Yem’de Kullanılan Siyah çay Yumurtanın Kolestrolünü Düşürdü


Türkiye’de bir yılda çöpe giden yaklaşık 30 bin ton çay atığının değerlendirilebileceği alan bulundu.   
 

 Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü’nde araştırma görevlisi Osman Olgun, yaptıkları çalışmada, kanatlı hayvan yemine siyah çay katarak yumurtadaki kolesterol değerinin düşürülebileceğini kanıtladıklarını söyledi.

Boşa giden atık çayların kanatlı hayvan yemlerine katılmasını öneren Olgun, böylece yumurtaların kolesterol değerlerinin düşürülebileceğini ifade etti.

Araştırma Görevlisi Osman Olgun, bıldırcın yemine siyah çay koyarak yumurtadaki kolesterol oranını yüzde 1 oranında düşürdüklerini dile getirdi.

Daha önce Uzak Doğu ülkelerinde yapılan araştırmalarda, yumurtadaki kolesterol oranının düşürüldüğünü belirten Olgun, “Uzak Doğu ülkeleri bu araştırmayı daha önce kanıtladılar. Ancak onlar hayvanların yemlerine yeşil çay koyarak araştırmalarını tamamladılar. Hayvan yemine yeşil çay veya siyah çayın katılması masraflı bir iş olduğu için araştırma sonuçlarının yaygınlaştırılması zor.” dedi.

Her yıl çay fabrikalarında 30 bin tona yakın çay atığı çıktığını vurgulayan Olgun, bu atıkların hayvanların beslenmelerinde kullanılabileceğini belirtti. Siyah çayın pahalı olmasından dolayı bu araştırmanın yaygınlaştırılmasının güç olduğunu dile getiren Olgun, “Çay atıklarının değerlendirilmesi bu açıdan daha uygundur.” diye konuştu.


Yazan - 4 Ocak 2011. Kategori KÜMES HAYVANCILIĞI. Bu yazıya yapılan yorumları takip edebilirsiniz RSS 2.0. Bu yazı yoruma kapalı fakat geri izlemeye açık
0 0 Oylar
Okuyucu puanı
Abone ol
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x
()
x