“Yağlı tohum için 1 milyar 400 milyon lira ödenecek”


aa_picture_20141223_4112405_high

 

 

 

 

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, TZOB’un 26. Genel Kurulu’nda, yağlı tohum destekleri için yaklaşık 1 milyar 400 milyon liranın 27 Mayıs itibarıyla ödeneceğini bildirdi.

 

Burada yaptığı konuşmada Bakan Eker, ziraat odalarına her zaman destek olduklarını ifade ederek, “Dar günde, zor günde, iyi günde, güzel günde biz sizlerle birlikte olduk. Bundan sonra da gönül birlikteliğimiz devam edecek” diye konuştu.

 

Genel seçimler öncesinde verilen vaatlere değinen Bakan  Eker, kendilerinin vaatlerden değil, hakikatlerden konuşmak durumunda olduklarını söyledi. “Çiftçinin hiçbir sorunu yok, asla böyle bir şey demedim” diyen Bakan Eker, çiftçiliğin, tabiatı gereği zor ve sorunlu olduğunu, hiç beklenmedik bir anda beklenilmeyen sorunlarla karşılaşılabildiğini anlattı.

 

Tarım sektörüyle ilgili her kararın birlikte alındığını ifade eden Bakan  Eker, “Eğer 10 yıl içinde benim bakanlığım dönemimde, ‘Sayın Bakan sen şu şu şu kararları hiç bize danışmadın, sen bunları yaptın’ diyeceğiniz bir konu varsa söyleyin. İşin sırrı burada. Sizinle bizim gönül birliğimiz var, biz birbirimizin dilinden anlarız. Sadece seçim zamanlarında sizinle karşılaşmıyoruz, sadece vaat için de sizinle birlikte bulunmadık. Hep birlikte olduk” dedi.

DİĞER HABERLER
Tarım ürünleri ihracatı 11 milyar doları aştı

 

 “Türkiye’de ekilmeyen arazi yok”

 

“Her sene iki Trakya büyüklüğünde alan ekilmediği” yönündeki iddiaların yanlış olduğunu söyleyen Bakan Eker, Türkiye’de ekilmeyen arazinin olmadığını bildirdi. Mirasçılar arasındaki anlaşmazlık nedeniyle birinin arazileri ektiğini ancak resmiyette sahip gözükmediğini belirten Bakan Eker, Hollanda’nın  da Konya’dan büyük olmadığını, Türkiye ve Hollanda’nın ithalat ve ihracat rakamlarıyla ilgili bilgilerin de yanlış olduğunu anlattı. Doğruyu bilmeyenlerin kendilerine sormasını  isteyen Bakan Eker bu yanlış iddiaların  hem Türk çiftçisine hem üreticisine hem Türk milletine haksızlık olduğunu ve tarımda yıllık 5,6 milyar dolar dış ticaret fazlası olduğunu söyledi.

 

Saman ithalatıyla ilgili eleştirileri anımsatan Bakan Eker, “Üreticiyi, eğer karaborsaya mahkum edecek bir sonuca ulaşacaksa senin politikaların buysa ben üretici için dışarıdan saman değil ne gerekiyorsa almaya hazırım. Eğer gerekirse bir daha yaparım, yeter ki üretici mağdur olmasın” ifadelerini kullandı.

 

 “Bu sene 10 milyar lira destek verilecek”

 

Bu sene 10 milyar lira destek verileceğini anlatan Bakan Eker, şu an itibarıyla bunun 5 milyar lirasının ödendiğini, yağlı tohum desteği olarak yaklaşık 1 milyar 400 milyon liranın da 27 Mayıs itibarıyla ödeneceğini kaydetti. Türkiye’de çiftçilerin dünyadaki ülkelerle rekabet gücünü artırmak için maliyetlerin düşürülmesi gerektiğini bildiren Bakan Eker, böylelikle çiftçinin üreteceği gelirlerle daha çok refaha ulaşmasının sağlanacağını söyledi.

DİĞER HABERLER
Tarım ve Gıdada Coğrafi İşaretler Öne Çıkıyor

 

“Fransa tarımına katkılarından dolayı ona şövalye ödülü verildiği” iddialarının da yanlış olduğunu belirten Bakan  Eker, Fransa hükümetinin, kendisine tarım alanında şövalye nişanını, dünyada küresel açlıkla yapılan mücadeledeki etkin başarı ve Türkiye’deki tarımın ve kırsal kalkınmanın geliştirilmesine yaptığı katkılardan dolayı verdiğini, bunun da beratta yazılı olduğunu belirtti. Bakan Eker, 2010’da Türkiye’nin Fransa’ya tarım ihracatının 445 milyon dolar, ithalatının ise 152 milyon dolar olduğunu ifade ederek, şöyle devam etti: “Bu rakamlar 2011 yılında 487’ye 360, 2012 yılında 409’a 330, 2013 yılında  460’a 260 ve 2014 yılında 468’e 217 olmuş. Kim kime daha fazla ürün satmış, kim kime daha fazla tarımsal ihracat yapmış? Tablo burada.”

 

Konuşmasının ardından Bakan Eker’e, TZOB Başkanı Şemsi Bayraktar tarafından günün anısına Çiftçi Dostu Şeref Belgesi verildi. Bakan Eker ve Şemsi Bayraktar, daha sonra görevde 15 yılını dolduran ziraat odası başkanlarına plaketlerini sundu.​


11 Mayıs 2015. 17:53
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x