünde, çekici bir fikir” ifadesi de kullanıldı.

 

“BÖYLE BİR BÜYÜME OLSA AVRUPA’NIN ÇOĞU ELLERİNİ OVUŞTURURDU

 

Surekli Avrupa’nın daha fazla büyümeye ihtiyacının olduğu söylendiğine, Türkiye’nin ise, geçen yıl yüzde 8.5’lik bir büyüme sağladığına dikkat çekilirken, krizin Türkiye’nin “çekiciliği”ni tanımladığı, böyle bir büyüme hızı için “Avrupa’nın çoğu şevinçle ellerini ovuşturdu” yorumu da yapıldı. Makalede şöyle devam edildi:   “Türkiye’nin, bir Müslüman dünya gücü olarak statüsü, kabul etmek gerekir ki Berlin ve Paris’teki yabancı düşmanları için engel ama Türkiye’de ortalama yaş yüzde 28 civarında yani Avrupa’daki ortalamanın çok altında olduğunu anladıklarında, görmezlikten gelmeye istekli olabilirler.”

DİĞER HABERLER
Dünya Ekonomisindeki Yeni Dönem Masaya Yatırılıyor

 

Makale, “Avrupa liderleri, bu akşam bir kez daha Brüksel’de bir akşam yemeği zirvesinde bir araya gelirken gözlerini çorbalarından kaldırıp Türk lokumuna uzansa iyi ederler” esprisi ile son buldu./TheLİRA

 

Citi Yunanistan çıkışı için tarih verdi  

 

Citigroup, 23 Mayıs tarihinde yatırımcılarına gönderdiğinotta, Yunanistan’ın 2013 yılı başlarında Euro Bölgesi’nden çıkacağı tahmininde bulundu.

 

Portekiz ve İrlanda’nın ikinci yardım paketine ihtiyaç duyacaklarını öngören Citigroup, Yunanistan’ın eurodan çıkması sonrasında İspanya’nın da bir çeşit yardım almak zorunda kalacağını savundu. Citigroup, İspanya, İtalya, Portekiz ve İrlanda’nın notlarının da indirilebileceğini belirtti.

 

Citigroup raporunda, Yunanistan’ın ayrılması durumunda ECB’nin faiz oranını yüzde 0.5’e çekeceği ve büyük olasılıkla yeniden uzun vadeli kredi operasyonlarına girişeceği tahminlerine de yer verildi.

 

Drahmi’ye geçişi bankalar kaldıramaz  

 

Yunanistan’ın eurodan çıkışına herkes hazırlık yapıyor, ama Avrupa bankacılık sektörünün bulaşıcılık etkisiyle baş etmesi mümkün görünmüyor. İşte gerekçeler…

 

THE LİRA/ÖZEL-AB liderleri ve uluslararası kuruluşlar Yunanistan’ın euroda tutulmasını, belki de Yunanistan’a rağmen sağlamaya çalışırken, bankacılık sektörünün olası bir çıkışa ne kadar hazır olduğu yönündeki tartışmalar da sürüyor.

 

Elinde İspanya, İtalya, Portekiz ve İrlanda’nın 1.19 trilyon dolarlık tahvilini bulunduran Avrupa bankalarının bir çıkıştan nasıl etkileneceği belirsizliğini koruyor.

DİĞER HABERLER
İş dünyasının acı günü..... Sabri Ülker vefat etti

 

Bir yandan bankacılık sektöründe sermaye yeterlilik rasyoları yükseltilirken, diğer taraftan mevduat çıkışı piyasa üzerindeki soru işaretlerini artırıyor.

 

Yunanistan’ın eurodan çıkması halinde diğer sorunlu ülkelerin nasıl birlikte tutulabileceği sorusu piyasa oyuncuları tarafından Pandora’nın kutusuna benzetiliyor. İşte bankalar üzerinde tartışılan bazı riskler…

 

– Avrupa bankaları için en büyük risk, Portekiz, İrlanda, İspanya gibi borçlu ülkelerden yaşanacak ciddi bir mevduat çıkışı. Bankia ve Yunanistan örneklerinde olduğu gibi benzer bir çıkışa bankaların dayanmasının çok güç olduğu konuşuluyor.

 

– Yunanistan’ın yüzde 75’e varan bir devalüasyon ile drahmiye geçişi halinde paniğe kapılan şirketlerin borçlu ülkelerde tuttukları mevduatlarını bu ülkelerin dışına çıkarabileceği konuşuluyor. Yunanistan örneğinde Vodafone, günlük operasyonlarındaki karlarını dahi Yunan bankalarının dışına çıkarmaya başladığını açıklamıştı.

 

– Şu an itibariyle de durum çok iç açıcı görünmüyor. 2010 yılı sonundan bu yana borçlu beş ülkedeki mevduatlarda 80.6 milyar euroluk erime görüldü. Hane halkı ve şirketlerin bu ülkelerin bankalarından çıkardığı para tutarı toplam mevduatın yüzde 3.2’sine ulaştı.

 

– Yunan bankalarında 30 Mart itibariyle 160 milyar euro mevduat bulunuyor. Bu tutar, 2009 yılındaki zirve seviyesinin 75 milyar euro altında.

 

– Yatırım bankası UBS, Yunanistan’ın altı ay içinde eurodan çıkma ihtimalilin yüzde 20 olduğunu savunuyor.

DİĞER HABERLER
Domates ihracatına getirilen yasak kaldırılmazsa tüketici domatesi seneye 100 liraya yiyemez

 

– Citigroup ise bu olasılığın gelecek 18 aylık sürede gerçekleşmesi olasılığını yüzde 50 ile 75 arasında gördüğünü belirtiyor.

 

– Rusya’nın en büyük bankası Sberbank’ın CEO’su, Yunanistan’ı euroda tutmaya çalışmanın hem AB hem de Yunanistan için işkenceden farksız olduğunu savunuyor.

 

– Ayrıca Citigroup, Yunanistan’ın eurodan çıkışının bulaşıcılık etkisinin bertaraf edilebilmesi için 800 milyar euroluk yeni bir likidite imkanı sağlanmasının şart olduğunu savunuyor.

 

– Dünyanın en büyük bono ve tahvil fonu Pimco, yayınladığı bilgi notunda, bu sıkıntıyı şu örnekle değerlendiriyor: “Bir İngiliz kreditör olduğunuzu düşünün. İspanya’daki iştirakinize 10 milyar euro borç verdiniz. İspanya bir anda pesataya geçti ve parasını yüzde 50 devalüe etti. Bir anda 5 milyar euro zarardasınız…”

 

– Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi, geçtiğimiz hafta yaptığı konuşmada, Yunanistan’ın istememelerine rağmen eurodan çıkabileceğini belirtirken, bunu engellemek için ECB’nin kendi prensiplerinden ödün vermeyeceğinin altını çizmişti.

 

– Yunan çıkışına en duyarlı olabilecek bankaların İspanyol bankaları olduğu konuşuluyor. Takipteki alacakları yüzde 8.37’ye yükselen İspanyol bankalarının, sadece yılın ilk çeyreğinde 8.21 milyar euroluk alacağı takibe düştü.

 

– Kredi derecelendirme kuruluşları da bankacılık sektörü üzerindeki bir başka sorun. Moody’s, geçtiğimiz hafta 26 İtalyan ve 16 İspanyol bankasının notunu kırmıştı.

 

 

 

 

 


24 Mayıs 2012. 13:57
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x