Yasası olduğu halde hallerde kalıntı analizi yapılamıyor


hal-sebze-meyve

 

 

Sebze-meyve hallerinde gıda laboratuvarları kurulması talebiyle kampanya başlatıldı. Ürünlerde kalıntı analizi yapacak laboratuvarlar 2012’de kabul edilen yeni Hal Yasası ile zorunlu hale gelmişti.

 

 

Büyükşehirler hallerinde kalıntı analizi yapacak laboratuvarların kurulması için girişim başlatıldı. Ege ve Akdeniz Üniversitesi’nden ziraat akademisyenlerinin başlattığı kampanya şimdiden 20 bin imzaya ulaşmış durumda. Kampanya, maksimum kalıntı limitlerini aştığı tespit edilen ürünlerin toplatılmasını öngörüyor.

 

 

Hal Yasası zorunlu kılmıştı ama…

 

 

İç pazarda sebze-meyve ürünlerinin yeterli düzeyde kalıntı analizine tabi tutulup tutulmadığı uzun süredir tartışılıyor. 2012 yılının ilk gününde yürürlüğe giren yeni Hal Yasası da toptancı hallerinde zirai ilaç kalıntı limitlerinin izini sürecek laboratuvarların kurulmasını şart koşmuştu.

 

 

Bu süre zarfında Akdeniz Üniversitesi Gıda Güvenliği ve Tarımsal Araştırmalar Merkezi’nin semt pazarlarında yaptığı araştırma ise ilginç bir gerçekliği ortaya koydu. 2 yıl boyunca 709 adet sebze ve meyve üzerinde yapılan analizlerde her 4 üründen birinin maksimum kalıntı limiti aştığı ortaya çıktı

 

 

Tek örnek Bursa’da

 

 

“Yeni Hal Yasası’nın üzerinden 4 yıl geçmesine rağmen hallerde bu laboratuvarlar kurulmadı. Bildiğimiz kadarıyla yalnızca Bursa’da var, o da akredite bir laboratuvar değil” diyen Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nden Prof. Dr. Tayfun Özkaya, “Bu merkezlerin kurulmaması halinde yasa 100 bin TL ceza öngörüyor. Bunun uygulanıp uygulanmadığını merak ediyoruz” şeklinde konuşuyor. Kampanyada ayrıca yapılacak analizlerin sonuçlarının detaylı olarak kamuoyuyla paylaşılması da talep ediliyor.

Diğer Haberler:
Çeltik Veriminde Dekara 2.24 Tonluk Dünya Rekoru

 

 


Yazan - 29 Şubat 2016. Kategori MANŞET, GIDA, SAĞLIK. Bu yazıya yapılan yorumları takip edebilirsiniz RSS 2.0. Bu yazı yoruma kapalı fakat geri izlemeye açık

Yoruma kapalı