Yeni doğan safkan tay’a kimlik, 1 yılda çıkıyor


Yeni doğan bebeklere, doğum belgesiyle birlikte en fazla 10 dakikada kimlik verilirken, yeni doğan safkan tayın kimliğinin (Pedigri) çıkartılması ise 1 yılı buluyor. Yönetmeliğine göre, bir tayın soy kütüğüne kaydının yapılması (Pedigri) için 6 evrakın hazırlanması gerekiyor.

KAYSERİ – AA – Yeni doğan bebeklere, doğum belgesiyle birlikte en fazla 10 dakikada kimlik verilirken, yeni doğan safkan tayın kimliğinin (Pedigri) çıkartılması ise 1 yılı buluyor.

Safkan İngiliz atları yetiştiricisi iş adamı Nevzat Seyok, “Tay doğunca Tarım ve Köyişleri Bakanlğı ‘na bildiriyoruz. Bakanlığın belirlediği İl Komisyonu geliyor, tay ile anne ve babasından kan örneği alıyor. Tayın DNA testi yapılıyor ve istenen diğer evraklarla birlikte soy kütüğüne kaydı (Pedigri) yapılıyor. Bu işlemlerin tamamlanması ise 8-12 ay gibi bir süre alıyor” dedi.
Kayseri’nin Pınarbaşı ilçesine bağlı Panlı köyü ile Kayseri-Ankara karayolu üzerindeki çiftliklerde, safkan İngiliz atları yetiştirdiklerini ifade eden Seyok, “Safkan İngiliz atı yetiştiriciliğinde uzmanlaşmak istiyoruz. Safkan atların ırkının korunması için Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nın 2001 tarihinde yürürlüğe koyduğu yönetmelikle, safkan Arap ve İngiliz atlarının soy k ütüğü kayıtlarının tutulması, pedigri ve damızlık belgelerinin verilmesi uygulaması yapılıyor” dedi.
Yönetmelikte belirtilen şartlar çerçevesinde çiftliklerinde yeni doğan tayların soy kütüğüne kayıtlarını yaptırdıklarını ve Pedigri belgelerini (kimlik) aldıklarını belirten Seyok, “Yönetmelikte istenen evrakların hazırlanması, bunların ilgili kurumlara gönderilmesi, tayın DNA testinin yapılması ve onaylanması, uzun zaman alıyor. Bu süre 8-12 ay arasında değişiyor” diye konuştu.

DİĞER HABERLER
Tebrik...

-RESİM VE DNA TESTİ-

Tarım ve Köyişleri Bakanlığının 4 Aralık 2001 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren yönetmeliğine göre, bir tayın soy kütüğüne kaydının yapılması (Pedigri) için 6 evrakın hazırlanması gerekiyor.
Türkiye’de doğan taylar için, sahibinin dilekçesi, anasının tohumlama belgesi, kan ve/veya DNA netice raporu, atın 2 adet 9×12 santimetre ebadında fotoğrafı, at eşkal ve muayene raporu, İl At Islahı Komisyon kararı ile damga pulu isteniyor.
Yönetmeliğe göre, ithal atlara soy kütüğü çıkarılmas ı için ise, sahibinin dilekçesi, tohumlama belgesi (gebe kısraklar ile geldiği ülkenin soy kütüğüne kaydı yapılmamış taylar için), kan ve/veya DNA netice raporu, atın yeni çekilmiş 2 adet 9×12 santimetre ebadında fotoğrafı, at eşkal ve muayene raporu, İl At Islahı Komisyon kararı ile damga pulu gerekiyor.

-TAYLARA AD KOYMAK DA KOLAY DEĞİL-

Bu arada, taylara isim koyma konusu da belli şartları gerektiriyor. Tarım ve Köyişleri Bakanlığının yayımladığı yönetmeliğe göre, atlara isim vermede dikkat edilecek hususlar da belirtiliyor.
Yönetmelikte, “Kullanılması korumaya alınmış ve yasaklanmış isimler, kullanılma hakkı mahfuz olan isimler, karışıklığa sebep olabilecek veya dini ve sosyal nedenlerle kullanılması kabule şayan olmayan isimler, Ticari ve reklam maksadı ile kullanılmak istenen isimler, kendisi ya da yakınlarınca izin verilmedikçe kişilerin isimleri, yaşayan atların tescil edilmiş isimleri, bu isimlere yazılış ve okunuş yönünden benzerlik gösteren isimler ve aygır isimleri ölümlerini takip eden 15 yıldan önce, kısrak isimleri ölümlerini takip eden 10 yıldan önce, diğer atların isimleri ise ölümlerini takip eden 5 yıldan ö nce kullanılamaz” deniliyor.
İthal atların isimleri ise yönetmelikte belirtilen hususlara aykırılık teşkil etmesi durumunda bakanlık tarafından değiştirilebiliyor.
Yarış atları yetiştiricisi Nevzat Seyok, safkan atlarının soyların ın devam etmesi için azami özen gösterdiklerini ve aynı özeni taylarına isim koymada da gösterdiklerini ifade ederek, şunları kaydetti:
“İngiltere’de bir satıştan aldığım ‘Wanganiu’ isimli atımıza ‘Wanganiu River’ adını verdik. Bu atımızın yavrularından birinin adına, Panlı köyündeki çiftliğimizde doğduğu için ‘Pan River’ dedik. Pan River’in kız kardeşine ‘Volda River’, geçen sene doğan erkek kardeşine ise ‘King River’ adını koyduk. Bizim bütün bu atlarımızın pedigrileri (soy kütüğü kayıtlarını gösterir kimlik) olduğu gibi, safkan olduğu belgelenen diğer atların da kimlikleri var. Ayrıca yarışan atların hepsinin çipleri mevcut. Çıkacakları yarıştan önce bu çipleri kontrol ediliyor ve böylece yarışa alınıyorlar. Bu sayede bir atın yerine başka atın yarıştırılması önleniyor.”

DİĞER HABERLER
Şeker Piliç, SGK ve vergi borcunu ödedi

-BEBEKLERE 10 DAKİKADA KİMLİK-

Yeni doğan bir tayın soy kütüğüne kaydının yapılmas ı ile kimliğinin çıkması 8-12 ay gibi bir süre alırken, yeni doğan bebeklerin nüfusa kayıt edilmesi ve kimliklerinin verilmesi ise 5-10 dakika gibi kısa bir sürede tamamlanıyor.

Melikgazi Nüfus Müdürü Mehmet Bozkurt, bebeklerin doğumu sonrasında, doğumun gerçekleştiği hastanenin verdiği doğum belgesi ile baba ya da annesinin Nü fus Müdürlüğü’ne başvurması halinde, bebeğin kütüğe kayıt edilmesi ve nüfus cüzdanının yazılıp verilmesinin 5-10 dakika gibi bir süre aldığını bildirdi.

Bozkurt, “2009 yılından bu yana, bebeğin nüfus cüzdanının hazırlanması için sadece doğum belgesi ve anne ya da babasının başvurusu gerekiyor. Başvuru sonrasında ise bebeğin nüfusa kaydı ile nüfus cüzdanının hazırlanması 5-10 dakika arasında tamamlanıyor. Ayrıca doğumdan sonraki ilk 30 günde doğum kaydı yapılırsa 5 lira olan cüzdan ücreti de alınmamakta” diye konuştu.


6 Şubat 2011. 09:19
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x