Yabanarılarına gün doğdu


0,,16985101_303,00

 

 

 

 

Yaz mevsiminin sıcak ve kurak geçtiği Almanya’yı yabanarıları bastı. Kış mevsiminin kısa
sürmesi de yabanarılarının çoğalmasına yaradı. Yabanarıları bütün Almanya’ya yayıldı.
Uzmanlar agresif türleri için uyarıyor.

 
Onlarsız olmaz!

 

Yapraklardaki bitleri ve sivrisinekleri yiyor, meyve ağaçlarının ve sebzelerin döllenmesini
sağlıyor ve hatta çöpleri temizliyorlar. Bazıları bunları öğrendikçe korkularını kaybediyor.
Almanya’daki sıcak ve kuru hava insanlar kadar yabanarılarını da memnun etti.
Yabanarısı akınının sonbahara kadar süreceğini söyleyen uzmanlara göre, açıkta pasta
ve dondurma gibi şekerli ürün yiyenlerin son derece dikkatli olmaları gerekiyor. Alman
Doğal Hayatı Koruma Federasyonu (NABU) uzmanlarından Julian Heiermann ağustos
sıcakları kadar ilkbaharın ılıman geçmesi, kış mevsiminin ise kısa sürmesinin de
yabanarılarının çoğalmasına yaradığını söylüyor.

 
Bereketli bir yıl geçirmekte olan yabanarılarının yavrularını besleyebilmek için bol proteinli
yeme ihtiyaç duyduklarını ve kuluçka döneminin geride kaldığını ifade eden Heiermann
yavrularını uçuran yabanarılarının şimdi kendileri için bol kalori ihtiva eden yiyecekleri
gözüne kestirdiğini hatırlatıyor. Limonata, meyveli pasta ve dondurma yabanarısına
mıknatıs etkisi yapıyor. NABU yabanarısının bütün Almanya’ya yayıldığını, öncelikle de kuru
ve sıcak havanın hakim olduğu güney bölgeleri tercih ettiğini saptamış. Ancak şu
haftalarda yabanarısının Hamburg’da bile kendisini iyi hissedebileceği hava koşullarının
hüküm sürdüğünü belirten NABU uzmanı Heiermann, “yabanarısının insanla işi olmaz,
mutlakla kavgaya tutuşmak istemez. Onun tek derdi gıda alabilmektir”, diyor.

Diğer Haberler:
Konya ve Karaman’daki Arıcılara FAO’dan Destek

 
Almanya’da rastlanan sekiz yabanarısı türünden sadece ikisinin agresif olduğu,
diğerlerinin tıpkı balarısı gibi çiçeklerden nektar aldığı biliniyor Yabanarısı sokmasının acı
verici ancak tehlikeli olmadığını bu yaz birçok Alman tecrübe etti. Balarısı gibi yabanarısı
türlerinin yarısının da tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu ifade eden NABU uzmanı
Heiermann sözlerini şöyle sürdürüyor: “Fırın, pastane ve dondurmacılar birkaç hafta daha
müşteriden fazla yabanarısına hizmet edecek. Arılar çekilince yaz mevsimi de sona
erecek.” Yabanarısının bir özelliği de soktuktan sonra ölmemesi. Yabanarısı soktuktan
sonra iğnesini içine çekebiliyor ve ‘yeniden görüşmek üzere’ uçup gidebiliyor.

© Deutsche Welle Türkçe
DW, dpa/AG, NH


Yazan - 7 Ağustos 2015. Kategori MANŞET, HAYVANCILIK. Bu yazıya yapılan yorumları takip edebilirsiniz RSS 2.0. Bu yazı yoruma kapalı fakat geri izlemeye açık
0 0 Oylar
Okuyucu puanı
Abone ol
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x
()
x